monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Avertizare de vreme severă. Vânt puternic şi temperaturi scăzute, ninsori şi viscol. COD PORTOCALIU la Cluj

Avertizările meteorologice de vreme severă au intrat în vigoare duminică dimineaţă la ora 10.00 şi vor fi valabile până luni noapte, interval în care va fi vânt puternic, iar vremea se va răci în toată ţara, în timp ce în vestul, centrul şi nordul ţării vor fi ploi pe arii extinse.

De asemenea, va ninge în toate zonele montane şi va fi viscol. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) spune că este pregătit să intervină, la nivel naţional, cu peste 20.000 de poliţişti, pompieri şi jandarmi, cu aproximativ 9.000 de utilaje.

Potrivit meteorologilor, în judeţul Cluj a fost instituit cod portocaliu în zonele de munte.


Fenomene vizate: vânt tare, ninsori viscolite, strat consistent de zăpadă;

Duminică (29 octombrie) și luni (30 octombrie), în zonele montane vântul va sufla tare, rafalele vor depăși 80...90 km/h, iar pe creste 100...120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 m și se va depune strat consistent de zăpadă.


În restul judeţului Cluj este în vigoare un cod galben de vânt intens, disconfort termic; precipitații mixte.

În intervalul menționat, intensitatea vântului va fi în creștere în toate regiunile, cu viteze la rafală  în general între 55 și 70 km/h și local 75...85 km/h.


Valorile termice vor scădea în toată țara, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzației de rece.

În regiunile din vestul, centrul și nordul țării pe arii extinse vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminică spre luni (29/30 octombrie) în Maramureș, Transilvania și zona deluroasă a Crișanei și a Moldovei se vor semnala precipitații mixte.