Actualitate

UPDATE. Prima Paradă Gay din Transilvania se desfășoară sâmbătă la Cluj-Napoca. "Ne-am săturat să ni se spună că suntem dezaxați" - VIDEO

Peste 800 de persoane au participat la prima Paradă Gay organizată la Cluj-Napoca, care se desfășoară sâmbătă cu începere de la ora 10. Punct de plecare este Podul Garibaldi (zona Sălii Polivalente).

UPDATE ora 11.50

Participanții la marşul de la Cluj-Napoca, membre şi simpatizante ale comunităţii LGBT, au cerut o lege a parteneriatelor civile.


Participanţii la marşul „Cluj Pride” s-au adunat, sâmbătă, pe strada Gavriil Muzicescu din Cluj-Napoca, situată în zona stadionului Cluj Arena, unde Primăria a autorizat manifestarea, având asupra lor tricouri cu motto-ul „#spunedrept” în mai multe limbi, steaguri în culorile curcubeului, dar şi afişe cu mesaje precum „Creează punţi de legătură între oameni”, „Tradiţia noastră este iubirea”, „Dacă copilul tău ar fi gay, ai mai vrea să fie fericit?”, „Drepturile omului, drepturile LGBT”, „Corpul meu, drepturile mele”, „Vrem doar să ne lăsaţi să iubim şi să trăim în pace în România”, "Te deranjează dacă vreau să-i las partenerului meu averea?".

Organizatorul marşului „Cluj Pride”, Lucian Dunăreanu, a declarat, sâmbătă, că membrii comunităţii LGBT sunt cetăţeni cu obligaţii egale şi trebuie să aibă şi drepturi egale.


„Organizăm acest marş pentru că avem nevoie de vizibilitate. Ne-am săturat efectiv să ni se spună că suntem nişte dezaxaţi, nişte bolnavi. Majoritatea românilor, din păcate, au o imagine puţin manipulată despre noi, nu ştiu, de fapt, nici cum arătăm şi de faptul că le putem fi rude, prieteni, vecini, colegi de muncă. Acesta este un statement, este ieşirea noastră din invizibilitate, ieşirea noastră din dulap şi revendicăm spaţiul public, pentru că şi noi ne dorim acest Cluj, pentru că suntem români, avem obligaţii egale, drepturi mai puţine. Este un moment istoric pentru comunitatea LGBT din România. Ne-am săturat să stăm în case între patru pereţi, ne-am săturat să fim invizibili, a venit momentul nostru să ieşim în stradă şi la Cluj pentru că, dacă suntem cetăţeni cu obligaţii egale, ar trebui să avem şi aceleaşi drepturi, cum ar fi dreptul la moştenire, dreptul de a fi aparţinător, de a cumpăra un imobil alături de prietenul tău. Nu avem 14 drepturi pe care ceilalţi le au. Ne dorim o lege a parteneriatelor civile, nu vorbim de căsătorie, ci ca aceste drepturi pe care nu le avem, să le avem. Acesta este motivul pentru care ieşim în stradă, deoarece strada este a tuturor. Şi noi avem dreptul să protestăm, să ieşim în stradă”, a spus Dunăreanu.

Printre participanţi la marş s-au numărat şi fostul consilier prezidenţial Eckstein Kovacs Peter.


"Sunt solidar cu băieţii şi cu fetele care sunt aici. Eu cred că e o mişcare ultra ok, sunt mândru că sunt clujean, dar mi-e jenă de Primăria Clujului, care n-a autorizat într-un loc vizibil această paradă şi mi-e jenă şi de organizatori, care au muşcat din această treabă. Dacă zici că vrei să te arăţi, atunci te duci în centru, să te vadă lumea, nu că te plimbi în sus şi-n jos pe nişte străzi nelocuite sau locuite de foarte puţini cetăţeni. Sunt şi regrete, dar e ok că se face treaba aceasta, aşa că particip cu bucurie", a spus, la rândul său, Eckstein Kovacs Peter. 

Mai multe persoane au protestat la câţiva zeci de metri de locul de desfăşurare a acestuia, iar pe o latură a stadionului Cluj Arena au afişat un banner cu mesajul „Când lumea se întoarce cu fundul în sus, noi rămânem cu picioarele pe pâmânt. Noi, clujenii”.


Marşul s-a desfăşurat pe traseul str. Gavriil Muzicescu – Podul Napoca şi retur şi a fost supravegheat de jandarmi şi poliţişti locali.

Tot sâmbătă, începând cu ora 13.00, organizaţia Noua Dreaptă are programată o manifestaţie pentru susţinerea familiei tradiţionale, aprobată de Primăria Cluj-Napoca.


ȘTIREA INIȚIALĂ

Marșul va avea loc între orele 10:00 - 12:00 și este autorizat de Primăria Cluj-Napoca.

"Cu tricouri albe, vom protesta în tăcere purtând mesajul marșului pe piept – #spunedrept – și pe pancartele în formă de «speech bubble». Vom fi însoțiți de cetățeni ai urbei, cei care cred în #RESPECT pentru drepturi și libertăți, de organizațiile partenere, precum și de aliați. Dacă sprijini respectul pentru libertate și demnitate umană și consideri că solidaritatea între toți cetățenii este o valoare fundamentală a societății noastre, te încurajăm să vii cu prietenii, colegii sau rudele tale alături de noi, indiferent de orientarea ta sexuală sau identitatea de gen", arată organizatorii.

Punct de plecare este Podul Garibaldi (zona Sala Polivalentă din Cluj-Napoca), iar oamenii vor merge în marș până la Podul Napoca.

Aceștia mai spun că "dreptul nostru de a ne exprima nu trebuie să prejudicieze drepturile altora (de a se deplasa cu mașina pe drumurile publice), motiv pentru care am decis ca întreg marșul să aibă loc pe un traseu pietonal pentru a nu bloca străzi și afecta circulația".

"De prea multe ori fugim din calea dialogului sincer, fie din frica de a pierde iubirea și prețuirea celor dragi, fie din frica de a ne face curat în debaraua prejudecăților. Fugim și unii și alții, desi știm că întrebările fără răspuns nu dispar, oricât le băgăm sub preș. În acest moment însă, în care suntem în pericol de a aluneca în capcana extremelor care doar se judecă, fără să-și vorbească, credem că e important să îmbrățișăm provocarea lansată de aceste întrebări. Prin #spunedrept / #monddmegőszintén îndemnăm publicul să reflecteze asupra motivelor reale din spatele temerilor, ostilității sau reținerilor legate de comunitatea LGBT și nevoile lor", au mai precizat organizatorii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter