monitorulcj.ro Menu

Actualitate

S-a decis cum vor fi amenajate malurile Someşului – GALERIE FOTO

Primăria Cluj-Napoca a anunţat rezultatele concursului de soluții pentru amenajarea Someşului.

Luni dimineaţă a avut loc festivitatea de anunțare a câștigătorilor concursului „Rethinking Someş”, care a avut ca obiectiv elaborarea unui plan integrat de dezvoltare pentru malurile râului Someș.

În urma deliberărilor juriului au fost selectate cele 3 proiecte câștigătoare.

”Municipalitatea clujeană a ales varianta concursului de soluții tocmai pentru a beneficia de cea mai bună expertiză pentru a putea aduce Someșul în Cetate, pentru a ne întoarce fața spre râul care ne traversează orașul și de a avea o soluție europeană, modernă, în concordanță cu exigențele urbanistice și de mobilitate existente la nivel european. Chiar dacă această soluție este mai lungă și presupune un timp mai îndelungat de implementare, are un mare avantaj al calității și al durabilității. Avem o decizie europeană și sper să fie pe placul clujenilor și să-i încânte”, a precizat primarul Emil Boc.

Proiectul câștigător al concursului de soluții pentru amenajarea Someșului aparține unei echipe de arhitecți din Spania. Contractul de proiectare are o valoare de 1,5 milioane lei.

“Proiectul este construit în jurul ideii fundamentale că Someșul este un element viu, capabil de a oferi energie întregii comunități. Propunerea folosește forța transformatoare a peisajului natural și se bazează pe implicarea comunității în dezvoltarea proiectului și reușește să pună în valoare complexitatea peisajului, depășind limitele unor soluții urbanistice convenționale. Abordarea în orașele noastre este de obicei agresivă în privința râurilor: ziduri de beton, baraje, afectarea vieții sălbatice și a ecosistemului natural. Propunerea de față poate reprezenta un adevărat manifest național, invitând orașele din România să își regândească atitudinea față de cursurile de apă care le traversează. Protejarea ecosistemului natural și a biodiversității, precum și încetinirea vitezei curgerii râului, sunt văzute ca soluții durabile pentru a conserva caracterul natural al râului”, spun câştigătorii.

Juriul a apreciat ideea extinderii, a conectării şi a accesibilităţii

“Proiectul propune crearea de mai mult spațiu pentru râu şi noi perspective, obținute prin remodelarea topografiei și prin crearea de noi itinerarii și spații oferite locuitorilor. Conceptul balcoanelor deschise către râu aduce noi posibilități de contemplare. Aceste noi repere, asemănătoare unor intervenții artistice, au potențialul de a deveni imagini iconice pentru râu și pentru oraș. Proiectul propune remodelarea spațiilor din proximitatea râului, apelând la o diversitate de soluții de amenajare pentru apropierea de apă, atât minerale: piatră, nisip, beton, cât și vegetale, lemn, iarbă, plantații. De asemenea, recomandăm gândirea unui sistem de iluminat în ton cu restul proiectului, pentru ca râul să poată participa și la imaginea nocturnă a orașului”, spune arhitectul Dietmar Steiner (președintele juriului).

Acesta a invitat echipa de proiect să studieze malul stâng din proximitatea podului Horea și să detalieze o soluție non-invazivă, în acord cu ideea generală a proiectului.

“Recomandăm echipei să abordeze în aceeași manieră conexiunile cu Parcul Feroviarilor și cu zona Iris, posibile subiecte ale unor viitoare concursuri de soluții”, a mai spus acesta.

Festivitatea de anunțare a rezultatelor concursului a început la ora 11.00 cu prezentarea concursului și a juriului și anunțarea câștigătorilor.

Concursul a fost lansat în iunie 2017, până la data-limită de 25 septembrie intrând în comisia tehnică un număr de 11 proiecte participante. 

Concursul de soluții a fost public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană.

Expoziția proiectelor va putea fi vizitată în perioada 2-8 octombrie.