monitorulcj.ro Menu

Actualitate

MAI nu mai ține cont de înălțime la admiteri

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au anunțat că se vor schimba baremele de admitere atât la Academia de Poliție cât și la școlile de subofițeri.

Sursă foto: universonline.nl/

Candidații vor fi selectați pe baza examenului medical, acesta fiind obligatoriu și eliminatoriu. Dacă până acum se ținea cont de înălțime (fetele trebuiau să aibă cel puțin 1,65, iar băieții 1,70), se va renunța la această condiție. Oficialii ministerului susțin însă că pentru a trece probele fizice este, oricum, nevoie de o anumită înălțime.

Vor fi 11 probe fizice, timpul necesar minim pentru a le trece fiind de 2 minute și 25 secunde.

Este declarat „promovat" candidatul care îndeplineşte baremul minim de 2'25″. Pentru evaluarea performanței fizice a candidaţilor, indiferent de cauze/motive, nu se admit reexaminări, repetări sau contestaţii. Abandonul, accidentarea sau neîndeplinirea bremului minim duce la eliminarea candidatului din concurs şi declararea acestuia „nepromovat". Trecerea de la alergare la mers a candidaţilor nu se consideră abandon, indică legestart.ro

Potrivit proiectului de Ordin, a fost conceput un traseu aplicativ, care se va desfășura în sală: "vor fi testate calitățile motrice de bază (viteză, îndemânare, rezistență și forță) ale persoanelor care intenționează să dobândească statutul de cadru militar".

Traseul practic-aplicativ conține și obstacole care trebuie parcurse într-o anumită ordine. Nerespectarea ordinii duce la o penalizare de trei secunde.

Pentru anul 2018 vor fi scoase la concurs 1.6000 de locuri pentru agenți de poliție, 700 pentru subofițeri jandarmi, 300 pentru subofițeri pompieri și 280 pentru polițiști de frontieră. În cadrul  Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca vor fi scoase la concurs 300 de locuri.