monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Discuţii în Guvern despre vaccinările împotriva rujeolei

Discuţii în Guvern despre vaccinările împotriva rujeolei

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, îi va prezenta miercuri premierului Mihai Tudose raportul privind situația vaccinării împotriva rujeolei.

Eu mi-am asumat că mâine va fi gata raportul cu vaccinurile. Acum adunăm toate datele de la Direcțiile de Sănătate Publică, aveau termen astăzi să le depună. În cursul zilei de mâine îl vom depune. Sunt raportări din unele județe, din altele nu, dar până diseară se raportează toate, le centralizăm. Am centralizat toate stocurile (de vaccinuri — n.r.) și le depunem mâine la premier", a precizat Florian Bodog, marți, pentru Agerpres.

Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne au demarat săptămâna trecută o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, în care au fost implicate și autoritățile locale, care urmau să identifice copiii cu vârste între nouă luni și nouă ani — grupele de vârstă cele mai afectate — care nu au fost vaccinați. De asemenea, autoritățile locale trebuiau să identifice locurile unde acești copii pot fi imunizați, acolo unde nu sunt unități medicale.


Premierul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că nu are în vedere nicio remaniere și că, în cazul ministrului Sănătății, i-a cerut doar să găsească vinovații pentru situația cu vaccinurile. "I-am solicitat domnului ministru Florian Bodog un raport despre tot sinopsisul la vaccinările din România, începând de la situația producerii vaccinurilor, începând de la Institutul Cantacuzino, terminând cu importurile și cu ce avem în depozite. După aceea, dacă vaccinurile respective stau într-un depozit în București ori s-au distribuit în țară, este un alt subiect, și apoi cine trebuia să facă vaccinarea propriu-zisă. Dacă medicul de familie s-a dus la familia respectivă, are o statistică privind copiii nevaccinați? Sunt nevaccinați pentru că au refuzat părinții sau pentru că nu a ajuns nimeni la ei? Și atunci, am un prim caz: vaccinul este în țară, a ajuns în localitatea în care trebuia să ajungă, s-a dus medicul la familie, familia a refuzat. Dar pot apărea și nenorociri de genul: nu a fost vaccinul, vaccinul a stat în depozit, vaccinul este în țară, nu a stat în depozit, s-a dus în localitatea respectivă, dar nimeni nu s-a ocupat să și vaccineze. Situația ar trebui să fie foarte clară, dar, din păcate, nu este", a afirmat Tudose, precizând că acesta este motivul pentru care dorește un raport cât mai amănunțit și într-un termen cât mai scurt.