monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Polițiștii vor avea mai multă autoritate, iar petrecăreții care dau muzica prea tare pot face închisoare

Polițiștii vor avea mai multă autoritate și vor fi introduse mai multe infracțiuni care se referă la persoanele care folosesc semne și limbaje obscene și la cei care dau volumul la muzică prea tare.

Sursă Foto: IPJ Cluj

Scopul acestui proiect de lege este acela de a le oferi polițiștilor posibilitatea de a interveni cât mai eficient pentru a-i proteja pe cetățeni.

„Un polițist susținut de un cadru legal care să îi sprijine activitatea de zi cu zi înseamnă un polițist care va răspunde mai bine și mai repede cerințelor de siguranță ale membrilor comunității. Pachetul de propuneri privind întărirea autorității personalului M.A.I.  se referă la cele mai frecvente proceduri de acțiune ale polițiștilor care privesc direct interacțiunea cu cetățenii – legitimarea, încătușarea, conducerea la sediul poliției. Acestea vor fi introduse în Legea de funcționare a Poliției, pentru a fi cunoscute de toți cetățenii”, se arată într-un comunicat de presă trimis de IPJ Cluj.


În cadrul proiectului sunt vizate mai multe situații și dorește să introducă trei noi infracțiuni.

Astfel, cei care refuză să se legitimeze în momentul în care un organ al statului le cere actele de identitate riscă să primească o amendă între 500 și 1.500 de lei.


De asemenea, se introduce prezumția de intenție a unei acțiuni violente îndreptată împotriva polițistului.

Polițistul are dreptul să ceară oricui să renunțe la obiectele care ar putea fi folosite pentru un atac, să țină mâinile la vedere sau să adopte o poziție care îl împiedică să fie violent.


Poliţistul are dreptul să solicite oricărei persoane care face obiectul unor măsuri polițienești să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat, să țină mâinile la vedere şi/sau să adopte o poziție inofensivă care exclude săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva acestuia.

Se reglementează situațiile când polițistul are dreptul de a pătrunde într-un spațiu privat fără acordul proprietarului.


Totodată, sunt introduse trei noi infracțiuni:

1. Împiedicarea polițistului să-și exercite obligațiile de serviciu referitoare la luarea unor măsuri pentru:


a) constatarea săvârșirii, în flagrant, de infracțiuni sau contravenții,

b) ocrotirea vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor aflate într-o stare de pericol,

c) legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat.

Pedeapsa propusă este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

2. Întrebuințarea în public de cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare sau obscene în mod nemijlocit la adresa unui organ de urmărire penală sau de ordine publică, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu devine infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

3. Continuarea săvârșirii unor fapte prin care se tulbură folosinţa locuinţei locatarilor dintr-un imobil, prin ignorarea avertismentelor lansate de agentul constatator și după aplicarea amenzii prevăzute de lege, se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni sau 2 ani.

Cele mai dese situații se referă la redarea de muzică, la intensitate mare, în imobile cu destinația de locuinţe și la organizarea de petreceri cu caracter privat în spațiul public, în proximitatea imobilelor cu destinația de locuințe, se anunță în comunicatul de presă emis de IPJ Cluj.