Actualitate

Primăria face orice să “cureţe”centrul Clujului de maşini. Tarifele de parcare se vor majora din nou. Viceprimar: “Noi suntem obişnuiţi să intrăm cu maşina până în farmacie”

La un an după ce a dublat tarifele de parcare în zona centrală, Primăria Cluj-Napoca are în vedere o nouă creştere a preţurilor. Totul pentru a descuraja circulaţia în zona zero a oraşului.

Viceprimarul Dan Tarcea a anunţat marţi dimineaţă că Primăria intenţionează să majoreze, din nou, tarifele pentru parcările din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca. “Nu aş putea să spun dacă tarifele se dublează, se triplează sau cresc doar cu 15%”, a spus Tarcea.

“Pe Zona I  va mai fi o creştere de tarife pentru anul viitor. Vom avea în dezbatere publică proiectul şi îl vom pune cu suficient timp înainte să poată fi dezbătut. Aştept o propunere din partea colegilor mei de la parcări. Nu am încă această propunere din partea colegilor, dar vă voi anunţa în momentul în care  este propunerea. Nu aş putea să spun dacă se dublează, se triplează sau creşte doar cu 15%. Este o chestiune de dezbatere publică şi în urma dezbaterii publice vom decide şi vom hotărî care e soluţia cea mai potrivită. Categoric această creştere de anul trecut a creat în zona centrală posibilitatea mult mai multor oameni să îşi parcheze maşina. Dacă ne uităm doar la Piaţa Unirii găsim şi vedem situaţii în care sunt destul de multe locuri în Piaţa Unirii. Clar trebuie să mergem în direcţia în care în zona centrală trebuie să fie loc de parcare pentru toată lumea. Cel care are de rezolvat o problemă strictă, rapidă de o jumătate de oră să aibă un tarif mai mic, urmând ca cei care vor să stea o oră, două să fie un tarif diferenţiat dar asta va fi în urma dezbaterii publice pe care o vom face”, a declarat Dan Tarcea la un post de radio.


Tot de anul viitor, urmează ca anumite străzi aflate în zona de taxare II să fie transferate în zona de taxare I. Principalele străzi vizate sunt Dorobanţilor, George Bariţiu sau Clinicilor.

“Legat de Zona II, urmează clar să reconsiderăm anumite străzi care care în momentul de faţă sunt în Zona II, să le prindem în Zona I, zonă în care cu siguranţă că trebuie să avem soluţii şi să fie taxat ca şi Zona I. Mă refer aici la  o parte din strada Clinicilor pentru că sunt foarte multe persoane care vin la spital şi nu au unde să parcheze. Nu e normal să îţi laşi maşina de dimineaţa până seara pe strada Clinicilor. Sunt câteva străzi care urmează să fie reorganizate, propunerea urmează să o primesc de la seerviciu parcări urmând să decidem clar care sunt străzile pe care le vom promova pentru dezbaterea publică. Foarte posibil ca în Zona II preţul să rămână la fel, trebuie să oferim o alternativă. Nu poţi să creşti preţurile şi omul să nu aibă unde să parcheze. Chit că avem un parking la Sala Polivalentă, care, din nefericire, în continuare, este foarte slab folosit. În contextul în care parkingul de la Polivalentă şi Cluj Arena este folosit în medie de 10%, nu cred că este normal să ne plângem pentru că de acolo până la primărie sunt 7 minute de mers pe jos şi nu este o mare tragedie. Din păcate, noi suntem obişnuiţi să intrăm cu maşina până în farmacie, până în primărie sau până în Finanţe”, a afirmat Dan Tarcea.


Viceprimarul spune că numărul persoanelor care plătesc pentru parcare a crescut foarte mult.

"S-a constatat o creștere a numărului de persoane care plătesc pentru parcare. Ca să facem o comparație, la plata prin sms colectam anului trecut 50-60.000 de lei pe lună, iar acum 250.000 de lei pe lună. Oamenii au devenit mult mai responsabili. Şi partea de amenzi a ajutat să îi civilizeze un pic", a mai spus acesta.


Astfel, dacă până la 31 decembrie 2016 tariful pentru o oră de staţionare în zona I era de 2 lei, începând din luna ianuarie a acestui an şoferii plătesc 4 lei.

De asemenea, tot din acest an, Primăria nu mai eliberează abonamente de parcare pe 25 de artere din zona zero a orașului, excepție facând cele pentru riverani (maxim două abonamente/unitate locativă).


Încadrarea străzilor din zona centrală pe zone tarifare

Zona I: Baba Novac, Bolyai, Emmanuel de Martonne, Emil Isac, Eroilor, I.C.Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Kogălniceanu, Octavian Petrovici, Piaţa Unirii (inclusiv parking-ul cu bariere), Samuil Micu, Ştefan Octavian Iosif, Hermann Oberth, Universităţii, Victor Fulicea, Daicoviciu, Paul Chinezu, Vasile Alecsandri, Brassai, David Ferenc, Emil Zola, Gaal Gabor, Tipografiei, Cotită, Sindicatelor, Franklin Delano Roosevelt

Zona II: Observatorului (carosabil), Berăriei, Mamaia, Calea Dorobanţilor, Nicolae Titulescu, Bucureşti, Calea Floreşti, Aviator Bădescu, Remetea, David Prodan, Andrei Mureşanu, Hasdeu, Nicolae Bălcescu, 21 Decembrie 1989, Aleea Învăţătorului, parking BRD, Bariţiu, Clinicilor, Cardinal I. Hossu, Horea, Parking Opera Maghiară, Piaţa Mihai Viteazu (parking cu bariere), Piaţa Cipariu (parking cu bariere), Parking Moţilor, Republicii, Iaşilor, Avram Iancu, Victor Babeş, Piaţa Avram Iancu, Piaţa Ştefan cel Mare, Bisericii Ortodoxe, Decebal, Traian, Dacia, Dragalina-Camera de Comerţ, Dobrogeanu Gherea, Mihai Eminescu, Pavel Roşca, Petofi Şandor, Piteşti, Ploieşti, Năvodari, Gheorghe Marinescu, Arany Janos, Cişmigiu, Nufărului, Traian Moşoiu, Rubin Patiţia, George Coşbuc, Emil Racoviţă, Crişan, Deva, C. Brâncuşi (tronson cuprins între N. Titulescu şi S. Albini)


Opţiuni nelimitate, bani să fie

Potrivit regulamentului, parcările se pot plăti în următoarele modalităţi:

Parcometre stradale, unde taxarea se va face diferenţiat pe următoarele intervale orare: 30 minute zona I/o oră zona II, o oră zona I/2 ore zona II, 2 ore zona I/4 ore zona II, 3 ore zona I/6 ore zona II

Case automate de plată în cazul parcărilor închise cu barieră, taxarea se va face diferenţiat pe următoarele intervale orare: pentru zona I vor fi patru intervale orare (30 minute, o oră, 2 ore, 3 ore), pentru ce depăşeşte intervalul orar maxim de 3 ore fiecare oră suplimentară va fi taxată cu tariful aferent intervalului maxim; pentru zona II se va aplica un tarif orar care va creşte liniar în funcţie de intervalul orar de parcare ales de utilizator

Tichete de parcare răzuibile: 30 de minute zona I/o oră zona II, o oră zona I/2 ore zona II, 2 ore zona I/4 ore zona II, 3 ore zona I/6 ore zona II

Cu telefonul mobil prin intermediul unui SMS la tariful orar sau fracţiune se adaugă costul mesajului text: 30 minute zona I/o oră zona II, o oră I/2 ore zona II, 2 ore zona I/4 ore zona II, 3 ore zona I/6 ore zona II. Modalitatea de plată a parcării prin intermediul SMS-ului nu este valabilă pentru parcările închise cu bariere, nici pentru parking-urile de pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter