Actualitate

Pe urmele tehnologiei. Doi tineri căsătoriți vor să deschidă un muzeu al calculatoarelor în Cluj

Un cuplu de tineri, Bogdan și Roxana Târziu își petrec timpul restaurând calculatoare vechi. Unele au aproape o jumătate de secol. Colecția lor conține peste 400 de exemplare, iar în curând urmează să deschidă un muzeu unde oamenii vor putea să testeze calculatoarele antice.

Bogdan Târziu are 30 de ani. În urmă cu 15 ani, când era doar un adolescent, a început să colecționeze calculatoare vechi, să le repare, să le restaureze, să găsească piesele potrivit. Poate din acest motiv în present lucrează în domeniul IT. Marți, la Casa Universitarilor, Bogdan a expus în cadrul primei ediții a Zilelor DigiHUBB, organizate la Cluj.

Calculatoare vechi de zeci de ani

„Cel mai interesant exponat de aici este un Felix M118B din 1979. În țară s-au făcut circa șase bucăți și mai sunt doar două. Unul se află în muzeul din București și unul este aici. Era un calculator care era folosit la central de calcul pentru a rezolva problem mai grave decât salariile unor angajați”, a povestit Bogdan Târziu.


Cel mai vechi calculator expus a fost un HP din anul 1969 care reprezintă trecerea de la sistemele cât o cameră la cele care încap pe un birou.

Un muzeu al calculatoarelor la Cluj

În acest moment, Bogdan își păstrează cele peste 400 de calculatoare într-un depozit închiriat, dar în curând dorește să deschidă un muzeu. Inițial tânărul a dorit să fie o expoziție permanentă, însă crede că va primi titulatura de muzeu.


Un astfel de muzeu ar fi unic în țară, singurul loc în care mai sunt expuse calculatoare vechi fiind Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida” din București.

Calculatoarele le cumpără din propriul buzunar și le găsește pe site-uri de profil, în târguri de vechituri, dar uneori are norocul ca oameni bine-voitori, încântați de ințiativa lui, să îi doneze sistemele vechi pe care le păstrau, neștiind ce să facă cu ele. Calculatoarele sunt reparate, recondiționate și abia apoi sunt expuse. Munca este una migăloasă și cere foarte multă răbdare, fiindcă pentru unele modele, piesele ori se găsesc foarte greu, ori nu se mai găsesc deloc. Din fericite, Bogdan a găsit un partener de nădejde în soția lui, Roxana, care a „preluat” pasiunea soțului ei.


„Bogdan mi-a insuflat și mie pasiunea pentru calculatoare vintage. Încerc să țin pasul, să învăț, fiindcă eu am prins doar tehnologia nouă. Dar îmi face mare plăcere să văd de unde a început tehnologia și să umplu golurile pe care le aveam”, a explicat Roxana.

Din păcate, jumătate din calculatoarele care ajung pe mâna celor doi soți nu pot fi restaurate, fiindcă nu se mai găsesc piese de schimb. Însă le păstrează pentru piese.


Muzeul se va deschide cândva la începutul anului viitor și va fi un muzeu „hands-on”. Cu toate că o parte dintre exponate vor fi sub sticlă, vor exista multe modele de calculatoare cu care vizitatorii se vor putea „juca”. Vor putea să vadă cum funcționa un calculator fabricat în urmă cu câteva zeci de ani.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter