Actualitate

Ungaria a reabilitat o criptă din Cimitirul Central: "Va fi viitor maghiar în Cluj"

Ministrul Dezvoltării Naţionale din Ungaria, Sesztak Miklos, a inaugurat, miercuri, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, o criptă reabilitată, monument istoric, lucrările fiind finanţate cu 20.000 de euro de autorităţile de la Budapesta.

Cum arata cripta Biasini inainte de reabilitare Cum arata cripta Biasini inainte de reabilitare

Sesztak Miklos a declarat, la inaugurarea criptei ”Biasini” din Cimitirul Central, că acest cimitir este martor al contribuţiei naţiunii maghiare la dezvoltarea oraşului.

”Cei care vizitează Clujul au obligaţia de a trece şi prin acest cimitir şi să vadă mormintele care sunt parte a istoriei oraşului. Cimitirul Hazsongard este o parte a culturii maghiare, a istoriei Clujului. Acest cimitir este martor al contribuţiei naţiunii maghiare la dezvoltarea oraşului. În afară de trecut este important, pentru noi, şi viitorul. Va fi viitor maghiar în Cluj, va fi viitor maghiar în Transilvania”, a spus ministrul Dezvoltării Naţionale din Ungaria.


Preşedintele Fundaţiei Hazsongard, care se ocupă de întreţinerea şi reabilitarea mormintelor din Cimitirul Central din Cluj-Napoca, Gergely Erzsebet, a declarat, miercuri, că autorităţile ungare au finanţat lucrările de reabilitare a criptei ”Biasini” cu suma de 6 milioane de forinţi (20.000 de euro).

”Lucrările au durat peste doi ani şi au fost executate de o echipă de restauratori. Cripta, care este monument istoric, datează din anul 1847 şi se afla într-un stadiu avansat de degradare, fiind în pericol de prăbuşire”, a explicat aceasta.


Cripta care a fost reabilitată aparţine lui Gaetano Biasini, un profesor de spadă din regiunea italiană Lombardia, care a fost chemat de la Viena de aristocraţii maghiari din Transilvania să le predea scrimă.

”În anul 1818, Biasini a deschis o şcoală privată de scrimă în Cluj, care în 1824 a devenit publică. El a primit titlul de cetăţean al oraşului şi a cumpărat un han, pe care l-a transformat în hotelul Biasini unde au fost cazaţi în 1848 revoluţionarii Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu. De asemenea, Gaetano Biasini a fost cel care a pus la punctul un sistem de poştalion regulat cu şase cai care făcea cursa din Slovacia, trecând prin Oradea, Cluj, Sibiu până la Bucureşti. El a stabilit un record şi, vizitiu fiind, a făcut drumul Oradea – Bucureşti în doar 14 ore”, a mai spus Gergely.


În cadrul ceremoniei de inaugurare, cripta a fost sfinţită de preoţi, iar oficialităţile prezente au depus coroane de flori.

Ultimele Stiri
abonare newsletter