Actualitate

Decizia USAMV în cazul profesorului trimis în judecată pentru cazări ilegale la Untold

La sfârşitul lunii iulie, un profesor de la USAMV şi mai mulţi administratori de cămin ai universităţii au fost trimişi în judecată de procurorii clujeni pentru delapidare şi fals în înscrisuri. Aceştia au prejudiciat Universitatea după ce au închiriat camere de cămin pentru tinerii veniţi la festivalul Untold.

Acum, rectorul USAMV, Cornel Cătoi, a luat decizia suspendării contractelor de muncă ale acestora.

“În ședinţa Consiliului de Administraţie al USAMV de luni s-a aprobat suspendarea contractului de individual de muncă, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești pentru Poruțiu Vasile Viorel (director general), Oroian Ioan Gheorghe (președinte al senatului universitar), Avram Alin Florin și Grebenișan Traian Marcel, ca urmare a trimiterii în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția deținută”, spune Cătoi.


Potrivit Codului Muncii, contractul individual de muncă poate fi suspendat atunci când angajatul a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia  deţinută, până la rămânerea  definitivă a hotărârii judecătoreşti, iar în cazul în care se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară şi i se plăteşte o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.

Mecanismul infracţional

În rechizitoriu, procurorii au reținut următoarea situație de fapt:


În anul 2016, inculpatul Oroian Ioan Gheorghe avea calitatea de profesor universitar în cadrul USAMV Cluj-Napoca și îndeplinea funcția de președinte al Senatului aceleiași universități.

"Atât în virtutea calității de mai sus, dar mai ales raportat la faptul că prima sa funcție în cadrul USAMV Cluj-Napoca a fost aceea de administrator de cămin, inculpatul cunoștea modul în care puteau fi închiriate camerele de cămin pe timp de vară, motiv pentru care — în calitate de președinte al Societății de Protecție a Plantelor Transilvania — a inventat un pretext științific în vederea rezervării spațiului de cazare din Căminul Agronomia II, pe perioada 4 — 8 august 2016, în care s-a organizat Festivalul Untold la Cluj-Napoca, cu intenția de a închiria în interes propriu aceste spații de cazare către participanții la festivalul menționat. Având în vedere însă că cel care — potrivit fișei postului — putea încheia contracte și reprezenta instituția în probleme administrativ economice, respectiv cel care conducea instituția în toate problemele ce revin compartimentului economico-administrativ, și cel care aproba folosirea spațiilor de cazare era inculpatul Poruțiu Vasile Viorel, director general administrativ al USAMV Cluj-Napoca, inculpatul Oroian Ioan Gheorghe l-a instigat pe acesta să aprobe blocarea închirierii spațiului de cazare din Căminul Agronomia II, sub pretextul organizării unei conferințe științifice, în perioada 4-8 august 2016”, arată procurorii.


Din probatoriul administrat în cauză, a rezultat că, în perioada 4-8 august 2016, Căminul Agronomia II nu a fost închiriat de către universitate, deoarece era rezervat pentru o conferință, pe baza cererii înregistrate de inculpatul Oroian Ioan Gheorghe, însă conferința nu a fost organizată.

Mai mult, din cercetări a rezultat că în perioada 1 august 2015 - 31 august 2015, nu s-au înregistrat venituri din închirieri și regie la Căminul Agronomia II, acest cămin fiind închiriat doar sporadic la prețuri preferențiale, în baza unor acorduri de parteneriat încheiate cu ocazia organizării de simpozioane/ conferințe în cadrul USAMV Cluj-Napoca.


Totodată, din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada 4-7 august 2016, Restaurantul Cantina al USAMV Cluj-Napoca trebuia să fie închis, însă din verificările efectuate a reieșit că personalul restaurantului a fost înregistrat ca fiind prezent în perioada 1  - 5 august 2016 şi că în perioada 4-8 august 2016 au fost furnizate mese.

Din probele administrate în cauză rezultă că spațiile de cazare din Căminul Agronomia II au fost închiriate către un număr de aproximativ 150 de participanți la Festivalul Untold 2016 la un preț stabilit la început la suma de 150 euro/cameră/noapte. De asemenea, din probatoriul administrat a rezultat că universitatea nu a încheiat nici un contract privind închirierea camerelor din Căminul Agronomia II, pentru perioada respectivă. Este de menționat că USAMV Cluj-Napoca, în aceeași perioadă, a închiriat în mod legal 300 de paturi către două asociații, în ambele contracte fiind stipulată interdicția de cesiune sau subînchiriere a spațiilor respective.


USAMV Cluj-Napoca s-a constituit parte civilă cu suma de 80.676 lei față de inculpați, din care suma de 79.476 lei reprezintă contravaloarea chiriei neîncasate de USAMV Cluj-Napoca și suma de 1.200 lei reprezintă contravaloarea meselor acordate în mod ilegal din fondurile USAMV Cluj-Napoca.

Etichete: untold delapidare
Ultimele Stiri
abonare newsletter