Actualitate

Realitatea din trafic. "Peste 80% dintre mașini au o singură persoană înăuntru". Ce decizie a luat Primăria Cluj pentru a stopa acest fenomen

Banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun în zona centrală, pe relaţia Est-Vest, cu o lungime de 1,6 kilometri, va fi gata în câteva zile și nu la 1 septembrie cum era inițial preconizat. "Nu putem fi prietenoși, în același timp, și cu mijloacele de transport în comun și cu bicicliștii și cu pietonii și cu traficul general", spune viceprimarul Dan Tarcea.

"Trebuie să luăm o decizie importantă. Nu putem fi prietenoși, în același timp, și cu mijloacele de transport în comun și cu bicicliștii și cu pietonii și cu traficul general. Decizia noastră este clară înspre încurajarea folosirii mijloacelor de transport în comun, a mijloacelor alternative, a bicicletelor, motocicletelor, mopedelor și mersul pe jos. În această direcție vom face o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun de la Biserica Sf. Petru până la Primărie. În data de 21 august vom da drumul circulației pe această bandă dedicată. Cu siguranță că mijloacele de transport în comun vor ajunge mai repede decât cei care folosesc mașina personală. Este și normal și firesc. Dintr-un studiu se arată că peste 80% dintre mașini au o singură persoană înăuntru. Și este clar că nu putem merge în ambele direcții pentru că nu avem posibilitatea. Clujul este un oraș între văi, deja sunt clădiri istorice construite care nu pot fi demolate, mutate și atunci trebuie să prioritizăm și să alegem. Am ales dezvoltarea mijloacelor de transport în comun", a spus viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, joi la o emisiune radio.

La nivelul municipiului Cluj-Napoca sunt înmatriculate 146.000 de maşini, iar studiul arată că traficul rutier din anul 2017 a crescut cu 40% faţă de anul 2013.


"Ultimul studiu de trafic pe care noi îl avem ne arată că în cea mai scăzută lună din anul 2017 traficul este la valoarea maximă pe care l-a avut în anul 2013. Practic, din anul 2013 până în 2017 avem o creștere de 40% a traficului. Este foarte posibil să mai crească. Noi trebuie să venim cu un pachet de măsuri. Am anunțat că e foarte posibil ca centrul să fie închis, să poți intra în zona centrală doar cu anumite condiționări, cu o rovinetă sau alte modalități pe care le vom stabili după o dezbatere publică. Înainte de asta trebuie să oferim oamenilor niște alternative. Nu pot să îi închid ruta Florești-Someșeni dacă el nu are pe unde să meargă. Trebuie să facem rute alternative", a mai spus Tarcea.

Acesta a vorbit, din nou, de importanța construirii centurii metropolitane.


"Pentru asta trebuie realizată centura metropolitană pentru care Guvernul României trebuie să aloce bani pentru studiul de fezabilitate și pentru proiectul tehnic. Ceilalți bani, în valoare de 130 de milioane de euro fără TVA, sunt bani de la Uniunea Europeană, sunt bani disponibili care nu trebuie luați nici de la poliție, nici de la sănătate. Sunt bani disponibili. Dacă Guvernul României nu se mișcă suficient de repede, această centură e în pericol. Deja sunt în pericolul în care până în anul 2021 să nu putem finaliza și riscăm să pierdem cei 140 de milioane de euro. Din nefericire, actualul Guvern blochează Clujul. Noi nu putem demara studii de fezabilitate pentru că încă nu știm pe unde va trece centura", a mai spus viceprimarul.

Tarcea a vorbit și despre proiectele pe care le are Primăria privind descongestionarea traficului în municipiu.


"Pe lângă partea de centură metropolitană care este obligatoriu de realizat, noi avem de făcut niște lucruri în interiorul orașului ca să ajutăm circulația. Am inițiat câteva sensuri giratorii, Izlazului cu Mehedinți, acolo se va reorganiza întreaga circulație. Al doilea sens giratoriu este la intersecția străzii Câmpului cu Calea Mănăștur, acolo vom realiza și o bandă la ieșire de pe strada Câmpului, o bandă de viraj dreapta ca să nu mai intre în sensul giratoriu și circulația în sens să se desfășoare mult mai repede. E cea mai mare intersecție din municipiu", a conchis Tarcea.

CITEȘTE ȘI


Bandă dedicată transportului în comun între Mărăşti şi Primărie. Taximetriştii nu au voie să circule pe ea, bicicliştii da. Toate parcările din zonă SE VOR DESFIINŢA

CITEȘTE ȘI


Schimbări dure de trafic pentru a face loc benzilor dedicate pentru autobuze: desfiinţarea parcărilor, reducerea benzilor de circulaţie şi interzicerea virajelor la dreapta

Ultimele Stiri
abonare newsletter