Actualitate

Dacă s-ar organiza un concurs cu cele mai murdare zone din Cluj, Piaţa Mihai Viteazu ar lua locul 1 - GALERIE FOTO

Statuia ecvestră, aleile şi fântâna arteziană din Piaţa Mihai Viteazu sunt într-o stare avansată de degradare. De ani buni! Chiar dacă se ascunde în spatele unui aşa zis conflict juridic, Primăria Cluj nu are nicio scuză că nu curăţă mizeria lăsată de oameni şi de păsări.

Au trecut mai bine de cinci ani de când primarul Emil Boc anunța lansarea unui concurs de idei pentru modernizarea Pieței Mihai Viteazu și a zonelor învecinate. De atunci s-a așternut liniștea peste planul primarului, piața este degradată în continuare și nici nu se preconizează să se schimbe ceva în viitorul apropiat. Reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca spun că deocamdată nu au noutăți despre concursul respectiv, nu știu când se va organiza, nici nu pot oferi informații despre modernizarea zonei.

Cine trece prin Piaţa Mihai Viteazu are parte de o privelişte dezolantă: bucăți de tencuială desprinse din soclul statuii ecvestre, pavaje crăpate, totul culminând cu mizeria şi mirosul de nedescris lăsate de porumbei. Sunt ani buni de când excrementele păsărilor nu au fost spălate de autorităţi.


Până când autoritățile locale se hotărăsc să facă ceva, Piața Mihai Viteazu cu tot cu statuia ecvestră se dezmembrează bucată cu bucată. În fiecare zi, de pe soclul statuii se mai desprinde câte o parte, din pavaj mai dispare câte o dală de beton, iar fântâna din spatele statuii este la fel de degradată.

Primarul Clujului, Emil Boc, spune că nu se poate vorbi despre un proiect major în Piaţa Mihai Viteazu până nu va fi finalizată parcarea. Care parcare? Cea pe care Primăria o promite de cel puţin 4 ani.


„În Piaţa Mihai Viteazu suntem blocaţi de conflictul juridic. Suntem pe rol cu procesul, dar între timp am lansat o invitaţie companiei portugheze să vină la negocieri cu primăria. Cogedir a câştigat licitaţia pentru realizarea parkingului subteran de 350 de locuri, dar când s-a predat amplasamentul Compania de Apă a arătat că există o magistrală de apă care nu poate fi mutată, chiar în zona concesionată. S-a considerat iniţial că aceasta nu ar afecta proiectul, dar în teren s-a constatat că era poziţionată altfel, nu pe partea stângă, ci chiar în mijlocul pieţei. Aşa s-a blocat proiectul, iar parkingul nu s-a mai putut realiza, pentru că s-a redus semnificativ suprafaţa. Se puteau face numai 50 de locuri şi nu merita, pentru că firma avea de plătit o redevenţă foarte mare”, spunea Boc la o emisiune la radio.

Boc a vorbit, din nou, de concursul de idei pentru această piaţă.


“Le-am oferit altă suprafaţă, am negociat cu biserica greco-catolică, pentru că aceasta avea o suprafaţă în faţa statuii lui Mihai Viteazu, şi le-am oferit portughezilor o suprafaţă pe lungimea străzii, spre hala agroalimentară. Ei au spus atunci că trebuie schimbat proiectul şi că acesta este scump, în jur de 500.000 de euro. Noi nu puteam să-l plătim din bani publici, la prima vedere, dar am căutat soluţii să împărţim costurile. A urmat o expertiză tehnică, să vedem dacă rezistă clădirile din dreapta la şocurile pe care le-am avea în condiţiile modificării proiectului, pentru că trebuia să coborâm două etaje în subteran. Studiul a arătat că se poate, dar cu cheltuieli foarte mari. Apoi Cogedir a pierdut finanţarea pentru proiect în Portugalia, pentru că trebuia să vină cu finanţare, şi a căutat susţinere în România; noi i-am pus în legătură cu băncile şi au intrat în negocieri. Între timp, s-a pornit procesul în instanţă, pentru rezilierea contractului. Acum suntem din nou în faza de discutare a proiectului. În februarie i-am invitat să vedem care este poziţia lor. Avem toată deschiderea pentru mutarea amplasamentului, renegocierea contractului, pentru a-i sprijini în găsirea finanţării, inclusiv printr-o eventuală intrare a Primăriei în parteneriat. Nu putem porni un proiect major în Piaţa Mihai Viteazu, să realizăm ceva deasupra, până nu terminăm parcarea. Inclusiv statuia ar putea fi protejată sau mutată pe timpul lucrării. Dar apoi piaţa va fi obiectul unui concurs de idei" a declarat Boc la un post de radio local.

Ultimele Stiri
abonare newsletter