Actualitate

DECIZIE DEFINITIVĂ. Primăria a furat de la Arhiepiscopie terenul din Piața Avram Iancu

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat, vineri, definitiv în procesul intentat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului contra Primăriei municipiului Cluj-Napoca.

ÎCCJ a confirmat că aceasta din urmă a furat din pix terenul din Piața Avram Iancu și a dispus rectificarea Cărții Funciare în sensul radierii dreptului de proprietate înscris în favoarea municipiului Cluj-Napoca. Cheltuielile de judecată plătite din bugetul local, pentru toate cele trei faze ale procesului, ajung la peste 13.000 lei, scrie clujust.ro.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei au aflat în urmă cu aproximativ trei ani că terenul pe care l-au primit cu titlu de donaţie în 1923 pentru a construi catedrala nu mai figurează la Cartea Funciară în proprietatea bisericii şi că, în mod ciudat, în momentul în care s-a operat conversia de pe hârtie în format electronic a Cărților funciare de către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Cluj terenul a fost trecut la proprietar municipiul Cluj-Napoca.  Astfel că, în 2014, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului Feleacului şi Clujului a pornit procesul cu Primăria Cluj-Napoca pentru a-şi redobândi dreptul de proprietate asupra terenului de 1,1 hectare din Piaţa-Avram Iancu, folosit ca parc public.


În 9 iunie, Înalta Curte a pronunțat decizia definitivă în acest caz: ”Respinge recursul formulat de recurentul-pârât-reclamant municipiul Cluj-Napoca împotriva deciziei din 17 iunie 2016, pronunţată de Curtea de Apel Cluj – ca nefondat. Obligă pe recurent la plata sumei de 5676 lei către intimata Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, reprezentând cheltuieli de judecată. Definitivă.”

La Curtea de Apel Cluj a fost respins ca nefondat apelul declarat de municipiul Cluj-Napoca împotriva sentinţei civile dată de Tribunalul Cluj. Municipiul a fost pus la plata a 3.000 lei, cheltuieli de judecată în apel.


Prin sentința Tribunalului, rămasă definitivă, s-a constatat că reclamanta, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului în baza contractului de donaţie din data de 30 ianuarie 1923, încheiat cu municipiul Cluj-Napoca și s-a dispus rectificarea înscrierilor din CF. Cheltuieli de judecată la fond au fost în sumă de 5300 lei.

În 2012 Primăria a inițiat demersuri pentru a construi un parking subteran în Piața Avram Iancu, însă Arhiepiscopia s-a opus proiectului. În 2013, după ce a revenit Emil Boc ca primar, cartea funciară a fost modificată în favoarea Primăriei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter