monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Elevi ai unui liceu din Cluj, trimişi acasă pentru că aveau părul lung sau barbă

Elevi ai unui liceu din Cluj, trimişi acasă pentru că aveau părul lung sau barbă   Sursa foto Facebook Tudor Helgiu

Mai mulţi elevi de clasele a 11-a şi a 12- de la Liceul Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca au fost scoşi, marţi, din clasă şi din şcoală de către director, pe motiv că aveau părul lung sau barbă. Ei au fost trimişi să se tundă sau să se bărbierească.

"Astăzi, eram la ora de chimie, stăteam liniştit şi îmi vedeam de treaba mea , deodată intra marele Dom' Director la mine în clasă. Din cauza părului meu "indecent de lung" am fost scos de la ora , ajungând în curte mă aflu alături de încă 20-25 de elevi din şcoală (băieţi) cu păr lung sau barba aşteptând să fim scoşi din şcoală. Da , aţi citit bine, pentru că avem părul lung sau barba am fost scoşi din perimetrul liceului.
Mă bucur că trăiesc într-o comunitate unde se promovează creativitatea şi libera exprimare , de asemenea mă bucur că exista Legea Învăţământului, şi citez Legea educației naționale nr. 1/2011

Art 2/1."Legea are ca viziune promovarea unui învățământ orientat pe valori, creativitate, capacități cognitive..."


Art 2/3."Idealul educațional al școlii românești constă în DEZVOLTAREA LIBERĂ, integrală și armonioasă a individualității umane, în FORMAREA PERSONALITĂȚII AUTONOME și în asumarea unui sistem de valori care sunt necesare pentru împlinirea și dezvoltarea personală..."

Art 2/4."Statul asigură cetățenilor României drepturi egale de acces la toate nivelurile și formele de învățământ preuniversitar și superior, precum și la învățarea pe tot parcursul vieții, FĂRĂ NICIO FORMĂ DE DISCRIMINARE."


Art 2/7." În România învățământul constituie prioritate națională."
Art 3
Principiile care guvernează învățământul preuniversitar și superior, cât și învățarea pe tot parcursul vieții din România sunt:
a) principiul echității - în baza căruia accesul la învățare se realizează fără discriminare;
c) principiul relevanței - în baza căruia educația răspunde nevoilor de dezvoltare personală și social-economice;
Singurul lucru pe care pot să îl spun , e că mă bucur că am ajuns în secolul XXI unde capacitatea ta psihică încă este determinată după cum te îmbraci respectiv cum arăţi", a scris, marţi, pe o reţea de socializare, Tudor Helgiu, elev al Liceului Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca.

Acuzaţi că nu respectă regulamentul

Directorul Liceului Liceului Greco-Catolic ”Inochentie Micu” Cluj-Napoca, Petrică Daniel Tintelecan, a declarat că elevilor li s-a cerut să respecte regulamentul şcolar în ceea ce priveşte ţinuta capilară.


”Tudor Helgiu are o frizură exagerată pentru regulamentul nostru şcolar şi i-am cerut să se conformeze. În aceeaşi situaţie au fost mai mulţi elevi de clasele a XI-a şi a XII-a şi i-am trimis să se tundă sau să îşi radă barba, iar unii s-au conformat şi s-au întors la ore. De la începutul anului şcolar şi într-un careu pe care l-am avut săptămâna trecută, am ridicat această problemă a ţinutei capilare, iar azi am intrat în clase şi am constatat cu neplăcere că mulţi elevi nu s-au conformat prevederilor din regulamentul nostru şcolar. Le-am cerut să respecte regulamentul intern, dar nu i-am sancţionat, nu au fost puşi absenţi”, a spus Tintelecan, citat de Mediafax.

Trimisă acasă “să adopte o ţinută capilară adecvată”

Acesta a precizat că printre elevi a căror frizură nu corespunde regulamentului se numără şi o fată care ”are toate culorile în părul ei” şi care a fost trimisă să şi-o aranjeze şi să adopte o ţinută capilară adecvată.


”I-am cerut să adopte o singură culoare la păr”, a precizat directorul.

Petrică Daniel Tintelecan a menţionat că dacă miercuri va descoperi elevi care nu s-au conformat şi vin cu păr lung şi cu barbă nu vor fi primiţi la ore, iar părinţii lor fi convocaţi la şcoală.


Purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj, Andreea Coroian Goldiş, a declarat, la rândul său că elevilor li s-a atras atenţia în repetate rânduri că trebuie să-şi aducă ţinuta la o formă conformă cu regulamentul, pentru că este vorba despre un liceu confesional, teologic.

”Este vorba despre regulamentul de ordine interioară al liceului respectiv, pe care l-au luat la cunoştinţă atât părinţii, cât şi elevii la începutul anului şcolar. Elevilor li s-a atras atenţia în repetate rânduri că trebuie să-şi aducă ţinuta a o formă conformă cu regulamentul, pentru că vorbim despre un liceul confesional, teologic. Elevii au fost trimişi să meargă acasă şi să îşi aducă ţinuta la forma potrivită şi să revină miercuri la şcoală conform a ceea ce regulamentul şcolii defineşte ca ţinută adecvată. Nu a fost o formă de sancţiune, astfel că nu se va ajunge la scăderea notei la purtare”, a spus Coroian Goldiş.

Aceasta a susţine că nu a fost vorba despre un comportament abuziv al conducerii şcolii.