Actualitate

Mai sunt doar câteva zile până la finala CuGeT. Premiile oferite sunt în valoare de aproape 20.000 de lei

Olimpiada de Cultură Generală a Tinerilor Clujeni (CuGeT) a ajuns anul acesta la cea de-a treia ediție, iar sâmbătă va avea loc finala, unde se vor întrece în cunoștiințe 55 de elevi.

CuGeT a devenit o tradiție în rândul tinerilor clujeni și astfel, în 3 ani a reușit să adune peste 30.000 de liceeni și studenți care au dorit să demonstreze cât de vastă este cultural or generală. În acest weekend, mai exact sâmbătă, 25 noiembrie în cadrul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca va avea loc ultima etapă dintre cele patru. Evenimentul este organizat sub forma unui show televizat, iar persoanele responsabile de ediție spun că va fi un spectacol pe cinste.

„Bucuria este imensă că am reușit să demarăm ce-a de-a treia ediție CuGet despre care credem noi că este un eveniment complex, frumos, foarte bine primit de tinerii din Cluj, care în cele trei ediții de până acum a mobilizat aproape 30.000 de tineri care se întrec în cunoștințe de cultură generală”, a declarat Mihaela Rus, președintele Asociației Femeilor de Afaceri din Cluj.


Organizatorii îi admiră pe toți cei implicați în proiect, atât femeile de afaceri clujene, cât și profesorii care nu au niciun beneficiu, iar munca lor este complet voluntară. Însă pentru următoarele ediții vor încerca să găsească o soluție prin care dascălii care își rup din timpul lor liber pentru a ajuta la realizarea acestei olimpiade să fie recompensați.

Unul dintre cei mai înfocați susținători ai CuGeT este chiar inspectorul școlar șef, care a subliniat importanța acestui concurs la nivelul municipiului.


„Discutăm de un proiect privind educația copiilor, a tinerilor și cred că singurele care puteau face acest lucru erau niște doamne. Proiectul s-a dovedit a fi mai mult decât viabil,  a avut evident succes din moment ce discutăm deja de a treia ediție, discutăm de voluntariat. Concluzia este că trebuie făcut și altceva în afară de a aștepta ca cineva să plătească un proiect. Iar faptul că acest proiect și-a dovedit credibilitatea și este foarte cunoscut printre copii și cred că are un rol deosebit în educația lor este un lucru extraordinar”, a spus Valentin Cuibus.

Emilia Botezan, reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca a declarat că administrația locală va colabora în continuare cu organizatorii CuGeT pentru ca pe viitor din ce în ce mai mulți copii și tineri să poată să își arate cunoștințele.


„Acest proiect este un model de bune practici care ar putea să fie extins. Mă gândeam cum acest proiect ar putea crește și s-ar putea muta în mediul virtual. Este clar că tehnologia poate să ajute peste câțiva ani într-un mod în care acum nu ne putem nici imagina. Ne gândim în mod serios să dăm firmelor din IT să ne gâmndim la aplicații prin care această olimpiadă poate să ajungă în mediul virtual un exemplu”, a spus Emilia Botezan.

În cadrul acestei ediții, toți finaliștii vor fi recompensați, însă fruntașii vor primi premii consistente. Fiecare dintre cei 55 de finaliști va primi câte 100 de lei, un imbold pentru munca depusă. Locul I va primi 2500 de lei, locul II va primi 1500, iar locul III va fi recompensat cu 1000 de lei.


La acest concurs au participat în acest an tineri cu vârste cuprinse între 14-25 de ani din Cluj-Napoca și au trebuit să treacă de 3 etape pentru a ajunge în finală: etapa pe clasă, etapa pe oraș și semifinala. La ediția de anul acesta s-au înscris 31 de licee, iar valoarea totală a premiilor se apropie de 20.000 de lei.

abonare newsletter