Actualitate

Peste 200 de mii de vizitatori aşteptaţi la Zilele Culturale Maghiare, care vor scoate în evidență specificul ardelenesc

Un spectacol în aer liber al operetei din Budapesta, concerte, târguri, concursuri de călărie, deschiderea pentru public a Turnului Bisericii Sfântul Mihail sau montarea pe lacul din Parcul Mare a unei bărci medievale sunt doar câteva dintre cele 500 de evenimente care vor fi reunite de a opta ediţie a festivalului Zilelor Culturale Maghiare, care au loc în fiecare an în Cluj-Napoca.

Organizatorii aşteaptă şi în acest an un număr de vizitatori comparabil cu cel de anul trecut, respectiv 250.000, la acest festival care este gândit în aşa fel încât să atragă atât public local, indiferent de etnie, cât şi turişti din restul Transilvaniei sau din străinătate.

Cea de-a opta ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj începe în acest weekend și va dura până duminică, 20 august.


Festivalul se deschide oficial cu spectacolul “Canon de dansuri” – Hommage a Kodály Zoltán, interpretat de Ansamblul Popular Maghiar de Stat, eveniment ce va avea loc luni, 14 august, de la ora 19.00, la Opera Maghiară.

Gândit astfel încât să scoată în evidenţă specificul ardelenesc - valori şi obiceiuri prin care sunt legaţi de istoria Transilvaniei atât maghiarii, cât şi românii - programul din acest an al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC) conţine foarte multe evenimente care oferă celor două comunităţi, dar şi celorlalţi locuitori ai oraşului, posibilitatea de se cunoaşte şi înţelege unii pe ceilalţi, cu scopul de a consolida dialogul interetnic.


“Anul trecut, cu ocazia împlinirii a 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraş, am reuşit să ajungem la apogeul ZCMC. Atmosfera şi anvergura de anul trecut nu pot fi şi nici nu trebuie depăşite, astfel că, odată cu cifra magică 7, am ajuns la finalul unui ciclu. Începem un nou capitol în istoria Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, ocazie cu care încercăm să ne dezvoltăm şi extindem: de data aceasta dorim să animăm Parcul Central cu activităţi potrivite locului şi, prin aceasta, să reducem aglomeraţia de pe strada Mihail Kogălniceanu, devenită neîncăpătoare”, a declarat Gergely Balázs, organizator principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, la conferinţa de presă care a anunţat începerea festivalului.

Astfel, timp de opt zile, locuitorii Clujului şi vizitatorii se vor putea bucura de sute de evenimente de diverse tipuri, de la concerte, expoziţii, tururi ghidate şi proiecţii de film la activităţi pentru copii, evenimente gastronomice sau petreceri.


“Vom avea foarte multe programe accesibile şi publicului vorbitor numai de limba română. Vom avea 35 de expoziţii, mult mai multe decât în anii precedenţi. Aş dori să atrag atenţia asupra celor organizate la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Vom mai avea expoziţii la Bastionul Croitorilor, la Casino - Centrul de Cultură Urbană. Programul va include mai multe spectacole de teatru şi filme subtitrate în limba română, concerte de muzică clasică, de orgă, iar un concert special, caritabil, va fi susţinut, la Colegiul Academic, de Boros Misi, un pianist foarte tânăr, dar remarcat pe plan internaţional”, a precizat Szabó Lilla, directorul de programe al festivalului.

La rândul său, Emese Olah, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, a punctat importanţa acestui tip de evenimente pentru municipalitate, având în vedere capacitatea lor de a oferi un cadru pentru dialogul multicultural.


“Din punctul de vedere al administraţiei locale, acest eveniment este un pol de întâlnire pentru clujeni şi toţi cei care locuiesc în Transilvania şi o foarte bună ocazie pentru toţi cei care, indiferent de etnie, vor să se întâlnească în mijlocul Clujului şi să se cunoască mai bine. Nu în ultimul rând, este o ocazie ca oraşul să fie promovat dincolo de hotare”, a declarat Emese Olah.

Printre cele mai interesante evenimente se numără concursuri de călărie şi demonstraţii de tras cu arcul călare, un traseu al orgilor din oraş, care va putea fi accesibil şi persoanelor deficiente de auz, o expoziţie la Bastionul Croitorilor dedicată statuii lui Matei Corvin - monument vechi de peste 100 de ani, care este astăzi unul dintre simbolurile Clujului, sau momentul în care turnul Bisericii Sfântul Mihail va fi deschis publicului. De asemenea, în cadrul festivalului vor avea loc şi 30 de concerte în Piaţa Unirii şi Parcul Central, dar şi parcul Arkhai din Vlaha, care reprezintă un decor extrem de interesant cu sculpturi din fân, create de artistul clujean Bartha Erno.


Pe parcursul festivalului vor exista tururi ghidate bilingve pe diferite trasee din oraş, unul dintre acestea având loc miercuri, 16 august, ora 10.00, la Banca Naţională a României, sucursala Cluj, unde se vor putea admira vitraliile de sticlă şi mozaicurile pictate de artistul Róth Miksa.

Parcul Central va fi pentru prima dată gazdă a festivalului şi va adăposti concerte, o zonă de relaxare, standuri de bere şi vin, o zonă destinataă activităţilor pentru copii şi una de demonstraţii sportive, precum şi 'Dansul lingurilor de lemn', competiţia anuală de gătit organizată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Un moment deosebit va fi constituit de plimbarea cu barca medievală pe lacul din Parcul Central. Reconstituită după modelul unei nave medievale fluviale, având o lungime de 7 metri şi o lăţime de 2,5 metri, barca va fi adusă special din Ungaria, iar doritorii se vor putea plimba cu ea gratuit, în grupuri de câte 6 persoane, însoţiţi de un coordonator specializat.

Un 'sat medieval' va fi deschis şi în acest an în Grădina cu ruine de lângă Biserica Reformată, veche de peste 500 de ani, din Cluj-Napoca, unde copiii, mai ales, vor putea vedea cum arătau meşteşugurile de altădată şi chiar ce jocuri jucau cei mici.

Festivalul cultural se va încheia cu spectacolul de operetă "Silvia" de Emmerich Kálmán, regizat şi interpretat de artiştii Teatrului de Operetă din Budapesta, cu acompaniamentul artiştilor orchestrei Operei Maghiare din Cluj. Producţia, o premieră în Ardeal, este una de mare anvergură, cu 120 de artişti pe scenă.

Bugetul festivalului se ridică la aproximativ 420.000 euro, din care 410.000 lei sunt din partea Primăriei şi a Consiliului Local Cluj-Napoca, iar 25.000 lei din partea Consiliului Judeţean Cluj, restul fiind asigurat din sponsorizări sau de către guvernul de la Budapesta.

Intrarea la evenimentele festivalului va fi gratuită, cu excepţia spectacolelor de teatru.

Ultimele Stiri
abonare newsletter