monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Protest în Piaţa Unirii. Clujenii au ieşit în stradă

Peste 150 de persoane s-au adunat, duminică seara, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, pentru a protesta faţă de proiectul de modificare a legilor Justiţiei, prezentat de Tudorel Toader.

UPDATE ora 20.00

Peste 150 de persoane participă duminică seara la un protest şi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de modificările propuse la legile justiţiei, considerând că acestea au ca efect creşterea controlului politic asupra DNA, DIICOT şi asupra magistraţilor, în general.


Protestatarii s-au adunat având cu ei steaguri tricolore şi ale UE şi bannere cu mesaje precum „Tudorele, Tudorele, tu te du după zăbrele”, „Dragnea şi lingăii lui să se ducă dracului”, „Dragnea şi cu hoţii lui fir-ar de-ai canalului”, „Jos bocancii de pe justiţie”, „Jos mafia coruptă”.

„Conform declaraţiilor de miercuri ale ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, se doresc modificate trei legi care reglementează funcţionarea justiţiei, şi anume Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea privind organizarea judiciară şi Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii. În opinia noastră, modificările propuse au ca efect creşterea controlului politic asupra DNA, DIICOT şi asupra magistraţilor în, general. Motivarea acestor modificări legislative prin invocarea unor normative europene, a MCV sunt absurde, pentru că recomandările din rapoartele MCV se referă tocmai la eliminarea politicului din justiţie. Noi vrem o justiţie puternică şi independentă, nu una aservită PSD”, a spus unul dintre participanţi.


O participantă a declarat că vrea să cadă Guvernul PSD pentru că e format din oameni corupţi. Protestul nu este autorizat iar participanţii au venit în Piaţa Unirii în urma unor mesaje postate pe reţelele de socializare.

ŞTIREA INIŢIALĂ


Clujenii au început să se adune în centrul oraşului de la ora 19.00.

”PSD ia din nou cu asalt Justiţia. Preşedintele ar putea fi exclus – conform proiectului ministrului Justiţiei – din mecanismul de propunere a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT. «Reforma» Justiţiei, în viziunea PSD, înseamnă numirea acestora exclusiv de către Guvernul PSD. Ceea ce a rămas independent din presa sau instituţii reacţionează din nou, fiecare cu propriile instrumente. Acelaşi lucru ar trebui să facem şi noi în stradă. În stradă, pentru că asta e principala noastră pârghie şi pentru că asta a avut efect cu alte ocazii. Suntem probabil cu toţii obosiţi de atâtea semnale de alarmă, dar e momentul să reacţionăm cât putem de ferm. Altfel, putem doar să ne uităm cum ne transformăm resemnaţi într-un regim autoritar, aşa cum putem doar privi spre Ungaria sau Polonia”, scriu organizatorii în descrierea evenimentului.


De asemenea, organizatorii evenimentului propun românilor ca la ora 21:00 să aprindă o lumină - LED-ul telefonului, lanterna.

"Sunt persoane care nu pot ajunge în locaţiile evenimentelor din ţară şi afară. Sunt persoane care nu consideră necesară ieşirea în stradă, dar susţin lupta împotriva corupţiei. Duminică, la ora 21, aprinde LED-ul telefonului , aprinde lanterna, oriunde, scoate-l pe geam, pe balcon, în staţie, la mare, la munte, oriunde!", spun organizatorii protestelor.


Evenimente similare au fost anunţate în Timişoara, Bucureşti, Braşov, Făgăraş, Iaşi, Bacău, Galaţi, Constanţa, Craiova, dar şi la Milano, Munchen şi Zurich.

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate, miercuri, de ministrul Tudorel Toader au determinat ieşirea în stradă a aproximativ două sute de persoane în Capitală în această săptămână.

Modificările vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Aceste propuneri au provocat critici atât din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea CSM, DIICOT şi a Parchetului General, care au reclamat că nu au văcut proiectele de lege, acestea nefiind făcute publice pe site-ul ministerului.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.