Actualitate

Undă verde de la Guvern. După 10 ani de revendicări, Parcul Feroviarilor intră în proprietatea Primăriei Cluj - FOTO

Al doilea parc ca mărime din Cluj-Napoca a intrat în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca printr-o hotărâre de guvern dată vineri.

În luna martie, Ministerul Transporturilor a avizat proiectul de Hotărâre de Guvern prin care terenul de 5,3 hectare va intra în proprietatea publică a municipiului, iar vineri, în prima ședință a Guvernului Tudose s-a luat decizia ca acesta să intre în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca.

"Se aprobă transmiterea unui teren, aferent Parcului Feroviarilor situat în Cluj-Napoca din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Transporturilor, aflat în concesiunea Companiei de Căi Ferate CFR SA în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca în vederea includerii în programul de reabilitare și modernizare, precum și declararea acestuia din bun de interes public național în bun de interes public local", precizează hotărârea de guvern.


Guvernul menționează că în cazul în care nu se respectă destinația acestuia de parc imobilul revine de drept în domeniul public al statului și în administrarea Ministerului Transporturilor.

Predarea-preluarea terenului se va face în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern.


Înainte de 1990, în Parcul Feroviarilor, al doilea ca suprafaţă din oraş, întânzindu-se pe o suprafaţă de 5,4 hectare, în fiecare iarnă se amenaja Orăşelul Copiilor.

De ani buni, Parcul Feroviarilor a ajuns o ruină, este plin de buruieni, băncile sunt rupte, şina de cale ferată este năpădită de vegetaţie, aparatele de joacă pentru copii sunt distruse.


După un elan al societăţii civile de acum șase ani când a fost organizat un protest şi a fost realizată o petiţie pentru redarea parcului clujenilor, interesul pentru Parcul Feroviarilor s-a pierdut total.

Parcul Feroviarilor se află în proprietatea Companiei Naţionale de Căi Ferate, înainte de 1989 fiind în proprietatea Primăriei.


În 2010, parcul a intrat în administrarea clubului de fotbal CFR Cluj, după ce Arpad Paszkany a semnat o asociere cu proprietarul, Compania Naţională de Căi Ferate. În 2010, proprietarul clubului de fotbal spunea că va investi 1,5 milioane euro şi va face terenuri cu gazon sintetic şi va amenaja un spaţiu de joacă pentru copii, unde accesul publicului va fi liber. A făcut doar un singur teren de fotbal.

Parcul Feroviarilor a fost şi subiectul unui scandal, în 2011, când activiştii de mediu au acuzat administratorul parcului că a tăiat ilegal copaci. Aceştia au organizat un protest în faţa parcului şi au redactat o petiţie.


“În primăvara anului 2011, clubul de fotbal CFR Cluj a întreprins o serie de tăieri ilegale de copaci și construcții fără avize rezultând în terenuri de fotbal cu gazon artificial în mijocul parcului. În urma zecilor de sesizări, clubul a fost sancționat în repetate rânduri de către autoritățile publice, ilegalitățile fiind consemnate inclusiv de Comisia Zonală a Monumentelor, Primăria Cluj și Inspectoratul Teritorial în Construcții la vizitele lor pe teren. În urma acestor evenimente, reprezentanții clubului, care au declarat că vor transforma zona într-o bază sportivă, au anunțat păstrarea caracterului de zonă verde, cu acces general. Zone din parc rămân și azi cu acces îngrădit, așa cum e lacătul de pe poarta terenului de fotbal amenajat ilegal de club și care potrivit declarațiilor portarilor din parc și antrenorilor clubului este deschis doar pentru sportivii CFR”, scriau activiştii în petiţia respectivă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter