Actualitate

Marea Neagră de la Pata Rât. Levigatul se întinde pe 8 hectare, iar gunoaiele au luat-o din nou la vale - VIDEO

Lacul de levigat se întinde acum, potrivit activiștilor de mediu, pe 8 hectare de teren. Aceștia spun că suprafața inundată de levigat este mult mai mare decât Parcul Feroviarilor (5.3 hectare).

"Și mai e o veste proastă, muntele de gunoi alunecă spre centură", susține Szakáts István.

Consiliul Judeţean Cluj "s-a spălat pe mâini" de levigatul de la Pata Rât şi pasează responsabilitatea în ograda altor instituţii.


Dacă în urmă cu câteva zile preşedintele Consiliului Judeţean Cluj vorbea despre faptul că va stopa scurgerea de levigat până anul viitor, acum Alin Tişe a luat o decizie radicală. Nu numai că în zonă nu va mai fi adusă o staţie cu osmoză inversă pentru tratarea apei, ci Consiliul Judeţean nici nu se va mai ocupa pentru rezolvarea poluării prin niciun mijloc.

Atât Prefectura, cât şi Apele Române s-au scandalizat.


Prefectul județului Cluj, Aurel Cherecheș, spune că ”din punct de vedere legal, singurul gestionar al problemei de la Pata Rât este Consiliul Județean".

Şi Administrația Bazinală a Apelor Someș-Tisa (ABAST) arată spre Consiliul Judeţean, ca singurul responsabil de dezastrul toxic de la Pata Rât.


„Pentru că beneficiar e Consiliul Judetean, este de datoria lor să se ocupe de problemă. Noi vom supraveghea și vom da amenzi în continuare dacă CJ Cluj  nu își face treaba. Oricum, noi nu vedem montarea stației de osmoza inversă ca fiind cea mai bună soluție. Ar fi nevoie de bazine de decantare”,  spun reprezentanţii Administrației Bazinale a Apelor Someș-Tisa.

În urma deciziei luată de Tişe, levigatul de la Pata Rât îi va intoxica în continuare pe clujenii din Sânnicoară și Apahida.


În luna septembrie, autorităţile vorbeau de o acumulare de levigat la Pata Rât pe 3 hectare.

În luna iulie, pe amplasamentul depozitului Pata Rât s-au produs ample fenomene de alunecare a deşeurilor în partea sud-estică a acestuia pe o lungime de aproximativ 300 metri spre varianta ocolitoare est a municipiului Cluj-Napoca (Vâlcele-Apahida).


Rezultatele analizelor de laborator al lichidului toxic arată existenţa unui fenomen de poluare, cu depăşiri ale valorilor legale şi de 750 de ori.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter