Actualitate

În România copiii mor de rujeolă, iar la Cluj se organizează mitinguri împotriva legii vaccinării FOTO

Un nou deces din cauza rujeolei s-a înregistrat săptămâna trecută de data aceasta în Brașov. Astfel, numărul de îmbolnăviri a ajuns la 9.670, potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. În acest context duminică a avut loc în Cluj-Napoca un miting împotriva legii vaccinării.

Câteva zeci de persoane au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de obligativitatea pe care o va impune legea în privinţa vaccinării, odată trecută de Parlament. Oamenii au purtat pancarte inscripţionate cu mesaje precum "vaccinarea obligatorie, ilegală, abuzivă" sau "vaccinarea obligatorie a populaţiei =regim totalitar".

În secolul 21 se moare încă de rujeolă

Clujul are printre cele mai multe cazuri de îmbolnăviri din cauza rujeolei. De asemenea, până acum, în județul nostru s-a înregistrat un deces cauzat de această boală.


Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru 1 din 1.000 de bolnavi de rujeolă boala este mortală. Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România, 9 din 10 parinţi îşi vaccinează copiii.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, de la demararea campaniei de vaccinare, au fost imunizaţi 67.000 de copii, 40.000 nefiind găsiţi la domiciliu, în timp ce rata de refuz a vaccinării a fost de 12%. Legea vaccinării a fost aprobată de către Guvern şi urmează să fie dezbătută de către Parlament.


Obligaţiile şi drepturile părinţilor

Potrivit proiectului Legii vaccinării, părinţii au obligaţia de a se prezenta la medicul de familie, chiar dacă refuză vaccinarea copilului, caz în care riscă să fie audiaţi de Comisia judeţeană de vaccinare, în caz contrar amenzile ajungând şi la 10.000 de lei, potrivit proiectului Legii vaccinării.

„Părinţii şi celelalte persoane responsabile de creşterea şi educarea copilului au următoarele obligaţii: a) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii; b) să se prezinte în cazul în care sunt convocaţi de Comisia Judeţeană de Vaccinare sau a cea a Municipiului Bucureşti”, reiese din art.68 al proiectului pentru legea vaccinării.

Ultimele Stiri
abonare newsletter