monitorulcj.ro Menu

Actualitate

“Fiii satului” Răchiţele, în straie de sărbătoare

“Cunoaşte-ţi şi iubeşte-ţi locul natal, iar la vremea ta adaugă-i ceva la înflorire”, a fost mottoul sub care a debutat prima ediţie “Fiii satului” Răchiţele.

Aproximativ 900 de persoane s-au strâns ieri, în satul Răchiţele din judeţul Cluj, localitatea natală a premierului Emil Boc, pentru a-i sărbători pe “Fiii satului”.

Prima ediţie a marcat 100 de ani de existenţă a bisericii din Răchiţele şi totodată a fost o ocazie pentru locuitorii de aici să-şi readucă aminte “că veşnicia s-a născut la sat”.

Premierul Emil Boc, unul din “fiii” satului Răchiţele a fost marele absent de la festivităţile organizate pe tot parcursul zilei de ieri, fiind „prins” la Bucureşti cu vizita delegaţiei FMI şi a Băncii Mondiale.

Printre participanţii la sărbătoarea răchiţenilor s-au numărat parlamentarii Daniel Buda, Mihail Hărdău (ambii PDL) şi Horea Uioreanu (PNL), prefectul judeţului Cluj Florin Stamatian, primarul oraşului Huedin Mircea Moroşan şi al comunei Sâncraiu, Andrei Poka.

ÎPS Andrei Andreicuţ, alături de un sobor de preoţi a oficiat slujba religioasă cu ocazia împlinirii a 100 de ani a bisericii din sat şi a reabilitării acesteia.

Unii fii ai satului “scriu istoria neamului”

După modelul altor localităţi româneşti, cei 670 de răchiţeni au îmbrăcat ieri straie de sărbătoare şi au ieşit cu mic, cu mare să se bucure de locurile în care s-au născut şi unde au trăit. Tinerii şi bătrânii nu au ţinut cont de vremea destul de rece şi i-au sărbătorit şi pomenit pe fiii satului care fie au fost simpli locuitori ai satului, fie “au scris şi scriu istoria neamului românesc”.

“Ne-am strâns aici pentru a sărbători reabilitarea bisericii din sat şi împlinirea a 100 de ani de la existenţa ei. Dar totodată, suntem aici pentru a-i sărbători pe cei care au migrat în alte părţi ale ţării. Cei mai mulţi s-au stabilit la Cumpăta, acolo sunt chiar mai mulţi răchiţeni decât în Răchiţele”, a precizat primarul comunei Mărgău, Sorin Suciu.

La rândul său, ÎPS Andrei Andreicuţ i-a amintit, în slujba pe care a oficiat-o pe “nostalgicii satului”, Lucian Blaga şi poetul Ioan Alexandru, care ambii “au vorbit despre veşnicia şi profunzimea valorilor de la sat”.

Cei prezenţi la sărbătoare nu au uitat să îi pomenească şi pe fiii satului Răchiţele, eroii care s-au jertfit în Primul şi Al doilea Război Mondial şi la căpătâiul cărora au depus coroane.

Premierul Emil Boc, decorat în lipsă cu “Crucea Transilvană”

Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ i-a acordat premierului Emil Boc medalia “Crucea Transilvană”- cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei-Clujului. Potrivit ÎPS Andrei, “chiar dacă nu a fost prezent la Răchiţele decât cu sufletul”, acordarea acestei distincţii marchează “apropierea” premierului de biserică şi totodată sprijinul acordat Mitropoliei. Distincţia îi va fi înmânată lui Emil Boc la Bucureşti.

De asemenea, pentru contribuţiile aduse comunităţii au mai primit diplome şi alţi fii ai satului Răchiţele precum preotul satului, Teodor Boc, care este şi vărul premierului, primarul comunei Mărgău, Sorin Suciu, directoarea Şcolii din Răchiţele, Marioara Boc, Mihaela Boc, nepoata premierului, şi Ioan Boc, fratele lui Emil Boc.

Potrivit primarului comunei Mărgău, Sorin Suciu reabilitarea bisericii din sat a fost posibilă datorită “fiilor satului care au pus mână de la mână şi care au reuşit vreme de trei ani să strângă suficiente fonduri în acest scop”.

Părinţii lui Emil Boc, premiaţi la “Fiii satului”

De la sărbătoarea răchiţenilor nu au lipsit premiile acordate locuitorii mai în vârstă ai satului. Primarul Sorin Suciu a acordat, în cadrul unei cermonii, mai multe diplome octogenarilor din Răchiţele, printre care s-a numărat şi tatăl premierului Emil Boc, Ioan Boc, în vârstă de 88 de ani. De altfel, el s-a încadrat, alături de soţia sa Anuţa, şi la “categoria” cele mai longevive cupluri ale satului Răchiţele. “Suntem mulţumiţi că am ajuns aici, ce a fost mult a trecut…”, a spus Anuţa Boc.

Prima ediţie a “Fiilor satului” Răchiţele s-a încheiat cu un program folcloric pe scena amenajată în centrul satului, lângă Căminul Cultural.

Teodor Floca, 71 de ani

“Sunt mândru că s-a organizat «Fii satului» la noi, ne mai adunăm şi noi, că sunt mulţi plecaţi. Sunt mulţi veniţi aici pe care nici nu îi cunosc, pentru că probabil sunt de mult timp plecaţi. Este ceva frumos, toate neamurile şi toţi prietenii se adună şi se bucură împreună, la noi nu a mai fost organizat aşa ceva”

Viorel Suciu, 65 de ani

“Sunt oameni la noi în sat care nu au mai fost plecaţi decât până în Huedin şi înapoi, nu au mai ieşit din sat, cum să nu ne mândrim de Fiii satului”

Sandu Drăgan, consilier local

“Eu nu sunt din Răchiţele, ci din Huedin. E bine că s-a organizat şi aici această sărbătoare, cum se ţine şi în alte localităţi. Este un lucru bun că se adună oameni din toate colţurile, şi este binevenită această sărbătoare dacă nu este politizată”

Fotografii: Radu PĂDUREAN