Actualitate

Clujenii își doresc metrou. Autoritățile promit de ani de zile

În speranța că doleanțele lor vor fi ascultate, câțiva clujeni au deschis o pagină de Facebook care dorește să adune cât mai mulți susținători a ideii unui metrou în Cluj.

metrou metrou

Pagina „Metrou în Cluj” a fost înființată în urmă cu doar câteva zile, dar a reușit deja să adune aproape 1000 de susținători. Până în momentul de față, administratorii paginii au distribuit diverse link-uri spre articole care arată cât de importante sunt aceste mijloace de transport în comun în diverse țări precum Marea Britanie, Anglia și Statele Unite ale Americii.

Clujenii felicită inițativa de pe rețelele de socializare

Numărul de fani ai paginii crește de la o zi la alta, iar moderatorii pagini promit că activitatea va fi mai intensă și vor oferi mai multe detalii despre scopul lor.


„Ar fi o posibilitate pentru un acționarat civil? Cine vrea, să pună bani și ulterior să se transforme în acțiuni. Și bineînțeles să fie și statul acolo, că altfel nu se poate. Poate ajung și copiii noștri să nu mai stea în traficul ăsta inutil și costisitor. Nu pot decât să visez. Respect inițiativa”, a scris Doru Stan, un clujean, pe pagina Metrou în Cluj.

Alții au preferat doar să felicite inițiativa și să spere că acest demers ar fi unul într-adevăr posibil. 


Interminabila discuție despre metrou

Problema metroului a fost pusă în discuție de nenumărate ori de-a lungul anilor, încă de pe vremea când Gheorghe Funar era încă primar. În anul 2016, discuția despre această nouă modalitate de transport în comun a fost pusă în evidență de candidatul la primărie Octavian Buzoianu. Emil Boc, de asemenea, în repetare rânduri a adus vorba despre posibilitatea metroului, ba că este posibil, ba că nu este posibil.  

“Eu am propus o discuție măcar de pricipiu pentru a se vedea ce ar însemna un metrou măcar de la Polus și până la Aeroport. Costurile sunt de miliarde de euro, unu, două, trei sau patru miliarde de euro. Nu aș putea să vă spun exact pentru că studiile sunt foarte aproximative. Se face o analiză pentru a se vedea cum va fi sustenabil un astfel de metrou la un oraș cu o jumătate de milion de locuitori. Eu cred că nu trebuie exclusă o astfel de variantă pe termen mediu și lung. E clar că finanțări europene nu vom avea pentru un asemenea metrou”, declara Boc.


Viceprimarul le dă noi speranțe clujenilor

Cu toate acestea, se pare că susținătorii metroului au avut parte de o veste bună când, în urmă cu câteva săptămâni, viceprimarul Dan Tarcea a anunțat că în cel mai scurt timp vor începe studiile pentru a vedea care este, de fapt, posibilitatea înființării unei linii de metrou în oraș, care ar trebui să lege localitatea Florești sau chiar Gilău, de Apahida.

 “Suntem în procesul de elaborare a caietului de sarcini pentru studiul de prefezabilitate pentru că trebuie să îl pregătim și peste 5 sau 10 ani când și cine va fi atunci să fie pregătit să poată să îl implementeze. Sigur că va trebui să avem și o hotărâre de Consiliu Local în acest sens pentru că nu avem alocați banii în bugetul pe anul acesta, dar sigur că putem lucra înainte la pregătirea caietului de sarcini pentru a nu mai pierde timpul cu elaborarea caietului de sarcini pentru că este un caiet de sarcini foarte greu, unic în România pentru că nu s-a mai făcut un caiet de sarcini pentru metrou, având în vedere că doar Bucureștiul are metrou și îl are făcut de câțiva zeci de ani buni, de aceea trebuie să fim foarte atenți la elaborarea caietului de sarcini pentru că nu este o muncă ușoară ca și la pasajul subteran sau suprateran a fost o muncă destul de lungă, dar ne ocupăm și colegii mei se ocupă de elaborarea caietului de sarcini și de studiul de prefezabilitate pentru metrou”, a afirmat Tacea la un post de radio.


Dan Tarcea a spus că va exista posibilitatea unui metrou în Cluj-Napoca în următorii 20 de ani.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter