monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Două spectacole extraordinare vor fascina Piața Unirii în weekend

Opera Aperta revine în stradă, în încheierea Stagiunii lirice 2016-2017, pentru a oferi publicului două premiere lirice și coregrafice montate în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, sâmbătă, 1 iulie și duminică, 2 iulie.

”La Traviata”, de Giuseppe Verdi – spectacol extraordinar de operă realizat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, sâmbătă, 1 iulie, ora 21:30

”Zorba” – spectacol extraordinar de balet pus în scenă în Piața Unirii, duminică, 2 iulie, ora 21:30


"Cele două titluri care au fascinat publicul meloman cu ocazia fiecărei noi reprezentații susținută în sala Operei Naționale Române din Cluj, vor încheia Stagiunea lirică 2016 – 2017  «printre stele». Ambele spectacole se vor bucura de distribuții de excepție, formate din artiști consacrați ai teatrului liric clujean, acompaniați de invitați speciali și echipe regizorale de renume internațional care vor surprinde și impresiona", spun reprezentanții Operei Naționale Române din Cluj.

Sâmbătă, 1 iulie, ora 21:30, spectacolul excepțional ”La Traviata”, de G. Verdi este cel care va dezvălui faldurile cortinei scenei neconvenționale din Piața Unirii pentru două seri lirice de neuitat.


Capodopera verdiană, considerată a fi una dintre cele mai importante creații lirice ale tuturor timpurilor ținând în ultimul secol capetele de afiș ale operelor din întreaga lume, cunoaște la Cluj o montare excepțională și inedită a apreciatei regizoare Nadine Duffaut și a echipei sale artistice, venită din Franța în mod special pentru acest proiect care a deschis Stagiunea teatrului liric clujean, pe data de 1 noiembrie 2016.

Spectacolul de operă se bucură de prezența invitatului special, tenorul  Ștefan Pop, unul dintre cei mai apreciați soliști lirici ai momentului pe întregul mapamond. Ștefan Pop a debutat pe scena mondială în rolul celebrului Alfredo Germont, într-o aclamată montare a operei ”La Traviata”, semnată de Franco Zeffirelli, pe scena Teatro dell’Opera di Roma, în anul 2009.


Distribuția completă a spectacolului ”La Traviata”, care va impresiona Piața Unirii pe data de 2 iulie îi aduce pe marea scenă a cetății clujene pe artiștii Diana Țugui (Violetta Valéry), Ștefan Pop (invitat special în rolul lui Alfredo Germont), Florin Estefan (Giorgio Germont), Viktória Cormoș (invitată – Flora Bervoix), Oana Trîmbițaș, Eusebiu Huțan, Cristian Hodrea, Bogdan Nistor, Petru Burcă, Andrei Șofron, Varga Janos, Alina Simona Nistor, acompaniați de Orchestra Operei Naționale Române Cluj-Napoca, aflată sub bagheta apreciatului dirijor Gabriel Bebeșelea.

Seara de 2 iulie va aduce o strălucire la fel de fascinantă Pieței Unirii, odată cu punerea în scenă a Spectacolului extraordinar de balet ”Zorba”, pe muzica originală a lui Mikis Theodorakis și în coregrafia inconfundabilă a artistului Lorca Massine.  Evenimentul a fost pus în scenă în premieră națională absolută la Opera Națională Română din Cluj-Napoca pe data de 26 mai 2017.


Spectacolul care impresionează prin emoția, energia și prospețimea sa, considerat un ”imn al vieții”,  este inspirat de cartea lui Nikos Kazantzakis și poartă semnătura coregrafică și de libret a lui Lorca Massine, unul dintre cei mai importanți coregrafi ai lumii, prezent la Cluj atât pentru pregătirile artistice, cât și la spectacolul extraordinar din aer liber.

Distribuția spectacolului îi aduce în roluri principale pe prim balerinii Dan Haja (Zorba), Mircea Munteanu (John), Andreea Jura (Marina), Augustin Gribnicea (Manolio), Liana Taloș (Madam Hortance), solista Iulia Merca (Marina).


Spectacolul de balet prezentat în două acte și 23 de tablouri ne ademenește pe pași de dans în legendara poveste a grecului Zorba, desprins din romanul omonim al lui Nikos Kazantzakis, fiind însuflețit de libretul și coregrafia semnate în tușă inedită de Lorca Massine. Toate se regăsesc în  întâlnirea acaparantă dintre Zorba și noul său prieten John, americanul proaspăt sosit în satul grecului care încearcă să îl învețe pe străin îndrăzneala și bucuria.

Dansatorul și coregraful Lorca Massine s-a născut la New York și a început studiul artei coregrafice alături de tatăl său, renumitul maestru rus de balet Léonide Massine.

Baletul ”Zorba”, pe muzica lui Mikis Theodorakis reprezintă încununarea creației sale coregrafice, în care Lorca Massine a și dansat rolul principal. Premiera sa absolută a fost montată pe Arena di Verona, în 1988, fiind ulterior montată și la Roma, Varșovia, Atena, Sofia, Torino, Vilnius.

Opera Aperta 2016 a uimit cu spectacolul de balet ”Lacul lebedelor” montat pe apă, pe o scenă special amenajată pe Lacul Chios al Parcului Central din Cluj, pe data de 11 iunie 2016, ce a reunit un public de peste 11.000 de spectatori care au vibrat pe celebra partitură semnată de P. I. Ceaikovski. Impresionante au fost, de asemenea, spectacolul extraordinar de operă în aer liber ”Nabucco”, de  G. Verdi și Concertul de muzică spaniolă ”La Negra Noche”, organizate în luna iulie 2016 în Piața Unirii din Cluj-Napoca, spațiu ce a găzduit și mai vechile ediții Opera Aperta (cu spectacolele ”Carmen”- 2015 și ”Aida”- 2014).