Actualitate

Prinţul Charles a explicat de ce iubește România: Vin atât de des pentru că...VIDEO

Universitatea Babeș-Bolyai a decernat, în cadrul unei ceremonii solemne organizate luni după masă în Aula Magna a UBB, titlul de Doctor Honoris Causa Alteței Sale Regale Charles, Prinț de Wales.

Distincţia a fost acordată în urma votului din data de 8 mai 2017 al Senatului UBB, în semn de recunoaștere a contribuției deosebite a Alteței Sale Regale Prințul de Wales în domeniul valorificării patrimoniului cultural românesc, al promovării valorilor istorice multiculturale, al cunoașterii mediului spiritual și natural românesc peste hotare, precum și pentru întărirea cooperării dintre Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și România.

“Prin proprietăți, prin fundații și asociații, prin încurajarea investițiilor și a competiției, prin interesul pentru restaurarea monumentelor și protecția naturii, dar mai ales prin exemplul personal, prințul de Wales a devenit un adevărat protector al Transilvaniei și al României. De la Viscri, din centrul Transilvaniei istorice, și până la Săpânța, în inima Maramureșului istoric, Alteța Sa Regală lasă sigilii perene, în vederea conservării tradițiilor istorice și a naturii neîntinate", a precizat cu ocazia decernării distincției, rectorul Universității Babeș-Bolyai, acad. prof. dr. Ioan – Aurel Pop.


“Am fost întrebat adesea ce mă aduce atât de des în România, ce anume face ca acest loc să fie atât de special? Răspunsul e, pentru mine, foarte simplu: voi, prietenii mei români; patrimoniul vostru cultural și natural, tradițiile voastre, dar și capacitatea voastră de inovare și schimbare. Tot ceea ce reprezentați voi după secole întregi de istorie – identitatea voastră și întregul vostru potențial. Toată energia pe care o puteți pune în mișcare pentru a schimba ceva. Acestea sunt lucrurile care vă fac cu adevărat speciali în întreaga lume”, a afirmat Alteța Sa Regală cu ocazia discursului rostit în cadrul ceremoniei.

ASR Prințul de Wales și-a început discursul de mulțumire în limba română, declarându-se deopotrivă “profund mișcat și foarte recunoscător pentru marea și deosebita onoare” de a fi distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al “celei mai vechi universități din România, fără a menționa că este și una dintre cele mai prestigioase din Europa”.


“Domnule rector, doamnelor şi domnilor, sunt profund mişcat şi foarte recunoscător pentru marea şi deosebita onoare pe care mi-o faceţi în această amiază”, a spus Prinţul de Wales. El a precizat că se împlinesc 'exact' 20 de ani de la prima sa vizită în România, în Transilvania, în 1997 şi a evocat frumuseţea acestei regiuni şi puternica impresie pe care a lăsat-o asupra lui atunci.

“Este rar, poate chiar unic în Europa, să găseşti peisaje productive atât de bine păstrate şi funcţionale, la o scară atât de mare”, a mai spus Prinţul de Wales, care a subliniat uimirea sa în faţa bogăţiei naturale a României, amintind că în acest areal există 200 de specii de fluturi, pe când în Marea Britanie sunt doar 40.


Acesta a vorbit, în discursul său, şi despre importanţa micilor ferme, din România sau restul Europei, care au, după cum au arătat unele studii ale UE, o productivitate la hectar de două ori mai bună comparativ cu fermele mari, dar şi despre importanţa sustenabilităţii acestora pe piaţă, prin conexiunile necesare, pentru ca ele să poată rezista, dată fiind importanţa lor în menţinerea unei agriculturi prospere şi ecologice.

“Noi, toţi cei din restul lumii, avem ceva de învăţat de la aceste peisaje cultivate ale Transilvaniei. Au deopotrivă o semnificaţie spirituală, cât şi socială, economică şi ecologică. Dar acest lucru contează, în mai cinicele vremuri de astăzi, când există aşa o obsesie a eficienţei şi a comodităţii? Da, contează, pentru că esenţialul este că în acele peisaje omul trăieşte încă în armonie cu natura”, a spus Prinţul de Wales.


Titlul de Doctor Honoris Causa i-a fost înmânat Alteței Sale Regale Prințul de Wales de rectorul Universității Babeș-Bolyai, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop și de președintele Senatului, pr. prof. dr. Ioan Chirilă.

CITEȘTE ȘI


Prinţul Charles a sosit la Cluj

CITEȘTE ȘI

Coincidenţă: Descendentul familiei Rhedey, Prințul Charles, a sosit la Cluj cu o maşină cu număr de înmatriculare RDY

CITEȘTE ȘI

Sângele clujean al Prinţului Charles

abonare newsletter