Actualitate

Reacția organizatorilor Cluj Pride după anunțul Primăriei că va interzice alte parade gay în oraș: "De fapt, voia să spună că marșul Noii Drepte va fi interzis"

După declarația viceprimarului Dan Tarcea de marți dimineața prin care anunța că Primăria Cluj- Napoca va interzice pe viitor alte parade gay în oraș, organizatorii Cluj Pride au reacționat.

sursa foto ziuadecj.ro sursa foto ziuadecj.ro

"Declarația făcută de domnului viceprimar Dan Tarcea ne-a surprins, și sperăm că a fost o neînțelegere și că domnia sa dorea de fapt să spună că va face demersuri pentru ca marșul Noii Drepte, care incita la ură și discriminare, să fie interzis, în condițiile în care știm deja că această mișcare este la limita legii", a declarat Lucian Dunăreanu, organizator Cluj Pride.

Acesta mai spune că prin marșul #spunedrept pe care l-au organizat pe data de 1 iulie "nu am făcut decât uz de un drept civic, fiind de asemenea un marș pașnic, în tăcere, fără scandări, desfășurat fără incidente, unde participanții s-au exprimat într-un mod civilizat".


"Dorim să-i asigurăm pe toți cei ce ne susțin, dar și autoritățile locale, că vom continua să ne cerem drepturile civice. Facem și un apel către autoritățile locale la respectarea drepturilor cetățenești ale comunității LGBTQ și ale susținătorilor săi. Domnul viceprimar nu este în măsură pentru a decide în acest moment interzicerea unei manifestări pentru drepturile comunității LGBTQ și considerăm că declarațiile publice ar trebui făcute într-un mod mai responsabil", a mai spus Dunăreanu.

După scandalul de sâmbătă din Piața Avram Iancu, când actrița Oana Mardare a fost târâtă de jandarmi pe motiv că ar fi tulburat manifestația celor de la Noua Dreaptă, Primăria a luat decizia de a interzice pe viitor ca în Cluj-Napoca să se mai desfășoare parade gay.


"Noi am făcut ceea ce trebuia, am aprobat cele două manifestații. Din păcate, la una dintre manifestații s-a escaladat mult prea mult toată situația și ar fi putut să fie o chestiune elegantă și să arate că orașul de pe Someș e un oraș cosmopolit, deschis, tolerant în care au loc absolut toți. Eu cred că o manifestare este suficientă, au spus ce au avut de spus (n.red. comunitatea LGBT), și-au exprimat punctul de vedere, sunt și alte orașe din România în care pot să-și desfășoară activitățile", a declarat, marți dimineața, viceprimarul Dan Tarcea la un post de radio.

Peste 800 de persoane au participat sâmbătă la prima Paradă Gay organizată la Cluj-Napoca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter