monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Clujul rămâne fără cele 50 de autobuze de la Mercedes. Licitația a fost anulată

La începutul lunii iunie, municipalitatea se lăuda că Mercedes va livra Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca un număr de 50 de autobuze noi, după ce a câştigat o licitaţie în acest sens cu o ofertă de aproape 11 milioane de euro.

Directorul CTP Cluj-Napoca, Liviu Neag, declara atunci că jumătate dintre autobuze vor sosi până la sfârşitul lunii decembrie 2017, iar restul în luna ianuarie 2018.

”Licitaţia organizată de CTP Cluj-Napoca a fost câştigată de Mercedes, care va livra 50 de autobuze noi, de ultima generaţie, cu o lungime de 12 metri, 86 de locuri pe scaune şi 71 în picioare. Autobuzele au podea joasă, computer de bord, camere video interior şi exterior, trapă pentru persoane cu dizabilităţi, motor Euro 6, care are cel mai redus grad de poluare, consumul de carburant fiind unul bun. Preţul unui autobuz se ridică la 219.500 de euro, valoarea totală a contractului fiind de aproape 11 milioane de euro. Jumătate dintre autobuze vor veni până la sfârşitul lunii decembrie 2017, iar restul în ianuarie 2018. Cu noile autobuze, parcul auto al CTP se înnoieşte semnificativ, acestea urmând să intre pe toate liniile din oraş”, spunea la acea vreme Neag.

Acum, după ce licitația a fost anulată, CTP Cluj-Napoca pregătește o nouă procedură de achiziție pentru 60 de autobuze, nu 50 cum era inițial.

Inițial, la licitaţia organizată de CTP au mai participat, pe lângă Mercedes, un producător de autobuze din Polonia, Solaris, şi unul din Turcia.

Acestea din urmă au făcut contestație la Consiliul Național penru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), primind câștig de cauză.

Firmele au invocat faptul că Primăria ar fi schimbat caietul de sarcini în privința cerințelor pentru motorizare, lăsându-le ofertanților la dispoziție doar o zi pentru a-și modifica ofertele.

Potrivit unui site local,  CTP și Mercedes au susținut că modificările din caietul de sarcini erau o formalitate şi că cei care au contestat licitaţia aveau oferte inferioare din punct de vedere tehnic. Curtea de Apel Cluj a dat, însă, câștig de cauză, firmelor din Polonia și Turcia.

Plata celor 50 de autobuze ar fi urmat să fie asigurată dintr-un împrumut bancar luat de CTP în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca.

CTP Cluj-Napoca mai are în derulare o altă licitaţie pentru 15 autobuze articulate.

Parcul auto al companiei clujene are, în prezent, 243 de autobuze, 98 de troleibuze, 29 de tramvaie şi 10 microbuze.