Actualitate

Cine se va impune la şefia IPJ Cluj?

Pentru funcția de inspector șef al IPJ Cluj, concurează doi polițiști, primul, comisarul șef Ciprian Miron (foto), un etern împuternicit în funcții de conducere, și al doilea, comisarul șef Mircea Rus, un polițist crescut de tânăr la IPJ Cluj, un judiciarist ”pur sânge”.

La mai bine de un an de la vacantarea funcției de inspector șef al IPJ Cluj, unul dintre cele mai grele inspectoate de poliție din România, funcția a fost scoasă la concurs. În data de 11 septembrie 2016, chestorul Tudor Grindeanu, fost șef al IPJ Cluj, a ieșit la pensie, după o performanță rară pentru un  polițist, și anume patru deținuți reușind să evadeze din arestul IPJ Cluj, plecând ca dintr-o stație de autobuz, fără să fie deranjați de nimeni.

La momentul respectiv, șefii Poliției Române au decis să îl numească împuternicit la comanda IPJ Cluj pe comisarul șef Ciprian Miron. De altfel, Miron este un ”etern împuternicit”, spun colegii lui, fiind impus de sus, în toate funcțiile pe care le-a ocupat la IPJ Cluj. Singurul atu cu care se laudă Miron este un curs de patru săptămâni la o școală FBI și prietenia cu Laura Codruța Kovesi, procurorul șef DNA.


Traseul lung de împuterniciri

Surse avizate susțin că Ciprian Miron a fost impus, la scurt timp după revenirea din SUA, unde a fost atașat MAI, ca adjunct al Secției 2 din Cluj-Napoca. Ulterior a ajuns, tot împuternicit ca șef al Secției 2, iar mai apoi, adjunct al Poliției Cluj Napoca. Apoi, tot împuternicit șef al Poliției Cluj-Napoca, iar ulterior, după pensionarea chestorului Grindeanu, tot împuternicit șef al IPJ Cluj. În această funcție a stat două mandate, de câte șase luni, deoarece Codul Muncii interzice mai multe delegări într-o anumită funcție. Pentru că nu se mai putea continua, s-a creat un artificiu. Una dintre funcțiile de adjunct al șefului IPJ Cluj, nu a fost ocupată de nimeni, după pensionarea titularului. Așa că, la începutul lunii septembrie 2017, comisarul Miron a fost din nou împuternicit adjunct al șefului IPJ Cluj, cu delegare pentru a conduce această instituție din postura de adjunct.


Filiera Alba

Aceleași surse avizate susțin că Miron s-ar afla în grațiile fostului ministru de Interne Ioan Rus. Mai mult, susțin aceleași surse, comisarul Miron ar fi fost numit în toate aceste funcții, enumerate mai sus, pe filiera fostului șef de cabinet al fostului ministru Ioan Rus, chestorul Căbulea, la rândul lui, fost șef al IPJ Alba. Din Alba, provin atât comisarul Miron, cât și chestorul pensionat Tudor Grindeanu.


Așa se face ca cele mai mari șanse la concursul pentru ocuparea funcției de șef al IPJ Cluj, care va avea loc, marți 14 noiembrie, le va avea tot comisarul șef Ciprian Miron. Este cunoscut faptul că astfel de funcții se acordă ”dinastic”, cei numiți fiind agreați de anumite cercuri ale puterii politice și economice.

Cine este Mircea Rus


De la început, comisarul Rus, de 40 de ani, pleacă din poziția de outsider, adică un concurent cu slabe șanse de câștig. Și nu pentru că nu știe muncă de poliție, ci pentru că nu are ”spate”. Mircea Rus a lucrat în mai multe dosare grele aflate pe rolul Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Cluj, fiind considerat de foarte mulți polițiști drept un ”polițist pur sânge”, scrie evz.ro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter