Actualitate

O stradă din Cluj, care poartă denumirea unui fost comandant legionar, își va schimba denumirea

Consilierii locali vor decide săptămâna viitoare schimbarea denumirii unei străzi din Cluj-Napoca, după ce aceasta poartă numele unui fost comandant legionar.

sursa foto ziardecluj.ro sursa foto ziardecluj.ro

Propunerea de schimbare se face ca urmare a sesizării Ministerului Afacerilor Interne de către Institutul Național pentru Studirea Holocaustului din România Elie Wiesel că nu s-ar respecta legea privind interzicerea simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Ce spune legea:


"Se interzice acordarea numelor persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război unor străzi, bulevarde, scuaruri, piețe, parcuri sau altor locuri publice" (OUG 31/2002)

"În timpul scurtei coguvernări legionare în cadrul regimului antonescian (septembrie 1940 – ianuarie 1941), Radu Gyr (pseudonimul literar al lui Radu Demetrescu) a fost comandant legionar și director general al teatrelor. Propunem înlocuirea denumirii «strada Radu Gyr» cu denumirea strada «Szervatiusz Jeno», denumire care a fost atribuită unei străzi proiectate în documentația de urbanism PUZ  - Gheorgheni Est – Cartodrom  - ansamblul imobiliar pentru MapN, dar care între timp a fost schimbată", se arată în referatul de aprobare a proiectului.


Szervatiusz Jeno (1903 – 1983) a fost un sculptor clujean care, datorită meritelor sale, a fost recompensat, după retrospectiva din 1964 de la București cu titlu de «artist emerit» și cu «premiul de stat». 

Ultimele Stiri
abonare newsletter