Actualitate

60.000 de pensionari circulă gratuit cu autobuzul în Cluj. Peste o lună, numărul acestora va creşte. Cine suportă costurile?

În prezent, puţin peste 60.000 de pensionari beneficiază de gratuitate pe mijloacele de transport în comun, iar numărul acestora va creşte peste o lună, după ce Primăria Cluj-Napoca decis să majoreze plafoanele de venituri până la care se pot acorda aceste facilităţi.

În Cluj-Napoca, persoanele vârstnice şi pensionarii beneficiază de gratuităţi pe mijloacele de transport în comun din ianuarie 2008, după cum urmează:

Gratuitate pe toate liniile pentru persoanele vârstnice şi pensionarii cu venituri de până la 1.300 de lei


Gratuitate pe o singură linie pentru toate persoanele vârstnice şi pensionarii cu venituri cuprinse între 1.301 lei şi 1.500 lei

Gratuitate pe toate liniile pentru persoanele vârstnice care au împlinit 70 de ani, indiferent de cuantumul veniturilor sau a pensiei


Gratuitate pe toate liniile pentru toţi cetăţenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca, indiferent de cuantumul veniturilor

Primăria Cluj-Napoca justifică majorarea acestor plafoane prin prisma faptului că din 2007 şi până în prezent, “conform datelor preluate de pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, pensiile din sistemul public au fost majorate de 11 ori”.


„Dacă în noiembrie 2007 punctul de pensie era stabilit la valoarea de 541, în luna iulie 2017 valoarea punctului de pensie a fost stabilită la 1.000. în perioada noiembrie 2007-iulie 2017 punctul de pensie a crescut cu 84,4%. Urmare creşterii semnificative a valorii punctului de pensie în acest interval de aproape 10 ori, un număr însemnat de pensionari au pierdut dreptul la gratuitatea transportului urban în comun întrucât aceştia nu se mai încadrează în plafoanele actuale de 1.300, respectiv 1.500 lei. Pe acest fond, au fost înregistrate atât la Primărie, cât şi la Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, foarte multe solicitări de majorare a pragurilor până la care se acordă gratuitatea transportului urban pe mijloacele de transport în comun pentru persoanele vârstnice şi pensionari”, se arată într-un proiect de hotărâre care va ajunge pe masa consilierilor locali.

În prezent, conform datelor statistice oferite de Casa Judeţeană de Pensii Cluj beneficiază de gratuitatea transportului urban pe mijloacele de transport în comun 60.191 persoane vârstnice şi pensionari, după cum urmează:


27.724 pensionari cu venituri până în 1.300 lei

5.203 pensionari cu venituri între 1.301 şi 1.500 lei


27.264 pensionari în vârstă de peste 70 de ani.

“CTP Cluj-Napoca a solicitat majorarea plafoanelor de venituri privind acordarea gratuităţii transportului urban pe mijloacele de transport în comun pentru pensionarii cu domiciliul în Cluj-Napoca. Din analiza făcută de CTP reiese faptul că, din totalul vârstnicilor şi pensionarilor din Cluj-Napoca, îşi ridică abonamente gratuite o medie lunară de 49.500 de persoane. Din simulările efectuate cu plafoane majorate (la 1.700 lei, respectiv 1.900 lei) se confirmă faptul că sumele alocate de Primăria Cluj-Napoca pentru asigurarea gratuităţii transportului urban pe mijloacele de transport în comun pentru pensionari se încadrează în bugetul pentru anul 2017”, se mai arată în documentul citat.

Dacă proiectul va trece, ar urma ca 65.719 pensionari să fie posibili beneficiari ai gratuităţii pe mijloacele de transport în comun, astfel:

36.313 pensionari cu venituri până în 1.700 lei

2.142 pensionari cu venituri până în 1.900 lei

27.264 pensionari în vârstă de peste 70 de ani

Reprezentanţii municipalităţii afirmă că bugetul pe 2017 nu va fi afectat de această măsură.

Dacă proiectul va întruni votul consilierilor locali, nivelurile de venituri până la care se acordă gratuitatea transportului urban pe mijloacele de transport în comun se vor majora, după cum urmează:

Gratuitate pe toate liniile pentru persoanele vârstnice şi pensionarii cu venituri de până în 1.700 lei

Gratuitate pe o singură linie pentru persoanele vârstnice şi pensionarii cu venituri cuprinse între 1.701 lei şi 1.900 lei

Gratuitate pe toate liniile pentru persoanele vârstnice care au împlonit vârsta de 70 de ani, indiferent de cuantumul veniturilor sau a pensiei

Gratuitate pe toate liniile pentru toţi cetăţenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca, indiferent de cuantumul veniturilor.

Proiectul ar urma să intre în vigoare la 1 octombrie 2017, iar valoarea abonamentelor eliberate gratuit pe mijloacele de transport în comun ar urma să fie suportată în procent de 45% de către Primărie şi în procent de 55% de către CTP Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter