Actualitate

O parte din banii publici sunt, de astăzi, în mâinile clujenilor

Clujenii pot decide de astăzi cum se vor cheltui 2 milioane de euro din bugetul Clujului, în cadrul primului proiect online de bugetare participativă lansat vreodată în România.

În perioada 17 iulie-20 august, aceștia pot propune proiecte pentru orașul lor, urmând ca acelea care vor obține cel mai mare număr de voturi să fie implementate începând cu anul 2018.

“Primăria din Cluj-Napoca e prima din țară care instituie un proiect de bugetare participativă online”, a spus, luni, Emil Boc într-o conferință de presă, cu ocazia deschiderii platformei care are rolul de a implica activ cetățenii în procesul de luare a deciziilor în ceea ce privește viitoarele proiecte ale municipalității.


Platforma se adresează tuturor persoanelor care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca și au împlinit vârsta de 18 ani. Totuși cei care vor veni cu propuneri trebuie să se încadreze în cele 6 domenii de dezvoltare propuse de Primărie: alei, trotuare şi zone pietonale; mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; spaţii verzi şi locuri de joacă; amenajarea spaţiilor publice (mobilier urban, iluminat public); infrastructură educaţională şi culturală; oraşul digital.

Fiecare cetățean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte pentru fiecare domeniu. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 euro. După înregistrarea participanților online și depunerea propunerilor de proiecte, urmează o etapă de analiză tehnică și legală a proiectelor de către municipalitate. În urma acestei verificări se va stabili lista proiectelor eligibile, care vor fi supuse votului cetățenilor.


„Primăria Cluj-Napoca va evalua și filtra proiectele, asigurându-se de legalitatea și viabilitatea lor, după care vor fi supuse votului cetățenilor, pe domenii, fiecare cetățean având posibilitatea să voteze câte un proiect din fiecare domeniu. Clujenii pot să își facă o campanie pentru promovarea unui anumit proiect, în diverse zone ale orașului, se votează pe domenii, iar primele 5 proiecte din fiecare domeniu vor fi ierarhizate și supuse din nou unei campanii publice de mediatizare și informare, pentru al doilea vot. În această etapă finală, toți cetățenii înscriși pe platformă vor putea vota un singur proiect dintre toate cele existente iar, în ordinea numărului de voturi, proiectele vor fi incluse în planificările de buget ale anului următor, pentru a fi finanțate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca”, a menționat Emil Boc.

„Cetățenii vor decide în exclusivitate ce proiecte merg mai departe”


De astăzi cetățenii nu vor alege doar persoanele care să îi reprezinte, ci vor putea vota direct în cadrul proiectului pentru implementarea unor idei concrete de dezvoltare și modernizare a orașului lor.

În prima etapă de vot, fiecare cetățean înscris pe platforma bugetării participative poate alege 6 proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele șase domenii stabilite). În această etapă, se vor selecta maxim 30 proiecte. Primele trei proiecte clasate în funcție de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcție de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.


În a doua etapă de vot, fiecare cetățean poate alege un singur proiect din cele maxim 30 stabilite în prima etapă. La finalul celei de a doua etape de vot, vor fi selectate 15 proiecte. Primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcție de numărul de voturi va fi selectat automat, iar restul proiectelor vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte.

„Propunerile care îndeplinesc condițiile de eligibilitate pot suferi ajustări tehnice din partea Primăriei, dacă este necesar. Similitudinea conținutului propunerilor sau proximitatea spațială a acestora poate duce la integrarea diferitelor propuneri într-un singur proiect”, a declarant primaru Emil Boc.


Întrebat ce se va întâmpla cu restul de bani, în cazul în care proiectul implementat nu atinge suma propusă, Boc răspunde că va lua în considerare implementarea următoarelor proiecte în ordine numărului de voturi până la terminarea bugetului alocat. Persoanele al căror proiect nu va fi acceptat pot să primească, la cerere, un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerea a fost declarată neeligibilă.

Clujenii care nu au competențe digitale pot să depună sugestiile la Centrul de Cultură Urbană Casino în fiecare zi lucrătoare din perioada de depunere, între orele 13:00-17:00.

„E a treia oară când o parte din bugetul municipalității e decisă de cetățeni. Prima s-a referit la o serie de lucrări în Mănăștur, în special renovarea cinematografului Dacia, după ședințe aprinse într-o sală de sport din cartier. Iar a doua decizie de acest gen a avut loc în 2015 prin programul Com’On Cluj, prin care persoane fizice au putut depune proiecte spre finanțare cu bani locali”, a mai spus primarul.

Ultimele Stiri
abonare newsletter