Actualitate

DREPT LA REPLICĂ

Referitor la articolul apărut în publicația dumneavoastră intitulat "Absolvenții de licee de elită, trimiși de AJOFM la munca de jos"

Vă solicităm publicarea dreptului la replică al AJOFM Cluj, întrucât în articolul mai sus menționat nu a fost solicitată poziția AJOFM Cluj, faptele relatate sunt departe de adevăr și de documentele emise de către instituția noastră.

Având în vedere articolul mai sus amintit, AJOFM Cluj s-a autosesizat și a realizat o verificare celor relatate în publicația Monitorul de Cluj, aspecte preluate și de către alte publicații. Astfel a fost identificată absolventa Liceului Gheorghe Șincai care s-a prezentat la sediul instituției noastre însoțită de mama domniei sale și a solicitat luarea în evidență în vederea obținerii indemnizației de șomaj. Tot în urma verificării vă informăm că în evidențele AJOFM Cluj nu se află înregistrată nicio persoană care să fi absolvit un liceu de matematică-informatică.


Revenind la absolventa de la Șincai, este greu de înțeles care este motivul pentru care absolventa a fost nevoită să "strângă timp de o săptămână actele" necesare luării în evidență, deoarece actele prevăzute de către legislația aplicabilă, solicitate și de către AJOFM Cluj sunt:

Actul de identitate – aflat în mod evident în posesia solicitantului
Actul de absolvire a formei de învățământ – document care atestă calitatea de absolvent a solicitantului
Adeverință medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale – document care se obține de către solicitant de la medicul de familie în baza procedurilor care reglementează accesul la serviciile medicului de familie
Acte eliberate de organele financiare teritoriale, din care să rezulte că nu realizează venituri sau că realizează din activități autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință (500 ron) – valabilitatea actului este de 90 de zile de la emitere
Alte acte de absolvire a cursurilor, atestate, calificări aflate în posesia solicitantului și care contribuie la realizarea profilului profesional al solicitantului
Extras de cont curent pentru cazurile în care există card de debit


Prin urmare, pentru o absolventă olimpică, performanță care incontestabil s-a realizat cu rigurozitate, obținerea documentelor necesare, marea lor majoritate aflate deja în posesia solicitantului, nu trebuia să genereze o muncă istovitoare de o săptămână.

Din articolul public în Monitorul de Cluj nu rezultă foarte clar dacă absolventa dorea indemnizație de șomaj sau dorea loc de muncă. Dorim să specificăm că în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, indemnizația de șomaj este o compensare a lipsei unui loc de muncă cităm "Indemnizația de șomaj-este o compensație parțial a veniturilor asiguratului ca urmare a pierderii locului de muncă sau a veniturilor absolvenților instituțiilor de învățământ care nu s-au putut încadra în muncă" conform Secțiunii termeni și expresii utilizate de Legea 76/2002, lege privind sistemul asigurărilor pentru șomaj  și stimulării ocupării unui loc de muncă.


Prin urmare, principala obligație a AJOFM Cluj este aceea de a oferi un loc de muncă în conformitate cu nivelul studiilor și al profilului profesional al solicitantului. Absolventa la care d-voastră vă referiți în articol nu a fost repartizată la munca de jos, ci a solicitat conform documentelor semnate de către aceasta un loc de muncă de traducător fără să prezinte în acest sens un document. Totuși, având în vedere diploma de bacalaureat prezentată, absolventa a solicitat luarea în evidență și medierea pe profesia de traducător – studii medii. În acest sens la dosarul persoanei sunt documente semnate de către aceasta.

Menționăm că la nivelul AJOFM Cluj nu se pune problema fixării vreunei interdicții în momentul solicitării de drepturi sau de informații. Prin urmare, faptul că un salariat al AJOFM Cluj a realizat o verificare prealabilă a documentelor prezentate de absolventă și mama acesteia, cu o zi înainte de solicitarea efectivă de luare în evidență adică în data de 17.07.2017, demonstrează preocuparea AJOFM Cluj de a rezolva cu celeritate toate solicitările. Absovlenta la care articolul publicat face referire a fost luată în evidența AJOFM Cluj în data de 18.07.2017.


Pe această cale dorim să vă prezentăm și contextul în care absolventa s-a prezentat la sediul AJOFM Cluj: tânăra majoră, în vârstă de 19 ani, a fost însoțită de către mamă, aceasta fiind persoana care a încercar intimidarea funcționarilor publici prin utilizarea unui ton ridicat și prin susținerea unei convorbiri telefonice cu "reprezentanții unui ziar pe care îi cunoaște foarte bine" astfel încât prin presiunea exercitată să obțină indemnizație de șomaj pentru fiica ei fără a parcurge etapele prevăzute de lege dorim să menționăm că mama a refuzat să-și lase fiica să relaționeze direct cu funcționarul public care prelua documentele, manifestându-se în mod vizibil deranjată de întrebările strict profesionale adresate de către salariata AJOFM Cluj. Aceeași atitudine ostilă și de presiune a manisfestat-o, părintele, și în timpul consilierii profesionale, activitate menită să ajute solicitantul de indemnizație de șomaj să își găsească un loc de muncă. De remarcat faptul că AJOFM Cluj are în acest moment publicate 2421 de locuri de muncă vacante (http://sso.ajofmcj.ro) unde solicitanții pot găsi locuri de muncă onorabile, decente și în conformitate cu nivelul studiilor, fără a fi considerate "muncă de jos".

Având în vedere cele de mai sus, vă solicităm să respectați dreptul la replică al AJOFM Cluj și să publicați, de această dată documentat, întreg episodul generat de un părinte care nu a înțeles scopul și rolul indemnizației de șomaj și nici beneficiile pe care serviciile AJOFM Cluj le pot aduce tinerilor aflați la început de carieră.


Menționăm că articolul d-voastră a intervenit în plină campanie derulată de AJOFM Cluj de informare a absolvenților asupra beneficiilor generate de luarea în evidență, prejudiciind, pe de-o parte, imaginea instituției, iar pe de altă parte, aspect mult mai grav, demontând eforturile noastre de a-i aduce pe absolvenții care nu urmează o formă de învățământ superior, mai aproape de piața muncii. Pentru a înțelege gravitatea celor scrise, nedocumentat, în publicația dumneavoastră vă informăm că șomajul în rândul tinerilor este o problemă recunoscută la nivel european, iar menirea AJOFM, prin măsuri de stimulare a ocupării este aceea de a facilita accesul tinerilor pe piața muncii. Articolul publicat de dumneavoastră a avut un impact negativ asupra campaniei instituției noastre, îndepărtând tinerii de la serviciile oferite de către AJOFM Cluj.

Pe această cale vă informăm că vom realiza toate demersurile prevăzute de legislație (prin probe și documente) în vederea demontării afirmațiilor neadevărate publicate de Monitorul de Cluj, în scopul reabilitării imaginii instituției noastre și a salariaților acesteia astfel încât opinia publică să-și recapete încrederea în serviciile noastre. Afirmații de genul "Absolvenții de liceu de prestigiu din Cluj-Napoca și olimpicii, au fost trimiși de AJOFM Cluj la munca de jos. În loc să ofere locuri de muncă după competențe, instituția se agață ca în comunismul anilor ´70 de calificare", lansate în spațiul public de către o publicație, fără documentare și fără a a cere opinia instituției, nu demonstrează profesionalism și echidistanță, principiile de bază ale unei publicații care se dorește un furnizor de știri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter