Actualitate

Bisericile au cerut O SUMĂ RECORD de la Primăria Cluj. 2,1 milioane EURO pentru construcția de noi lăcașuri de cult

Nu mai puțin de 40 de solicitări venite din partea cultele religioase au fost înregistrare la Primăria Cluj-Napoca pentru a primi finanțare nerambursabilă pentru construcția de noi biserici sau reabilitarea celor existente. În total, bisericile au cerut suma record de 9,5 milioane de lei (2,1 milioane euro).

Cultul ortodox a cerut în 2017 suma record de 7,3 milioane lei (1,6 milioane euro), dar va trebui să se descurce cu o sumă diminuată substanțial de doar 1,8 milioane lei.

Primăria Cluj-Napoca a decis alocarea sumei de 3,2 milioane lei de la bugetul local în anul 2017 pentru cultele religioase. Consilierii locali vor vota proiectul săptămâna viitoare în ședință.


În ceea ce privește proiectele selectate spre a fi finațate, acestea vizează reabilitarea lăcașurilor de cult, a clădirilor adiacente acestora, construirea de lăcașe noi de cult, construirea și repararea centrelor sociale ale bisericilor.

De departe, cea mai mare sumă merge către cultul ortodox, 1,9 milioane lei, în special către Arhiepiscopia Clujului, pentru continuarea reparațiilor la clădirea Centrului Eparhial (100.000 lei), continuarea picturii Capelei Campus Teologic "Nicolae Ivan" (50.000 lei), construcție Centru Misionar Social "Sf. Apostol Andrei" (365.000 lei) și pentru continuarea picturii în mozaic la Catedrala Mitropolitană (150.000 lei).


Cultului greco-catolic i s-a repartizat suma de 600.000 lei pentru continuarea construcției Catedralei din Piața Cipariu.

Cultul romano-catolic și franciscan va primi suma de 159.000 lei, Cultul reformat – 385.000 lei, Cultul Adventist – 27.000 lei, Cultul Penticostal – 155.000 lei, Cultul Baptist – 40.000 de lei, iar Cultul Mozaic va primi suma de 9.000 de lei pentru refacerea gardului cimitirului evreiesc de pe Calea Turzii.


La registratura Primăriei Cluj-Napoca au fost depuse un număr de 40 de proiecte de către Mitropolia Clujului, Episcopia Greco-Catolică, Protopopiatul Romano-Catolic Cluj, Oficiul Provincial al Franciscanilor, Eparhia Reformată din Ardeal, Conferința Transilvania de Nord a Bisericii Creștine Adventiste de Ziua a Șaptea, Cultul Creștin Penticostal, Cultul Creștin Baptist, Comunitatea Evreilor din Cluj.

Din comisia de selecție a solicitărilor de finanțări nerambursabile din fondurile bugetului local fac parte consilierii locali Anna Horvath, Mihaela Suciu, Rareș Ferdean, Corina Croitoru și Ioan Sabin Sărmaș, precum și doi membri cu drept de vot din partea Executivului Primăriei și anume Călin Forna și Ionuț Țene.

Ultimele Stiri
abonare newsletter