Actualitate

Tudor „Pletosul” Helgiu continuă să lupte împotriva regulilor stricte

După ce a făcut furori pe rețelele de socializare printr-o postare în care a descris cum a fost scos din școală fiindcă avea părul lung, tânărul Tudor Helgiu continuă seria acțiunilor împotriva regulamentului școlar prea strict.

Tudor Helgiu Tudor Helgiu

Părinții tânărului, motivând că personalitatea lor a fost prea îngrădită în perioada comunismului, și-au susținut băiatul în această „luptă” împotriva neregulilor din sistemul educațional românesc.

„Astăzi a venit și mama la școală să vorbească cu directorul. După o conversație de o oră, concluzia a ajuns să fie că în continuare să nu mă tund și voi încerca alături de alți câțiva pletoși să schimbăm lucrul acesta în sistemul educațional din România, ca fiecare băiat, respectiv fată, să aibă controlul total asupra corpurilor lor și aspectul lor, astfel încât să nu mai putem fi tratați diferit de școli sau licee din cauza aspectului fizic”, a scris miercuri, Tudor Helgiu pe pagina sa de Facebook.


Reprezentanții liceului au anunțat că sunt deschiși la dialog și urmează să discute atât cu părinții cât și cu elevii pentru a putea ajunge la un numitor comun în ceea ce privește tunsorile băieților.

“De aceea, suntem deschiși la dialog pe tema prevederilor Regulamentului de Ordine Interioară. Elevii ar fi putut deja să formuleze critici față de unele articole din Regulament prin reprezentanții lor în Comisia Anuală de Revizuire a Regulamentului, prin reprezentanții lor în Consiliul de Administrație al liceului sau prin intermediul Consiliului Elevilor de la nivelul unității de învățământ sau prin cel organizat la nivelul județului Cluj. Pentru că înţelegem acum că sunt nemulţumiri, vom organiza, până la finalul lunii, o dezbatere la sediul liceului nostru, la care vom invita reprezentanți ai părinților și ai elevilor, în care își vor putea exprima liber opiniile în legătură cu articolele Regulamentului. Cei care nu vor putea participa la dezbatere vor putea să își exprime în scris observațiile, care vor fi depuse și înregistrate la secretariatul liceului nostru. După ce vom ajunge la consens, vom insista ca Regulamentul agreat să fie aplicat cu strictețe. Instituția noastră respectă libertatea de exprimare. Am luat act, aşadar, de nemulţumirile unora dintre elevi şi vom parcurge în perioada următoare etapele pentru asumarea unui Regulament care să poată fi acceptat şi aplicat, în spiritul respectului pentru convenţiile specifice unui mediu de tip instituţional-educaţional”, a scris directorul Petrică Daniel Tintelecan într-un comunicat de presă.


Cu toate că reprezentanții liceului au dat un pas înapoi în „războiul tunsorilor”, tânărul a anunțat pe rețelele de socializare că în decursul zilei de azi va strânge semnături de la colegii care învață împreună cu el la Liceul Greco-Catolic „Inochenție Micu” din Cluj-Napoca.

„Astăzi strângem semnături in cadrul liceului pentru petiția adresată Comisiei De Revizuire a regulamentului școlar privind lungimea parului la baieti și aspectul bărbii”, a scris Tudor Helgiu.


Până în acest moment, a fost strâns un număr de 93 de semnături.

„Av ând în vedere că în liceu învață aproape 200 de elevi, eu zic că este ok. Voi continua să strâng semnături și în zilele următoare, să fie cât mai multe”, a declarat Tudor Helgiu.


Ministrul Educației, Liviu Pop consideră că nu poate fi vorba de un abuz în cazul expus de tânărul clujean, atâta timp cât este respectat regulamentul de ordin intern al liceului.

„Sunt reguli interne, stabilite prin regulamentul de ordine interioară, nu pot să comentez mai mult. (...) Nu știu ce prevede regulamentul de ordine interioară al unității școlare. Prin lege, fiecare unitate școlară își stabilește propriile reguli, avem cadrul general al regulamentului, iar în particular fiecare unitate școlară își stabilește propriul regulament. În baza acestui regulament, atât elevii, cât și profesorii au și drepturi, și obligații. Eu cred că discuția trebuie făcută la nivelul unității școlare și am înțeles clar de la inspectorul școlar general că în următoarea perioadă vor monitoriza, vor avea întâlniri din nou cu părinții, cu reprezentanții elevilor, cu profesorii, în așa fel încât să fie clar stabilit în regulament ce și cum se face (...). Dacă e respectat regulamentul de ordine interioară, nu cred că putem discuta de abuz", a spus Pop, potrivit Mediafax.


Ministrul a subliniat faptul că în regulamentul național nu există prevederi în ceea ce privește lungimea părului.

 

Etichete: liviu pop
Ultimele Stiri
abonare newsletter