Actualitate

Petiţie cu mii de semnături, depusă la Primăria Cluj pentru colectarea selectivă a deşeurilor

O listă cu aproximativ 4.000 de semnături a fost depusă, luni, la Primăria Cluj-Napoca, de reprezentaţii unei platforme civice, care solicită ca municipalitatea să implementeze un sistem de colectare selectivă la sursă a deşeurilor, pentru cetăţeni.

Potrivit reprezentantului platformei civice ''Declic'', Luminiţa Dejeu, colectarea selectivă a deşeurilor care să se adreseze direct cetăţenilor şi care să înceapă din apartamentele acestora este singura soluţie pentru rezolvarea problemei deşeurilor pe care le are în prezent oraşul Cluj-Napoca.

"Am depus la Primăria Cluj-Napoca o listă cu 3.845 de semnături prin care solicităm primăriei şi primarului Emil Boc să pună la dispoziţia cetăţenilor mijloacele pentru colectarea selectivă a deşeurilor în municipiu, acţiune care să înceapă de la nivel de apartament. Petiţia se numeşte 'D-le Boc, Clujul se îneacă în gunoi! Vrem acum o colectare selectivă reală'. Ne-am săturat să fim asociaţi, la nivelul oraşului, cu o criză de deşeuri care s-a acutizat prin incendiile şi alunecările de teren de la Pata Rât. Singura soluţie viabilă de reducere a deşeurilor este colectarea selectivă şi reciclarea lor", a spus Luminiţa Dejeu.


Potrivit petiţiei, reprezentanţii primăriei vor decide asupra numărului sau tipului de pubele necesare pentru colectarea selectivă.

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, selectarea deşeurilor la nivelul municipiului s-a realizat pe două categorii, fracţie umedă şi fracţie uscată, fiind înglobate toate tipurile de ambalaje şi gunoiul menajer.


"Primăria a început un proces de modernizare a punctelor gospodăreşti şi de amplasare a unor platforme îngropate în cartiere, pentru colectarea deşeurilor pe anumite tipuri. Vor fi amplasate, în total, 100 de astfel de platforme", a explicat Oana Buzatu.

Reprezentanţii platformei civice au mai cerut, prin depunerea petiţiei, o informare privind cantitatea totală de deşeuri menajere provenite de la populaţie care a fost colectată în anii 2016 şi 2017, precum şi cantitatea de deşeuri reciclabile.


Rampa de gunoi a judeţului Cluj de la Pata Rât, amplasată lângă municipiul reşedinţă, este, în mod oficial, închisă de aproximativ doi ani. În apropierea rampei de gunoi a oraşului Cluj-Napoca ar fi trebuit să funcţioneze un Centru Integrat de Management al Deşeurilor. Proiectul, amplasat pe suprafaţa de la Pata Rât, a început în 2012, beneficiind de fonduri europene, însă până în prezent construcţia nu a putut fi finalizată de Consiliul Judeţean Cluj din cauza unor probleme de proiectare.

Rampa temporară a oraşului Cluj-Napoca a fost dată în folosinţă în octombrie 2015 din cauza faptului că rampa de gunoi de la Pata Rât a fost închisă, fiind declarată neconformă. În prezent, rampa veche ridică şi anumite probleme legate de mediu, din cauza unui lac de levigat - substanţă toxică formată în urma descompunerii deşeurilor, care s-a format în zonă şi a depăşirii limitelor legale la anumite substanţe.


Până în prezent, Garda de Mediu a aplicat autorităţilor judeţene din Cluj amenzi de zeci de mii de lei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter