monitorulcj.ro Menu

Actualitate

ŞANTIER ABANDONAT. Aşa se lucrează la Podul Traian – GALERIE FOTO

Cu toate că mai sunt câteva zile până când lucrările ar trebui finalizate, după ultima promisiune a Primăriei Cluj, la Podul Traian nimeni nu lucrează. Un an de zile le-a trebuit autorităţilor să repare un pod, iar la ritmul “alert” la care se lucrează s-ar putea ca acest interval să fie depăşit.

Primăria municipiului Cluj-Napoca a început în 22 august lucrările de construcție la Podul Traian. Atunci, primarul Emil Boc spunea că execuția podului va dura 6 luni și constă în demolarea completă a podului vechi și realizarea unui pod nou.

Lucrările ar fi trebuit finalizate în luna februarie, apoi termenul s-a mutat pe luna mai, apoi lucrările s-au prelungit până în 1 iunie, iar ultima dată preconizată este 30 iunie.

De 10 luni de zile, circulaţia în zonă, atât pentru maşini, cât şi pentru pietoni, este dată complet peste cap de lucrări, de străzi închise şi alte restricţii, ceea ce a dus la aglomerarea oraşului. Iar calvarul se pare că va mai dura, având în vedere că nu se lucrează nimic la pod în aceste zile. acest lucru a fost semnalat în nenumărate rânduri de clujeni, dar cu toate acestea oficialii din Primărie dau asigurări că podul va fi inaugurat în 30 iunie. Adică peste 3 săptămâni.

Lucrările sunt realizate de firma SC Diferit SRL, iar valoarea contractului încheiat este de 6,5 milioane de lei. Podul va avea 4 benzi de circulație rutieră, 2 piste pentru bicicliști și 2 trotuare pietonale.

Modernizarea podului Traian a intrat în atenţia Primăriei, abia în 2013, după ce în primăvară şi apoi în luna august au avut loc două incidente pe podul Traian. În primul caz, o femeie în vârstă a fost la un pas să cadă în Someş după ce o bucată din trotuar s-a rupt sub picioarele ei în timp ce trecea podul. Femeia a scăpat cu răni uşoare deoarece sub picioarele sale se afla o conductă şi astfel nu a căzut în râu. La două luni după această întâmplare, acelaşi trotuar s-a surpat pe o lungime de aproximativ 20 de metri şi a fost ridicat cu o macara. Circulaţia a fost întreruptă mai multe ore.

În august 2013, imediat după ce s-a rupt o bucată din pod, primarul declara că au început demersurile pentru reparararea podului Traian. La începutul anului 2014, acelaşi primar vorbea despre acelaşi pod. Atunci promitea că lucrările vor începe în cursul anului 2014, urmând să fie încheiate în anul următor. 2014 a trecut şi podul a rămas în acelaşi stadiu: surpat şi cu trotuarul închis circulaţiei pietonale. Pe lista priorităţilor pe 2015 a fost inclusă, din nou, modernizarea podurilor, dar s-a repetat scenariul din anul precedent. De abia în 2016 Primăria s-a mobilizat şi a început lucrările de modernizare.