monitorulcj.ro Menu
Actualitate

ATAC TERORIST la Barcelona: O furgonetă a intrat în pietoni. Cel puţin 13 morţi şi 80 de răniţi. ISIS revendică atentatul. Autorităţile catalane, avertizate în urmă cu două luni de CIA

Un vehicul a lovit, joi după-amiază, un grup de pietoni pe Bulevardul La Rambla din centrul oraşului spaniol Barcelona, afirmă surse din cadrul poliţiei, citate de presa spaniolă. Poliţia a anunţat că bilanţul este de cel puţin 13 morţi şi 80 de persoane au fost rănite, dintre care 15 sunt în stare gravă.

Atentat la Barcelona. Presa locală anunță cel puțin 13 morți.   sursa foto romaniatv.net

Atacul este un act terorist, a confirmat poliţia catalană, care a precizat că unul dintre suspecţi a fost împuşcat mortal de poliţie, iar presupusul atacator, un islamist, a fost reţinut.

UPDATE ora 08:05 Autorităţile catalane, avertizate în urmă cu două luni de CIA că Barcelona este vizată de terorişti


Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a avertizat, în urmă cu două luni, autorităţile catalane în legătură cu faptul că Barcelona şi în mod special bulevardul Ramblas sunt vizate de terorişti, relatează cotidianul El Periodico.

Oraşul era o ţintă evidentă după atentatele în alte oraşe europene majore precum Paris, Londra şi Berlin, a transmis agenţia americană de informaţii.


Mai mult, la finalul lunii iulie, printr-un mesaj postat pe Twitter, membri ai reţelei teroriste Stat Islamic ameninţau că vor comite un atentat în Spania.

18 august 2017


UPDATE ora 23:43 - Consulul României la Barcelona, Manuel Pleşa, a declarat că ambasada României face verificări în urma unui mesaj primit, prin care se semnala faptul că un cetăţean român ar fi fost rănit în atacul de joi, însă nu i-a fost dezvăluită identitatea.

”Există, neoficial, pentru că înţeleg că persoana a scris câteva rânduri. (...) Cineva a scris că un cetăţean român ar fi rănit, dar spune că probabil nişte facturi şi refuză să îşi dea datele. (...) Exact aşa spune: cetăţeanul se află în afara oricărui pericol. Nu a dorit să furnizeze mai multe date de identificare”, a declarat consulul România la Barcelona Manuel Pleşa.


Până la ora transmiterii acestei ştiri, nu există informaţii oficiale din partea autorităţilor spaniole conform cărora ar exista cetăţeni români răniţi în atentat. Celula de criză a MAE este în legătură cu autorităţile de la Barcelona, fiind făcute în continuare verificări.

”Până în momentul acesta, oficial, noi nu avem nimic privind naţionalitatea peroanelor, în afara faptului că există un cetăţean italian şi unul belgian care sunt între decedaţi, altceva nu există. (...) Ne dau date punctuale, de regulă, pentru fiecare misiune diplomatică în parte”, a mai precizat Pleşa.


Liniile telefonice de urgenţă sunt însă ţinute ocupate de cetăţeni care apelează pentru diverse alte probleme.

”Sunt zeci, poate o sută de apeluri dar, din păcate, persoanele ţin foarte mult telefonul ocupat. Nu putem să îi facem să înţeleagă poate pentru că sunt speriaţi. Ideea este că solicită transport de la locul unde sunt către hotel, deci nu sunt pe problematica repercursiunilor care au fost în urma acestui atentat”, a mai spus consulul.

Până în acest moment, la numărul de urgenţă nu au fost primite apeluri care să semnaleze faptul că cetăţeni români ar fi fost surprinşi în atentatul de la Barcelona.

UPDATE ora 22:46 - Tudose: Ne exprimăm regretul faţă de tragedia de la Barcelona; urmărim cu atenţie evoluţia situaţiei

Premierul Mihai Tudose a transmis, joi seară, un mesaj în care şi-a exprimat regretul faţă de atacul terorist de la Barcelona, afirmând că autorităţile române urmăresc cu foarte mare atenţie evoluţia situaţiei.

”În aceste momente de grea încercare, ne exprimăm regretul faţă de tragedia de la Barcelona şi urmărim cu foarte mare atenţie evoluţia situaţiei. La nivelul Ambasadei României la Madrid, a fost instituită o celulă de criză, iar Consulatul General al României la Barcelona este în legătură permanentă cu autorităţile locale. Gândurile şi rugăciunile noastre sunt alături de cei din Barcelona şi familiile lor”, a scris premierul Mihai Tudose pe contul său de Facebook.

UPDATE ora 22:34 - Stat Islamic revendică atentatul

Reţeaua teroristă sunnită Stat Islamic a revendicat, joi seară, atentatul comis în oraşul spaniol Barcelona, anunţă Institutul american SITE, specializat în monitorizarea site-urilor islamiste.

"Autorii atacului de la Barcelona sunt soldaţi ai Statului Islamic", a transmis agenţia AMAQ, aparţinând organizaţiei fundamentaliste sunnite.

În urmă cu câteva săptămâni, membri ai reţelei teroriste ameninţau că vor comite un atentat în Spania.

Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant / Daesh) ocupă teritorii în nord-estul Siriei, în nord-vestul Irakului, în nordul Libiei, în nordul Egiptului şi în sud-estul Afganistanului, unde a instituit un "califat".

UPDATE ora 22:30 - Cel puţin 13 morţi, 80 de răniţi în urma atentatului din Barcelona - El Pais

Cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte 80 au fost rănite în atentatul comis joi după-amiază în oraşul spaniol Barcelona, relatează cotidianul El Pais.

Potrivit publicaţiei citate, 15 dintre persoanele rănite sunt în stare gravă.

Autorităţile au confirmat moartea a cel puţin 13 persoane şi rănirea altor 50 în atacul cu vehicul comis pe Bulevardul La Rambla din Barcelona.

UPDATE ora 22:26 -Unul dintre indivizii suspectaţi de implicare în atentatul din Barcelona, împuşcat mortal

Unul dintre indivizii suspectaţi de implicare în atentatul comis joi după-amiază în Barcelona a fost împuşcat mortal de poliţie, relatează cotidianul El Pais.

Conform unor surse, alţi doi suspecţi au fost reţinuţi. Poliţia a confirmat reţinerea unui individ.

UPDATE ora 22:18 - Guvernul Spaniei, reunit în şedinţă de urgenţă după atentatul de la Barcelona

Guvernul Spaniei a dispus organizarea unei reuniuni pentru situaţii de criză, în contextul atentatului comis în oraşul Barcelona, soldat, potrivit bilanţului preliminar, cu 13 morţi şi 50 de răniţi.

"Cabinetul de criză a fost activat pentru a lua deciziile oportune în contextul atacului comis în zona La Rambla din Barcelona", a transmis Guvernul Spaniei.

UPDATE ora 21: 50 - Preşedintele Klaus Iohannis: Condamn cu tărie atacul terorist de la Barcelona

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi seară, pe Twitter, un mesaj de condoleanţe în limba engleză familiilor victimelor atentatului de la Barcelona, în care 13 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 50 au fost rănite.

”Condamn cu tărie atacul terorist de la Barcelona. Condoleanţele mele familiilor victimelor. Solidaritate cu Spania”, este mesajul postat de şeful statului pe Twitter.

UPDATE ora 21:49 - Donald Trump condamnă atentatul din Spania

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a condamnat atentatul comis joi după-amiază în oraşul spaniol Barcelona, exprimând solidaritate şi manifestând disponibilitatea de a oferi asistenţă.

UPDATE ora 21:40 - Un suspect a fost reţinut în ancheta privind atacul din Barcelona

Presupusul autor al atacului cu vehicul comis la Barcelona a fost reţinut, anunţă Poliţia catalană, infirmând relatările presei privind vreo luare de ostatici.

"Am reţinut un suspect. Tratăm acest incident ca fiind un atac terorist", a comunicat Poliţia catalană.

"Nu s-a baricadat nimeni în niciun bar din Barcelona", a precizat Poliţia, după ce presa spaniolă şi internaţională anunţase că ar fi avut loc o luare de ostatici după atacul cu vehicul de pe Bulevardul La Rambla.

UPDATE ora 21:35 - Poliţia confirmă moartea a 13 persoane şi rănirea altor 50 în Barcelona

"Putem confirma bilanţul de 13 morţi şi 50 de răniţi" în atentatul din Barcelona, a comunicat Poliţia catalană.

Surse citate de publicaţiile El Mundo şi El Pais au anunţat în urmă cu două ore că cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în atacul cu vehicul din Barcelona.

UPDATE ora 21:29 - Ministrul de Externe condamnă atacul terorist de la Barcelona

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu condamnă ”în termeni categorici” atacul terorist de la Barcelona şi transmite condoleanţe familiilor victimelor. Celula de criză a MAE verifică în continuare dacă printre victime se află cetăţeni români.

”Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, condamnă în termeni categorici atacul terorist care a avut loc în cursul zilei de astăzi, 17 august, în Barcelona, şi reiterează angajamentul ferm al României în combaterea terorismului. Ministrul Teodor Meleşcanu transmite condoleanţe membrilor familiilor victimelor, întreaga sa compasiune persoanelor rănite în tragicul eveniment şi exprimă solidaritatea cu poporul spaniol”, transmite MAE.

Celula de criză a MAE verifică, în continuare, dacă printre victime se înregistrează şi cetăţeni români.

UPDATE ora 20:37 - Presupusul autor al atacului din Barcelona a fost identificat

Autorităţile spaniole l-au identificat pe presupusul autor al atacului cu vehicul comis joi după-amiază în centrul oraşului Barcelona, relatează presa spaniolă.

Potrivit cotidianului El Pais, bărbatul care a închiriat autoutilitara folosită în atac este un islamist, Driss O.

Bărbatul a închiriat vehiculul din orăşelul Santa Perpetua de la Mogada, situat în apropiere de Barcelona.

UPDATE ora 20:13 - Atacul din Barcelona este act terorist, confirmă Poliţia

Atacul cu vehicul comis joi după-amiază pe Bulevardul Rambla, în centrul oraşul Barcelona, este un act terorist, a confirmat Poliţia catalană.

"Se confirmă ipoteza unui atac terorist. A fost activat protocolul pentru astfel de situaţii", a transmis Poliţia catalană (Mossos D'Esquadra).

Autorităţile spaniole continuă eforturile pentru capturarea autorului atacului şi pentru stabilirea motivelor acestuia.

UPDATE ora 19:53 -El Mundo: Cel puţin 13 morţi, numeroşi răniţi în atacul din Barcelona

Cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în atacul cu vehicul produs joi după-amiază în centrul oraşului spaniol Barcelona, afirmă surse citate de cotidianul El Mundo.

Autorităţile spaniole continuă eforturile pentru capturarea autorului atacului şi pentru stabilirea motivelor acestuia.

Autorităţile regionale au confirmat moartea a cel puţin o persoană şi rănirea altor 32, zece fiind în stare gravă.

Însă surse din cadrul Poliţiei citate de postul de radio Cadena Ser au declarat că bilanţul morţilor este mult mai mare.

UPDATE ora 19:51 -Operaţiuni de securitate în tot oraşul Barcelona

Serviciile de securitate au extins măsurile de securitate în tot oraşul Barcelona după atacul cu vehicul de pe Bulevardul La Rambla, dar deocamdată nu se cunoaşte motivul agresorului, relatează cotidianul La Vanguardia.

"Mobilul atacului cu vehicul de la Barcelona nu este cunoscut deocamdată", a transmis Poliţia catalană (Mossos d'Esquadra).

Autorităţile le recomandă localnicilor şi turiştilor să rămână în locurile în care se află, pentru a facilita intervenţiile serviciilor de securitate.

Doi indivizi înarmaţi au fost observaţi fugind după incidentul rutier, afirmă surse citate de agenţia Reuters.

Se pare că autoutilitara a lovit pietoni pe o distanţă de aproximativ 600 de metri.

Conform unor surse citate de publicaţia germană Die Welt, autorităţile spaniole suspectează că este vorba de un atac terorist. Informaţia nu a fost confirmată oficial.

"Numeroase persoane au fost lovite de un individ cu o autoutilitară, pe Bulevardul La Rambla din Barcelona. Multe persoane au fost rănite", a transmis Poliţia regională (Mossos d'Esquadra).

Zeci de ambulanţe şi vehicule ale poliţiei au fost trimise la locul incidentului.

Nu este clar care este motivul pentru care individul a lovit pietonii.

Incidentul a avut loc în zona Pieţei Catalunya din Barcelona. După ce a lovit aproximativ zece pietoni, autoutilitara de culoare albă s-a oprit în unul dintre chioşcurile care despart zona pietonală de pe Bulevardul La Rambla de benzile pe care circulă maşinile.

Surse citate de cotidianul La Vanguardia susţin că este vorba de un atac terorist, dar informaţia nu a fost confirmată de autorităţi.

Autorităţile au instituit un perimetru de securitate în zona incidentului rutier, închizând inclusiv unele staţii de metrou.