monitorulcj.ro Menu
Actualitate

ITM Cluj “taxează” munca la negru

Inspectoratele teritoriale de muncă desfăşoară în perioada 14.06-31.08.2017 acţiuni de informare şi conştientizare cu privire la transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată.

ITM Cluj “taxează” munca la negru

“Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj  desfăşoară în permanenţă acţiuni de îndrumare  ale unităţilor  cu activităţi  în domenii ce înregistreză o incidenţă crescută a muncii nedeclarate ( construcţii, alimentaţie publică, micul comerţ, panificaţie, industria alimentară, prestările de servicii)  şi a organizat  sesiuni de informare la care au participat reprezentanţi ai agenţilor economici din diferite domenii de activitate, precum şi categoriile de persoane vulnerabile: persoane cu nivel de educaţie scăzut, tineri şi studenţi”, spun reprezentanţii ITM Cluj.

Potrivit acestora, unul dintre aspectele importante discutate a fost munca nedeclarată,  supranumită şi muncă “la negru”, care  presupune multe riscuri pentru lucrători: angajatorul  poate plăti salarii mici, sub nivelul minim pe economie şi sub nivelul cuvenit pentru pregătirea şi timpul lucrat, nu există o dată fixă pentru plata acestuia, nu există un program de lucru fix şi în conformitate cu normele legale, lucrătorii nu au o activitate normată, nu beneficiază de echipament de lucru şi echipament de protecţie, nu au dreptul la concediu de odihnă.


Vă reamintim, în urmă cu două săptămâni, ITM Cluj a făcut mai multe controale, în cadrul unor acţiuni desfăşurate la nivel naţional, privind verificarea cerinţelor minime de securitate şi sănătate la lucrările de săpături.

Grupul ţintă al acestor acţiuni au fost angajatorii şi lucrătorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, mai ales cu prioritate şantierele temporare şi mobile.


Au fost controlaţi 16 angajatori şi  au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale, din care două amenzi în valoare de 4000 lei fiecare. Cei doi angajatori au fost amendaţi pentru faptul că  nu au luat măsuri de securitate şi sănătate a lucrătorilor la locul de muncă.