Actualitate

Banda dedicată mijloacelor de transport în comun se extinde până în Mănăştur

Primăria Cluj-Napoca a dat ieri în folosinţă banda dedicată pentru transportul în comun pe axa Est-Vest, pe B-dul 21 Decembrie 1989 (între stația Someșul și strada Memorandumului, la intersecția cu strada Emil Isac).

Banda dedicată s-a realizat la bordură, în locul parcărilor care au fost desființate. Noua reglementare de circulație a impus și interzicerea virajului la dreapta de pe B-dul 21 Decembrie 1989 pe strada Paris.

”Ne-am ținut de cuvânt și așa cum am anunțat în dezbaterea publică banda de ddicată pentru transportul în comun și bicicliști va fi implementată înainte de 1 septembrie. Am reușit practic cu mult înainte de 1 septembrie să o implementăm, tocmai pentru a da oamenilor posibilitatea să se obișnuiască înainte de începerea anului școlar. Banda a intrat în probe de duminică, când au fost amplasate marcajele și stâlpișorii. În timpul nopții au fost configurate semafoarele, pentru a se face reglajele necesare. Azi putem spune că banda dedicată este funcțională în totalitate.  Primele aprecieri, cel puțin din perspectiva Primăriei sunt pozitive. Sunt convins că impactul pentru oraș este pozitiv, că această bandă dedicată își va atinge scopurile și anume: de a încuraja mai mulți clujeni să utilizeze transportul în comun în detrimentul mașinii personale, să îmbunătățim calitatea mediului și a aerului, pentru că, dacă vor fi mai puține mașini și mai multe autobuze (vom avea autobuze electrice. Primele vor sosi până la finele lunii martie 2018), acest lucru va avea un impact asupra calității mediului. Sunt 19 linii de transport în comun care beneficiază de accesul pe banda dedicată pentru transportul în comun. În ultimul rând, este vorba și despre o economie de timp pe care o realizează cetățeanul. Din primele estimări, încă nu am făcut măsurători oficiale, se face o economie de 10 - 15% minim pe axa Est - Vest, integral, adică din Mărăști până la Calea Florești în Mănăștur. Dacă luăm numai tronsonul de 1,6 km, cât este banda dedicată, acolo economia de timp este cu mult mai mare. Noi am luat tot tronsonul de axă Est - Vest, pentru a spus că economia de timp este de 10 - 15%”, a explicat primarul Emil Boc, la o emisiune la radio.


Potrivit Primăriei, parcările desființate au fost relocate în parcarea de pe strada Năvodari, respectiv pe strada F. Joliot Curie.

”Precizăm faptul că au fost realizate 256 de locuri de parcare în locul celor 132 desființate. Recomandăm conducatorilor auto care doresc să ajungă în zona Gară – P-ța Abator (dinspre cartierul Zorilor) – Gheorgheni să folosească traseul P-ța Avram Iancu – str. Cuza Vodă – str. I.P. Voitești – Pod Traian, care oferă o descărcare mai rapidă, față de circulația pe strada Constanța”, spun reprezentanţii Primăriei.


De asemenea, și în Piața Avram Iancu- latura estica, s-a dedicat o bandă transportului în comun, în prelungirea celei existente în Piața Ștefan cel Mare pe sensul de mers dinspre Piața Cipariu spre B-dul 21 Decembrie 1989.

“Primăria Cluj-Napoca face un apel conducătorilor auto să dea dovadă de înțelegere și să se conformeze noilor reglementări de circulație”, mai transmite municipalitatea.


Primarul Emil Boc a anunţat marţi la radio că în perioada următoare vor începe demersurile pentru crearea unei benzi dedicate pentru transportul în comun și în Mănăștur.

Boc spune că urmează să fie făcute studii suplimentare, măsurători, dezbatere publică și abia apoi să se treacă la lucrările efective.


“Urmează să analizeze specialiștii. Eu am intenționat să o introducem din primul moment (banda dedicată pentru transportul în comun – n.red.). Comisia de Circulație, pe baza recomandărilor specialiștilor, a propus amânarea pentru realizarea unui studiu suplimentar. Aștept să se facă măsurătorile, propunerile Comisiei de Circulație, dezbaterea publică așa cum am făcut și pentru această bandă dedicată (banda Mărăști – Memorandumului – n.red.) pentru a fi convinși că luăm o decizie corectă. Deci, deocamdată este în analiză suplimentară porțiunea respectivă. După părerea mea, ar trebui dus acest demers până la capăt pentru a avea eficiență deplină. Recunosc că este o zonă extrem de complicată Moților, pentru că cu cât venim mai mult spre centru ne îngustăm benzile de circulație, dar încetul cu încetul sunt convins că specialiștii ne vor găsi soluțiile aferente”, a declarat Emil Boc.

Primarul aduce ca argument în favoarea benzilor dedicate modelul altor orașe în care a fost nevoie de soluționarea problemelor de trafic.


“Nu am inventat noi apa caldă cu benzile dedicate. Acest lucru se practică în toate orașele importante acolo unde trebuie să găsești soluții alternative pentru trafic”, a mai spus Boc.

De asemenea, Boc a vorbit şi despre circulația rutieră din cartierul Gheorgheni, unde vor fi făcute sensuri unice, cel mai probabil în toamnă după ce va avea loc și o dezbatere publică pe această temă.

“Nu am fixat dezbaterea publică. Așteptăm ca lumea să se întoarcă din concediu la începutul lunii septembrie și în septembrie să facem dezbaterea publică. Este bine ca oamenii care sunt afectați să aibă posibilitatea să spună acest lucru”, a mai spus Boc.

Acum se lucrează și la cinci sensuri giratorii, în mai multe puncte din oraș. Unul dintre acestea va fi în Piața Cipariu. Pentru realizarea sensului giratoriu a fost tăiată o bucată din zona verde de la baza străzii Calea Turzii, intersecție cu Avram Iancu. Vor mai fi făcute sensuri giratorii pe Calea Mănăștur, intersecție cu Câmpului; pe strada Calea Turzii intersecţie cu strada Mihai Românul; în Piața Mărăști și pe strada Observatorului.

Potrivit primarului, sensurile giratorii vor fi gata în 15 septembrie.

Ultimele Stiri
abonare newsletter