Actualitate

Ion Arboreanu, arhitectul clujean cu 100 de biserici, a murit

Ion Arboreanu, un cunoscut arhitect clujean, a decedat joi, la vârsta de 83 de ani. El va fi condus pe ultimul sâmbătă, 28 octombrie, la ora 12.30, la Cimitirul Militar din cartierul Gheorgheni.

sursa foto Adevarul sursa foto Adevarul

“Arhitect, un ostaş fidel şi devotat tradiţiilor militare care a slujit şi respectat haina militară, drapelul de luptă, tricolorul românesc şi jurământul de credinţă lăsând în urma sa finalizate peste 130 de lucrări comemorative: troiţe, monumente închinate eroilor şi martirilor români, biserici ortodoxe şi greco-catolice, zeci de proiecte arhitecturale, multe întocmite gratuit, pe întreg arealul Transilvaniei, Bucovinei şi Moldovei. A fost un om generos, harnic şi vrednic, o personalitate distinctă a urbei pe Someşul Mic, un mare patriot care şi-a cinstit strămoşii, un brav senior al cetăţii Cluj-Napoca (2012), răsplătit cu Crucea Transilvană (2008), cu ordine şi medalii, zeci de diplome de onoare şi excelenţă”, transmit asociaţiile Cultul Eroilor şi Mareşalii României.

Arboreanu a proiectat zeci de biserici, mănăstiri şi case parohiale pentru Mitropolia ortodoxă a Clujului. Înalt Prea Sfinţia Sa Bartolomeu a trecut peste faptul că arhitectul este de confesiune catolic şi a lucrat, ani de zile cu acesta.


A proiectat peste 100 de biserici în toată România, a ctitorit mănăstiri, case parohiale, chilii, troiţe, pietre de mormânt, clopotniţe. Arhitectul Ioan Arboreanu a proiectat la începutul anilor ’90 prima biserică pentru IPS Bartolomeu, pe atunci arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. IPS Bartomoleu l-a decorat, pentru eforturile sale, cu cea mai înaltă distincţie acordată unui laic, „Crucea Transilvană“.

De exemplu, la Mănăstirea Feleacu din judeţul Cluj a oferit un proiect gratuit pentru o sală de mese de 100 de locuri şi o sală de conferinţe, tot de 100 de locuri. Tot gratuit a oferit proictele pentru Altarul de vară şi pentru mobilierul specific, donate Mănăstirii de călugăriţe „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca.


De asemenea, Arboreanu a realizat zeci de medalii, diplome şi ştampile pentru filatelişti. Acestea au fost acordate, de-a lungul timpului, membrilor asociaţiei, cu merite deosebite în domeniul filateliei. Pe lângă medalii, arhitectul clujean a realizat machete pentru nenumărate ştampile publicitare mecanice, ştampile ocazionale, plachete ba chiar a desenat plicuri cu ilustraţii tematice sau diplome.

Ultimele Stiri
abonare newsletter