Actualitate

Cum te poate ajuta telefonul mobil să detectezi pietonii în trafic

Profesorii clujeni au dezvoltat metode inovative pentru detectarea pietonilor şi a ceţii.

Profesorii de la o universitate din Cluj au dezvoltat sisteme pilot pentru asistarea conducătorului auto bazate pe platforme mobile inteligente (telefoane sau tablete inteligente), cu următoarele funcții: analiza comportamentului șoferului, asistență în condiții de ceață folosind dispozitive mobile, detecția pietonilor folosind dispozitive mobile, și detecția pietonilor folosind camere cu termoviziune.

Pentru detecția ceții pe dispozitive mobile folosind camera încorporată, metoda dezvoltată estimează distanța de vizibilitate și  clasificarea ceții. Pornind de la aceste informații se emit recomandări pentru adaptarea vitezei la condițiile de vizibilitate. Implementarea funcționează în timp real pe dispozitive mobile (12 cadre/secundă). De asemenea, a fost dezvoltată o metodă originală pentru corecția în timp real a imaginilor afectate de ceață, oferind șoferului o mai bună vizibilitate a drumului.


Pentru detecția pietonilor folosind dispozitive inteligente cu camera încorporată, metoda are un timp redus de execuție și performanță mare de detecție. Aplicația pilot demonstrativă care rulează pe dispozitivul mobil inteligent permite emiterea de avertizări vizuale și sonore către șofer în cazul în care sunt detectate situații periculoase pentru pietoni. Ca o alternativă pentru spectrul vizibil, a fost dezvoltată și o metodă pentru detecția pietonilor folosind o cameră cu termoviziune. 

abonare newsletter