monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Restricţii pentru turişti în Cheile Turzii

Vizitele turiştilor în Rezervația Naturală „Cheile Turzii” au fost restricţionate timp de o săptămână.

Persoane necunoscute au incendiat podul numărul trei în Rezervația Naturală „Cheile Turzii”. Incendiul s-a produs în cursul dimineții zilei de sâmbătă, 26 august.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Cluj spun că au dispus “măsuri urgente de refacere a podului, astfel încât vizitarea rezervației să fie cât mai puțin afectată”.


“Condamnăm cu toată fermitatea această faptă iresponsabilă. Distrugerea intenționată a acestui bun public, dintr-o arie protejată de interes național, e un act criminal de natură să pună în pericol siguranța turiștilor, dar și existența a numeroase specii de plante și animale dintre care unele extrem de rare”, transmite instituţia.

În ceea ce privește incidentul, acesta a fost semnalat angajaților Serviciului Public „Salvamont-Salvaspeo” Cluj sâmbătă dimineața, în jurul orei 8.00, de către un grup de turiști străini aflați în zonă.


“Salvatorii montani aflați de serviciu au alertat de îndată, prin sistemul 112, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență al județului Cluj - Pompierii și Poliția comunei Mihai Viteazu care s-au deplasat de urgență la fața locului. În acest context, angajații Salvamont Cluj împreună cu o echipă operativă de pompieri au acționat pentru stingerea focului izbucnit la podul nr. 3, operațiune dificilă din cauza localizării acestuia în zona de mediană a defileului, greu accesibilă. După stingerea focului, din dorința înlăturării oricărui pericol pentru siguranța vizitatorilor Cheilor Turzii, respectiv a florei și faunei din rezervație, s-a hotărât dezafectarea întregului pod, afectat iremediabil de incendiu și extrem de șubrezit”, mai transmite Consiliul Judeţean.

Ca urmare a acestui incident, instituţia va reamenaja podul în contextul în care accesul terestru în defileu a fost periclitat.


“În acest sens, experții deplasați la fața locului au propus o soluție tehnică de reamenajare, până la construirea unui nou pod. Având în vedere această situație, până la refacerea podului, care va fi realizată în aproximativ șapte zile, vizitele turiștilor în Cheile Turzii vor fi posibile doar până la podul numărul 3”, mai spun reprezentanţii CJ Cluj.

Etichete: cheile turzii