Actualitate

Cetățuia rămâne în paragină și plină de gunoaie la tot pasul. Degeaba admiri panorama orașului, dacă rişti să-ţi rupi picioarele sau să cazi în gol - FOTO

Proiectul pentru amenajarea Cetățuii stagnează de ani buni. Singurele măsuri, în vederea reabilitării celui mai important și vizitat obiectiv din oraș, au fost făcute acum patru ani și s-au rezumat doar la modernizarea scărilor de pe aleea principală, care odată cu trecerea timpului s-au distrus.

În momentul de față, Cetățuia nu este altceva decât un maldăr de ruine și deșeuri aruncate la tot pasul.  Majoritatea aleilor sunt neamenajate, iar dealul este plin de vegetație neîngrijită și de gunoaie. În unele zone se produc și alunecări de teren, iar cei mai în pericol sunt copiii, care trebuie să fie în permanență supravegheați de părinți, deoarece se pot produce accidente grave.

Oamenii trebuie să fie atenți, deoarece picioarele rupte ar fi cel mai mic risc. La decorul degradat se adaugă și lipsa balustradelor, care creează riscul de a cădea în gol, mai ales noaptea, când zona este complet neluminată.


Autoritățile locale se justifică prin faptul că terenurile de pe Cetățuie sunt în mare parte private. Autoritățile locale nu au ajuns la nici o înțelegere cu proprietarii acestora asupra dreptului de administrare. Terenurile aparțin Unita Tourism Holding, BT Leasing și Banca Transilvania. Astfel, Primăria nu poate interveni, iar puținul care a fost modenizat se degradează pe zi ce trece.

Monitorul de Cluj scria încă din 2013 despre problemele administrative ale zonei de pe Cetățuie. Atunci primarul Emil Boc declara că Primăria se află în negocieri cu proprietarii terenurilor, iar lucrările de modernizare a Cetățuii vor progresa pe măsură ce se va obține dreptul de uzufruct asupra întregii zone, dar nu este dat nici un termen oficial.


De atunci, autoritățile locale tot în negocieri o țin, iar clujenii și turiștii care vin să viziteze zona, trebuie să fie mai degrabă atenți să nu își rupă picioarele, decât să admire priveliștea.

Monica Ostaşuc

Ultimele Stiri
abonare newsletter