Actualitate

Străzile nimănui. Cu Speranţă şi Veselie în wc-ul din curtea casei

În municipiul Cluj-Napoca există sute de străzi care nu aparțin domeniului public. Primăria nu are nicio evidență în ceea ce privește dotările acestor străzi, iar procesul de trecere a lor în administrația locală este unul care se desfășoară greoi. Pe lângă asta, sunt aproape 100 de străzi care aparțin Primăriei, însă oamenii de acolo locuiesc ca în Evul Mediu, fără apă curentă și cu toaleta în curte.

strazi private strazi private

În Cluj-Napoca există, aproximativ 240 de străzi și alei private, iar aleșii locali au reușit în 10 ani să treacă doar o astfel de stradă în domeniul public. Fiindcă nu sunt ale Primăriei, nu există nicio evidență cu situația acestora.

„Pe raza municipiului Cluj-Napoca există, aproximativ, 240 de străzi și alei private. La nivelul Primăriei Cluj-Napoca, nu există o evidență a gradului de modernizare sau a dotărilor acestora, fiind proprietăți private”, spun reprezentanții Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei.


Un astfel de exemplu este strada Ciucea, a căror locuitori au fost nevoiți să scoată bani din propriile buzunare pentru a beneficia de aceleași utilități de care beneficiază majoriatea cetățenilor care locuiesc în inima Ardealului. Locuitorii de pe aceasă stradă și-au dotat singuri strada cu iluminat public și utilități. Cu toate că au făcut numeroare sesizări, chiar și în ceea ce privește asfaltarea, li s-a răspuns că problemele juridice îi împiedică să îi ajute.

În aceeași situație se află și strada Hameiului din cartierul Mănăștur, care nu a fost asfaltată niciodată. Oamenii își distrug mașinile în gropile de pe drumul care seamănă cu o uliță dintr-un cătun părăsit. În ultimii 15 ani, locuitorii au făcut numeroase sesizări Primăriei, însă nu au primit niciun răspuns favorabil.


În situații asemănătoare se află încă 238 de străzi. Cel mai tragic lucru însă este că există 81 de străzi care, cu toate că aparțin domeniului public, însă oamenii sunt nevoiți să mergă la toaletă în curte, să parcurgă seara drumul până la casele lor ajutându-se de lanterne sau lumina telefonului și să se împotmolească în noroi până la genunchi când plouă, fiindcă nu există asfalt.

„Toate străzile aflate în domeniul public al municipiului beneficiază, cel puțin parțial, de iluminat public. Străzile vor intra în procesul de modernizare numai după ce se vor finaliza racordările la rețelele utilitate, lucrări planificate și executate de către operatorii acestora”, explică reprezentanții Biroului Mass-Media.


Locuitorii de pe strada Mozart din cartierul Bună Ziuade ani de zile cer asfaltarea străzii, însă au primit din partea autorităților doar cu 70 de metri de asfalt. Ca să parcurgă restul drumului sunt nevoiți să meargă prin mocirlă, indiferent că sunt cu mașina sau pe jos.

Străzile Speranței și Veseliei, în ciuda numelor, ilustrează o atmosferă tristă. Oamenii care locuiesc aici, deși sunt cetățeni plătitori de taxe, continuă să folosească toaleta din spatele casei, la fel ca la țară.


Numeroase sesizări au făcut și clujenii care locuiesc pe străzile Perlei și Rubinului care sunt nevoiți să folosească apă de la fântână pentru a se spăla și să cumpere apă plată ca să bea sau să gătească.

Acestea sunt doar câteva exemple. Situația este, de fapt, mult mai tragică. În anul 2017 încă există clujeni care nu au parte de toate utilitățile unui oraș european.

abonare newsletter