monitorulcj.ro Menu
Actualitate

Final de stagiune la Operă. Spectacole eveniment în Piaţa Unirii

Două spectacole extraordinare vor fascina Piața Unirii în încheierea Stagiunii 2016 – 2017.

Opera Națională Română din Cluj-Napoca pășește din nou inovatoare și spectaculoasă pe scena neconvențională a orașului, pregătindu-le clujenilor surpriza a două noi spectacole extraordinarele montate în aer liber!

Opera Aperta revine în stradă, în încheierea Stagiunii lirice 2016-2017, pentru a oferi publicului larg două premiere lirice și coregrafice montate în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca,  sâmbătă, 1 iulie și duminică, 2 iulie, într-o tradiție muzicală unică.


Invitația ediției 2017 adresată de Opera Națională Română din Cluj-Napoca dezvăluie cortina în fața a două spectacole de excepție, montate în aer liber, în premieră națională: ”La Traviata”, de Giuseppe Verdi – spectacol extraordinar de operă realizat în Piața Unirii din Cluj-Napoca, sâmbătă, 1 iulie, ora 21:30 şi ”Zorba” – spectacol extraordinar de balet pus în scenă în Piața Unirii, duminică, 2 iulie, ora 21:30.

“Cele două titluri care au fascinat publicul meloman cu ocazia fiecărei noi reprezentații susținută în sala Operei Naționale Române din Cluj, vor încheia Stagiunea lirică 2016 – 2017  «printre stele», spre încântarea spectatorilor care vor vibra la unison cu artiștii și muzica ce va învălui inima cetății clujene. Ambele spectacole se vor bucura de distribuții de excepție, formate din artiști consacrați ai teatrului liric clujean, acompaniați de invitați speciali și echipe regizorale de renume internațional care vor surprinde și impresiona”, transmit reprezentanţii Operei clujene.


Colaborator al lui Placido Domingo, la Cluj

Capodopera verdiană, ”La Traviata”, considerată a fi una dintre cele mai importante creații lirice ale tuturor timpurilor ținând capetele de afiș ale operelor din întreaga lume de peste un secol, aduce la Cluj o montare excepțională și inedită a apreciatei regizoare Nadine Duffaut și a echipei sale artistice, venită din Franța în mod special pentru acest proiect care a deschis Stagiunea teatrului liric clujean, pe data de 1 noiembrie 2016. Spectacolul de operă se va bucura de prezența invitatului special, tenorul  Ștefan Pop, colaborator apropiat de-al maestrului Placido Domingo, câștigător al Concursului internațional Operalia, 2010 și solist colaborator al celor mai importante opere din Europa.


“Imnul vieţii”

Seara de duminică, 2 iulie, va aduce o strălucire la fel de fascinantă Pieței Unirii, odată cu punerea în scenă a Spectacolului extraordinar de balet ”Zorba”, pe muzica originală a lui Mikis Theodorakis și în coregrafia inconfundabilă a artistului Lorca Massine. Evenimentul cu un autentic parfum elen a fost pus în scenă în premieră națională absolută la Opera Națională Română din Cluj-Napoca pe data de 26 mai 2017, continuându-și acum parcursul artistic și în ipostaza unui spectacol montat în aer liber,  ce marchează în mod grandios finalul proiectului Opera Aperta 2017 și, astfel, încheierea Stagiunii lirice 2016-2017.


Spectacolul care impresionează prin emoția, energia și prospețimea sa, considerat un ”imn al vieții”,  este inspirat de cartea lui Nikos Kazantzakis și poartă semnătura coregrafică și de libret a lui Lorca Massine, unul dintre cei mai importanți coregrafi ai lumii, prezent la Cluj atât pentru pregătirile artistice, cât și la spectacolul extraordinar din aer liber. Baletul și-a celebrat premiera internațională în anul 1988, pe Arena di Verona, fiind de atunci prezentat de peste 5.000 de ori, cu un mare succes, pe scenele a peste 30 de teatre de pe patru continente.

Intrarea la ambele evenimente este liberă.


Opera Aperta şi “Lacul lebedelor” montat pe lacul din Parcul Central

Opera Aperta este un proiect de tradiție pentru cetatea clujeană, devenit celebru grație succeselor lirice ale edițiilor sale anterioare. Opera Aperta 2016 a uimit cu spectacolul de balet ”Lacul lebedelor” montat pe apă, pe o scenă special amenajată pe lacul din Parcul Central din Cluj, pe data de 11 iunie 2016, ce a reunit un public de peste 11.000 de spectatori. Impresionante au fost, de asemenea, spectacolul extraordinar de operă în aer liber ”Nabucco”, de  G. Verdi și Concertul de muzică spaniolă ”La Negra Noche”, organizate în luna iulie 2016 în Piața Unirii din Cluj-Napoca, spațiu ce a găzduit și mai vechile ediții Opera Aperta (cu spectacolele ”Carmen”- 2015 și ”Aida”- 2014).