Actualitate

Scriitoarea Ana Blandiana vine la Cluj-Napoca

Ana Blandiana va conferenția săptămâna viitoare la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Conferința cu titlul „Istorie, Memorie, Memorial sau cum se construiește un miracol”, are loc în contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor ortodoxiei în perioada regimului comunist.

Scriitoarea Ana Blandiana vine la Cluj-Napoca yiarulmetropolis.ro Scriitoarea Ana Blandiana vine la Cluj-Napoca yiarulmetropolis.ro

Evenimentul va avea loc marți, 10 octombrie 2017, începând cu ora 18.00, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă, strada Episcop Nicolae Ivan, f.n., scrie radiorenasterea.ro.

Otilia Coman s-a născut la Timișoara, ca fiică a preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timiș. După retrocedarea Ardealului de Nord în 1944, familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatăl poetei a slujit ca preot la Biserica cu Lună, catedrala ortodoxă din Oradea. După instaurarea regimului comunist în România, preotul Coman a fost arestat ca "dușman al poporului". Ca fiică a unui deținut politic, a trebuit să aștepte patru ani până când autoritățile comuniste i-au permis înscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj.


Pentru a ocoli șicanele regimului, Otilia Coman și-a luat pseudonimul Ana Blandiana, după numele satului natal al mamei, respectiv Blandiana, Alba.

Tatăl poetei a murit într-un accident în anul 1964, la scurt timp după eliberarea din detenția politică.


După absolvirea facultății, Ana Blandiana a debutat în revista Tribuna din Cluj.

Înainte de Revoluția din 1989, i s-a luat în trei rânduri dreptul de a publica (1959-1964, 1985, 1988-1989),  iar în ultimii doi ani numele ei a fost interzis și cărțile i-au fost scoase și din biblioteci. Înainte de a deveni poetă a lucrat pe un șantier de construcții, deoarece a fost persecutată de regimul comunist, tatăl ei fiind declarat chiabur. Cenzura nu a admis faptul că ea a publicat o carte de poezii despre motanul Arpagic, interpretat de cititori drept o aluzie la Nicolae Ceaușescu. Poeziile ei interzise au fost difuzate în mii de exemplare, scrise de mână de cititori (singurul samizdat românesc) și au fost traduse în numeroase limbi, ca dovadă a cenzurii din România. Importanta revistă londoneză Index of Censorship i-a dedicat un număr special.

abonare newsletter