Actualitate

PARCĂRILE din centrul Clujului SE SCUMPESC DIN NOU. Staţionarea, PERMISĂ DOAR 2 ORE

Pentru al doilea an consecutiv, Primăria Cluj-Napoca a decis să majoreze tarifele de parcare în centrul oraşului.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a pus în dezbatere publică noul regulament de administrare a parcărilor publice cu plata orară, dar şi hotărârea prvind nivelul taxelor pentru parcare. Conform noului regulament de parcare, în zona I a Clujului tarifele ar urma să crească cu 25%. Tot aici, se vor elimina abonamente de pe străzile aferente zonei tarifare I, cu excepţia abonamentelor pentru riverani persoane fizice.

Regulamentul de administrare a parcărilor publice cu plata orară din municipiul Cluj-Napoa se va modifica, după cum urmează:


Introducerea unei noi modalităţi de plată, respectiv plata prin card bancar pe platformă online în parcările publice cu acces necontrolat

Trecerea unor străzi din zona tarifară II în zona tarifară I, respectiv Aleea Învăţătorului, Clinicilor, Victor Babeş, Argeş, Piaţa Mihai Viteazu, Piaţa Ştefan cel Mare, Piaţa Avram Iancu şi introducerea în zona II a străzilor Frederic Joliot Curie, Păstorului, Croitorilor, Ceahlău, Oţetului, Moldovei, Cireşilor şi Haiducului, urmând ca pe străzile din zona tarifară I să fie eliminate abonamentele de parcare cu excepţia abonamentelor de persoane fizice riverani care vor fi păstrate ca şi cuantum.


Taxe orare pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală – parcometre

30 minute zona I/1 oră zona II – 2 lei


1 oră zona I/2 ore zona II– 5 lei (faţă de 4 lei în 2017)

2 ore zona I/4 ore zona II – 10 lei (faţă de 8 lei în 2017)


Pierdere tichet – 100 de lei/zi (faţă de 30 de lei/zi)

De asemenea, maşina nu va putea staţiona în parcările din zona centrală în zona parcometrelor mai mult de 2 ore. În prezent, este opţiunea de plată pe 3 ore care costă 12 lei, dar din 2018 se propune eliminarea acesteia.


Mai mult, mașina nu va mai putea staționa nici în parcările cu barieră din zona I mai mult de două ore. În prezent, este opțiunea de plată pe 3 ore, care costă 12 lei, dar din 2018 se propune eliminarea acesteia.

Taxe orare pentru ocuparea unui loc de parcare în zona centrală – parcări închise cu bariere

30 minute zona I – 2 lei

1 oră zona I – 5 lei (4 lei în 2017)

2 ore zona I – 10 lei (8 lei în 2017)

La parcările închise cu bariere în cazul depăşirii intervalului orar maxim, respectiv 2 ore zona I, fiecare oră ce depăşeşte intervalul maxim de parcare va fi taxată cu 10 lei în zona I, iar pentru zona II taxa orară de 2 lei/ora va creşte liniar în funcţie de intervalul orar de parcare ales de utilizator.

Şi la plata prin sms tariful creşte, după cum urmează: 2 lei/sms – 30 minute zona I/1 oră zona II, 5 lei/sms – 1 oră zona I/2 ore zona II şi 10 lei/sms – 2 ore zona I/4 ore zona II. Nu se va putea plăti prin sms parcare pentru mai mult de 2 ore.

Şi în Parkingul Moţilor se va scumpi parcarea cu 50 de bani în plus faţă de nivelul actual.

“Categoric această creştere de anul trecut a creat în zona centrală posibilitatea mult mai multor oameni să îşi parcheze maşina. Dacă ne uităm doar la Piaţa Unirii găsim şi vedem situaţii în care sunt destul de multe locuri în Piaţa Unirii. Clar trebuie să mergem în direcţia în care în zona centrală trebuie să fie loc de parcare pentru toată lumea. Cel care are de rezolvat o problemă strictă, rapidă de o jumătate de oră să aibă un tarif mai mic, urmând ca cei care vor să stea o oră, două să fie un tarif diferenţiat dar asta va fi în urma dezbaterii publice pe care o vom face. Nu e normal să îţi laşi maşina de dimineaţa până seara pe strada Clinicilor. Sunt câteva străzi care urmează să fie reorganizate. Dar trebuie să oferim o alternativă. Nu poţi să creşti preţurile şi omul să nu aibă unde să parcheze. Chit că avem un parking la Sala Polivalentă, care, din nefericire, în continuare, este foarte slab folosit. În contextul în care parkingul de la Polivalentă şi Cluj Arena este folosit în medie de 10%, nu cred că este normal să ne plângem pentru că de acolo până la primărie sunt 7 minute de mers pe jos şi nu este o mare tragedie. Din păcate, noi suntem obişnuiţi să intrăm cu maşina până în farmacie, până în primărie sau până în Finanţe”, declara în luna septembrie viceprimarul Dan Tarcea la un post de radio.

Străzile din Zona I

Baba Novac, Bolyai, Emmanuel de Martonne, Emil Isac, Eroilor, Eroilor, I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Kogălniceanu, Octavian Petrovici, Piaţa Unirii, Samuil Micu, Ştefan Octavian Iosif, Hermann Oberth, Universităţii, Virgil Fulicea, Cosntantin Daicoviciu, Paul Chinezu, Vasile Alecsandri, S. Brassai, David Ferenc, Emil Zola, Gaal Gabor, Tipografiei, Cotită, Sindicatelor, Victor Babeş, Aleea Învăţătorului, Piaţa Mihai Viteazu (parking cu bariere), Argeş, Piaţa Ştefan cel Mare, Clinicilor, Piaţa Avram Iancu.

Zona II: Observatorului (carosabil), Berăriei, Mamaia, Calea Dorobanţilor, Crişan, Deva, Dragalina – Camera de Comerţ şi Industrie, Aviator Bădescu, Remetea, David Prodan, Emil Racoviţă, Hasdeu, Nicolae Bălcescu, 21 Decembrie 1989, parking BRD, Bariţiu, Cardinal I. Hossu, Horea, Parking Opera Maghiară, Piaţa Cipariu (parking cu bariere), Parking Moţilor, Republicii, Iaşilor, Avram Iancu, Bisericii Ortodoxe, Decebal, Traian, Dacia, Dobrogeanu Gherea, Mihai Eminescu, Pavel Roşca, Petofi Şandor, Piteşti, Frederic Joliot Curie, Ploieşti, Năvodari, Gheorghe Marinescu, Arany Janos, Cişmigiu, Nufărului, Traian Moşoiu, Rubin Patiţia, George Coşbuc, Păstorului, Croitorilor, Ceahlău, Oţetului, Moldovei, Cireşilor, Haiducului, Andrei Mureşanu, Nicolae Titulescu, Bucureşti, Calea Floreşti, C. Brâncuşi (tronson cuprins între N. Titulescu şi S. Albini).

Ultimele Stiri
abonare newsletter