Actualitate

Polonia – Marea Neagră în mașini Dacia, cu oprire la Cluj-Napoca

20 de autoturisme Dacia şi Polski Fiat refac simbolic itinerariului parcurs de turiştii polonezi spre litoralul Mării Negre în anii '70-'80.

Cele 20 de autoturisme retro care fac parte din Caravana "GO Romania!" au făcut ieri, la Cluj-Napoca, a doua oprire de pe traseul pe care îl parcurg prin ţara noastră, în încercarea de a reface drumul pe care îl parcurgeau altădată turiştii polonezi până la Marea Neagră.

Şoferii şi-au adus maşinile Dacia, Olcit şi Polski Fiat în Piaţa Unirii din centrul oraşului, unde au fost întâmpinaţi de primarul Emil Boc, care a urcat la volanul uneia dintre autoturisme.


"Benzineşte, scânteieşte, dar nu porneşte", a spus primarul, maşina la volanul căreia s-a urcat nevrând să pornească.

El a mărturisit că se simte ca acasă într-o Dacie, deoarece are multe amintiri legate de acest tip de maşină.


"Mă leagă multe amintiri de maşina Dacia, cu o astfel de maşină veneam, la ocazie, în timpul liceului de la Huedin la Cluj-Napoca, cu o maşină Dacia am făcut şcoala de şoferi, mă simt la volanul acestei Dacii ca în tinereţe. Dacia este maşină adevărată, cine şi-a luat carnetul pe o Dacie va fi şofer trainic. Doar aşa poţi cunoaşte viaţa reală de a conduce o maşină, când pui mâna pe Dacie simţi o maşină cu adevărat, atunci eşti şofer în adevăratul sens al cuvântului", a afirmat primarul Emil Boc.

Caravana a fost iniţiată de Mihai Sowa, preşedintele Asociaţiei Drum Bun Cracovia, care a călătorit deseori în România, încă de pe vremea când era copil şi venea împreună cu părinţii săi pe litoralul Mării Negre.


"Am venit 40 de turişti din Polonia, din Cracovia şi Varşovia, cu 15 maşini de tip Dacia 1300 şi 1310, Oltcit şi Polski Fiat, şi mergem pe litoralul românesc, refăcând traseul care era făcut înainte de 1989 de polonezi. Eu am venit cu maşina Dacia 1300 pe care a încercat să o pornească primarul Boc, dar nu a reuşit cred că din cauză că s-a încins de la căldură. Este o maşină bună, din anul 1983, consumă 7 litri la suta de kilometri, faţă de Polski Fiat, care consumă 10 litri. Sunt foarte mulţumit de ea", a explicat Sowa.

Din partea României va participa un singur echipaj şi anume George Negrea din Satu Mare, care este preşedintele clubului "Drum Bun".


Evenimentul aduce împreună două asociaţii participante, care reunesc iubitorii din Polonia ai vechilor autoturisme româneşti Dacia (Asociaţia 'Drum Bun' din Cracovia şi Satu Mare), respectiv Polski Fiat (Stowarzyszenie Miło?ników Fiata 125p).

Pe parcursul a două săptămâni, caravana va străbate teritoriul României pe ruta Satu Mare/Negreşti Oaş - Cluj-Napoca - Hunedoara - Târgu Jiu - Piteşti - Bucureşti şi retur, prin Curtea de Argeş - Sibiu - Oradea.

Ultimele Stiri
abonare newsletter