Actualitate

Persoanele afectate de incendiul de pe Cantonului AU REFUZAT cazarea în centrele sociale. Primăria i-a mutat în Gheorgheni

Peste 30 de persoane au fost evacuate, săptămâna trecută, în urma unui incendiu care a izbucnit pe strada Cantonului din Cluj-Napoca. Focul a distrus 8 barăci improvizate în care locuiau oamenii. Acum, unii dintre ei vor fi cazaţi în locuinţele de necesitate, iar alţii au primit bani de la primărie pentru hrană. Primarul Emil Boc spune că aceştia nu pot folosi banii pentru refacerea locuinţelor “ilegale”.

Primarul Emil Boc a convocat joi după-amiază o şedinţă de Consiliu Local pentru alocarea unor locuinţe de necesitate persoanelor care au rămas fără un adăpost deasupra capului. Potrivit hotărârii de Consiliu Local, locuinţele de necesitate vor fi folosite până la identificarea unor soluţii de locuire.

Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca susţin că toate familiile afectate de incendiu au refuzat să fie găzduite în centrele sociale şi şi-au exprimat opţiunea de a beneficia de locuinţe de necesitate.


Astfel, mai multe familii vor fi mutate în blocuri de pe strada Albac nr. 25, Liviu Rebreanu nr. 40, Traian Moşoiu nr. 45 şi Zambilei nr. 21. Apartamentele au o singură cameră, iar suprafeţele diferă între 7 şi 15,76 metri pătraţi.

“Acum 6 zile, pe strada Cantonului a avut loc un incendiu în urma căruia 34 de persoane au fost afectate prin piederea bunurilor şi afectarea locuinţei. Nimeni nu va rămâne fără acoperiş deasupra capului şi fără hrană elementară, condiţii de securitate şi siguranţă. Conform posibilităţilor legale, timp de 7 zile am alocat hrană astfel încât cei în situaţia care şi-au pierdut sursele elementare de hrană să aibă asigurată din partea noastră rezerverele necesare. Potrivit prevederilor legale, cu implicarea Direcţiei de Asistenţă Socială prin anchetele sociale efectuate, până în acest moment, cu posibilitatea de a mai avea în măsura în care anchetele sociale vor dovedi legalitatea îndeplinirii condiţiilor, au fost acordate 8 ajutoare de urgenţă în valoare de 16.800 de lei pentru 30 de persoane, ajutoarele s-au cifrat între 1000 şi 3000 de lei pentru nevoile de bază ale oamenilor care au suferit daune, pierderi, materiale în urma incendiului. Aceste ajutoare materiale nu sunt pentru refacerea locuinţelor în care au stat, sunt ajutoare pentru nevoile de bază în urma incendiului care a avut loc. Obiectivul nostru nu este să reconstruiască construcţiile ilegale care existau acolo ci, dimpotrivă, să găsim alte soluţii. A treia componentă vizează asigurarea unor locuinţe de necesitate până la găsirea unor soluţii definitive pe termen lung. Soluţia noastră este pe termen scurt de a acorda aceste locuinţe de necesitate pentru 25 de persoane care astăzi sunt eligibile pentru aceste locuinţe. Vom acorda 5 locuinţe de necesitate. Pentru restul persoanelor s-au primit locuinţe în Floreşti în cadrul altor proiecte, iar o locuinţă s-a primit în Apahida. Din totalul celor 25 de persoane care necesită o variantă de locuire, 20 de persoane, 5 familii, sunt propuse pentru a primi locuinţe de necesitate, iar pentru o persoană singură plus o familie cu 4 persoane se recomandă găzduirea în Centrul Social de Urgenţă având în vedere imposibilitatea de a se găzdui singuri. Ancheta socială a relevat faptul că incendiul a provenit de la o persoană care se află în imposibilitatea de a se găzdui singură”, a spus primarul Emil Boc în şedinţa de Consiliu Local.


În 20 octombrie, în jurul orei 19.30 la adăposturile improvizate de pe strada Cantonului s-a declanşat un incendiu violent. Au fost distruse prin ardere completă 10 barăci improvizate în care, la data producerii incendiului, se adăposteau un număr de 36 de persoane dintre care 16 copii. Din fericire, nu au existat victime omeneşti.

Din declaraţiile persoanelor afectate, cauza declanării incendiului a fost o sobă supraîncălzită, lăsată fără supraveghere de un om în vârstă. Focul s-a extins cu repeziciune la celelalte adăposturi. Persoanelor afectate de incendiu le-au fost distruse toate bunurile.

Ultimele Stiri
abonare newsletter