Actualitate

Peste 1.200 de jandarmi şi poliţişti la Untold. Ce le transmit forţele de ordine participanţilor

Peste 1200 de jandarmi, poliţişti, pompieri şi piloţi ai Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca vor acţiona pentru asigurarea măsurilor de ordine şi siguranţă publică pe perioada desfăşurării festivalului Untold (peste 950 dintre aceștia în perimetrul festivalului și 135 de patrule mixte de ordine publică în oraș).

Organizatorii festivalului Untold au luat o serie de măsuri pentru asigurarea apei şi a primului ajutor care trebuie acordat festivalierilor pe timp de caniculă, având în vedere avertismentul de Cod portocaliu de caniculă, emis de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Potrivit organizatorului Untold, Bogdan Buta, reprezentanţii festivalului au pregătit câteva camioane cu sticle de apă care vor fi oferite, precum şi zeci de tone de gheaţă, pentru a face faţă caniculei.


"Ţinând cont de temperaturile ridicate care au fost anunţate pentru această perioadă, deja au fost livrate către colegi câteva camioane de apă să aibă pe parcursul montajelor, iar în timpul evenimentului am colaborat cu primăria pentru a ne asigura că toate cişmelele de pe teritoriul festivalului, atât în Parcul Central cât şi pe Aleea Stadionului, funcţionează. Totodată, în punctele de prim-ajutor va fi apă disponibilă pentru toţi cei care au nevoie. Colegii noştri vor fi pregătiţi şi, în faţa fiecărei scene, îi vor asista pe toţi cei dornici să asiste la ce se întâmplă acolo şi le vor oferi apă", a declarat Buta, marţi, într-o conferinţă de presă organizată pentru comunicarea măsurilor de siguranţă pregătite pentru festival.

Acesta a precizat că în perimetrul de desfăşurare al Untold există o zonă de peste 400 de metri liniari de baruri şi puncte de unde se pot achiziţiona băuturi răcoritoare.


Comandantul ISU Cluj, Ioan Moldovan a precizat că în interiorul festivalului va exista un spital mobil, care are capacitatea de a asigura asistenţă medical tuturor festivalierilor.

"Dacă este absolut nevoie, ei vor fi transportaţi la UPU Cluj. Vreau să transmit festivalierilor că dacă au vreo problemă sau văd pe cineva care are o problemă să anunţe imediat la punctele de acordare a primului ajutor care sunt foarte vizibile, atât pe stadion, cât şi în Sala Polivalentă, în parc. Spitalul mobil este amplasat între Cluj Arena şi Sala Polivalentă", a spus Moldovan.


“În toată această perioadă, reprezentanţii forțelor de ordine publică vor executa misiuni de patrulare ce vizează menţinerea şi asigurarea ordinii publice, în zona garilor, aeroportului, în mijloacele de transport în comun, precum în zonele de cazare a turiştilor români şi străini care se vor afla în municipiul Cluj-Napoca pe durata desfăşurării festivalului”, au mai spus reprezentanţii Jandarmeriei.

La rândul său, şeful Direcţiei de ordine şi siguranţă publică din IGJR, colonelul Liviu Uzlău, a declarat că peste 950 de lucrători din Ministerul Afacerilor Interne vor asigura măsurile în timpul festivalului.


"Vorbesc despre Jandarmerie, Poliţie, colegii de la ISU, despre Unitatea specială de aviaţie din Cluj-Napoca şi bineînţeles de Inspectoratul General pentru Imigrări, Poliţia de Frontieră care va avea un rol însemnat pe partea de aflux în zona aeroportului", a precizat Liviu Uzlău.

Acesta a făcut un apel la festivalieri să nu aducă cu ei în perimetrul festivalului obiecte contondente sau care pot răni alte persoane, deoarece nu vor avea acces cu ele în incintă.


De asemenea, bagajele voluminoase nu vor fi premise în interiorul spaţiului de desfăşurare a festivalului.

"La fiecare poartă de acces vor exista nişte cutii cu dimensiunile aproximative ale unei coli A4, care este limita maximă a unui bagaj. Veţi vedea, sunt nişte cutii ca la aeroport, în momentul în care cineva doreşte să intre cu o servietă, o poşetă, o borsetă în interior, dacă intră în acea cutie, are acces, dacă nu, accesul va fi interzis", a explicat colonelul.

Este de asemenea interzis accesul cu sticle, mâncare din afara festivalului, lasere, spray-uri, scaune, cuţite, arme, lanţuri, articole pirotehnice, animale, umbrele, materiale inflamabile sau explozive, aparate video sau foto profesionale, precum şi cu drone.

Şeful IJP Cluj a precizat că în interiorul festivalului va exista o mică secţie de poliţie, la care se pot face reclamaţii. Aceasta a fost organizată la Sala Polivalentă şi va funcţiona 24 de ore din 24.

Pe timpul desfăşurării acestui eveniment, un echipaj al Unităţii Speciale de Aviaţie Cluj-Napoca cu un elicopter tip EC-135 cu FLIR (sistem de  observare electro-optic pe timp de zi şi de noapte), din dotarea  Inspectoratului General de  Aviaţie al M.AI va survola zona, cu misiunea de a monitoriza şi transmite în timp real datele şi imaginile necesare pentru buna desfăşurare a acestui eveniment.

De asemenea, stadionul a fost autorizat de autorităţi pentru 63.000 de persoane. În fiecare dintre cele patru zile de festival sunt aşteptate să participe zeci de mii de persoane.

Anul acesta, festivalul Untold, ajuns la a treia ediţie, va avea loc între 3 şi 6 august.

“Reprezentanţii forțelor de ordine recomandă celor care urmează să participe la acest eveniment, să evite implicarea în orice fel de conflict, să nu răspundă provocărilor, să nu consume băuturi alcoolice în exces sau alte substanțe interzise de lege”, spun reprezentanţii Jandarmeriei Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter