monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Bilanţul românilor răniţi în atentatul din Barcelona a crescut la patru/ Consul: Doar unul se află momentan spitalizat

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri, că a mai fost identificată o persoană de orgine română, bilanţul ajungând astfel la patru români răniţi în urma atacului terorist de la Barcelona de joi seara.

sursa foto elpais.cat

UPDATE ORA 14.00.

”E un traumatism cranio-cerebral, cu hemoragie. (...) Într-o stare sub control, dar rezervat. Cu el nu se poate discuta pentru că e sub analgezice. E la secţia Urgenţe, dar urmează să îl ducă pe secţie. El are un traumatisc cranio-cerebral, a avut o hemoragie. Vor vedea dacă a trecut sau dacă se face hematom, deci aici e problema. Şi mai are fracturi costale”, a declarat consulul României la Barcelona, Manuel Pleşa.


Până la momentul transmiterii acestei ştiri, patru cetăţeni români, trei bărbaţi şi o femeie au ajuns la spital după ce au fost răniţi în atentatul de joi. Doar unul se află în continuare internat.

Autorităţile spaniole nu au finalizat însă bilanţul atentatului, în continuare fiind răniţi care nu au fost identificaţi.


Patru români au fost victime în atentatul terorist de joi seara din Barcelona, ei având nevoie de îngrijiri medicale. Potrivit consulului român la Barcelona, Manuel Pleşa, doar unul se află momentan spitalizat, însă bilanţul se poate schimba având în vedere că nu au fost identificate toate victimele.

UPDATE ORA 11.00.


Ministerul Afacerilor Externe a anunţat, vineri dimineaţă, că a fost identificată o a treia victimă de cetăţenie română, în urma atacului terorist de la Barcelona de joi seara, starea acesteia nefiind gravă.

”Autorităţile spaniole au informat în această dimineaţă Consulatul General al României la Barcelona că printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificată o a treia victimă de cetăţenie română. Potrivit aceloraşi surse oficiale, şi acest cetăţean român este spitalizat, stare sa nefiind gravă. Precizăm că operaţiunea de identificare a victimelor şi cetăţeniei răniţilor este un proces complex aflat în desfăşurare, situaţia fiind una care se schimbă de la un moment la altul. Informaţii actualizate vor fi transmise pe tot parcursul evoluţiei situaţiei, pe măsura obţinerii de date oficiale de la autorităţile locale”, precizează MAE. MAE mai anunţă că în contextul operaţiunilor antiteroriste aflate în desfăşurare, circulaţia în regiune şi accesul în unităţile publice este momentan restricţionat de către autorităţi.


UPDATE ORA 9.50.

Românii răniţi în atentatul de la Barcelona sunt doi bărbaţi de 33 şi 42 de ani au declarat surse diplomatice. Consulul României la Barcelona a precizat că ar putea fi şi o a treia victimă, o femeie, însă nu există o certitudine, fiind verificată această ipoteză.


”După părerea mea, sunt doar o parte puşi pe listă, sau ne-au transmis aşa, cât de cât, pentru a nu le mai telefona noi din zece în zece minute. În momentul în care va exista posibilitatea şi vom avea datele, ne vor transmite şi spitalele în care sunt internaţi. Deocamdată nu ne-au dat nimic, decât la telefon. Deocamdată sunt doi bărbaţi. Mai există şi o femeie, dar nu avem certitudinea că după nume ar fi româncă. Încercăm să căutăm”, a declarat, pentru Mediafax, consulul României la Barcelona Manuel Pleşa.

În legătură cu starea celor doi români răniţi, Manuel Pleşa a precizat că autorităţile spaniole nu au menţionat că ar fi în stare gravă.

”Sunt răniţi. Nimic altceva. Nu ne-au menţionat că sunt grav. Nu au făcut menţiuni, pentru că până la urmă sunt date telefonice, nu e publicată o listă oficială. Până vom avea ceva clar, mai durează. Nu vor să pună la dispoziţie date până nu sunt finale”, a precizat consulul României la Barcelona.

Preşedintele Federaţiei asociaţiilor de români din Europa, Daniel Ţecu, susţine că starea celor doi turişti români răniţi ar fi stabilă, unul dintre ei fiind în vacanţă în momentul în atacului.

”Am înţeles că unul dintre ei, care era ca turist în Barcelona, are multiple fracturi, însă este sub control. Legat de al doilea român care ar fi rănit în atentatul de la Barcelona, am înţeles că nu a dorit să îşi spună numele, datorită faptului că este într-o stare mai bună şi nu a vrut să panicheze familia din ţară”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele FADERE Daniel Ţecu.

Spaniolii au început să meargă în număr mare la spitalele din Barcelona, pentru a dona sânge, însă autorităţile spaniole dau însă asigurări că rezervele sunt suficiente pentru moment.

”Este adevărat că oamenii au mers să doneze sânge, însă spitalele din Barcelona au dat mai multe mesaje conform cărora nu este încă nevoie de persoane care să doneze, pentru că banca lor de sânge este suficient de mare ca să facă faţă situaţiei”, a mai spus Ţecu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că doi români au fost răniţi în atentatul produs joi seara în Barcelona, soldat cu moartea a 13 persoane şi rănirea a circa 80.

Potrivit ultimelor informaţii obţinute de către Ambasada României la Madrid şi Consulatul General al României la Barcelona, printre persoanele rănite în urma atentatului terorist din Barcelona a fost identificată o a doua victimă de cetăţenie română.

Aceasta a fost transportată şi internată la un spital din regiune pentru îngrijiri medicale de specialitate, starea sa fiind stabilă, anunţă Ministerul de Externe.

”Reprezentanţii Consulatului General al României la Barcelona urmează să se deplaseze la spitalul în care cetăţenii români răniţi sunt internaţi”, mai transmite sursa citată.

La nivelul Ministerului de Externe a fost constituită o celulă de criză, în contextul atentatului produs joi în Barcelona, în urma căruia 13 oameni au murit şi câteva zeci de persoane au fost rănite.